Skocz do zawartości

Driving Assist Profesional G21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odebrałem g21 2026 z salonu i nie ma opcji Lane Change Assist. Widziałem wiele filmików i różnych modeli BMW gdzie razem z 5AU funkcja występuje. Były jakieś stare podobne tematy, ale może ktoś wie czy obecnie ta opcja na rynek europejski nie występuje w menu?a może jakieś braki w kodowaniu?

IMG_20260727_081849110_HDR.jpg

Opublikowano

Na PL jest to chyba niedostępne? W ID7 można było to nawet bimmercodem odblokować, a czy w nowych się da też to nie wiem (podejrzewam, że nie, jak ze wszystkim "ciekawszym" bo securecoding 2.0)

Opublikowano

Z doświadczenia powiem że ten ficzer działa tak sobie, nienaturalnie te pasy zmienia, więc u mnie na co dzień wyłączone - może co innego w długiej trasie.

Opublikowano

U mnie to działa tylko na autostradach i ekspresówkach, faktycznie dziwnie robi zmianę pasa ale ja używam. Mam ID7.

Opublikowano
  • Autor

Wszystko jasne, siadłem do M5 Comp za 800k i jest to samo. Wnioski końcowe w ID 8.5 na rynek polski nie ma asystenta zmiany pasa w obecnie sprzedawanych nowych autach. Wszystkie z ID 9 i 5AU takiego asystenta posiadają.

Opublikowano

A czy nie jest tak że mając asystenta profesjonal mamy ten system zmiany pasa ruchu tylko na rynku polskim nie jest on aktywny?.

Opublikowano
  • Autor

Według mnie nie. W opcjach mam np. rozpoznawanie sygnalizacji świetlnej, można to włączyć i od razu jest komunilat że opcja nie dostepna w Polsce. Zmiany pasa ruchu nie ma nawet w opcjach jak na załączonym zdjeciu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, maciek199415 napisał(a):

Według mnie nie. W opcjach mam np. rozpoznawanie sygnalizacji świetlnej, można to włączyć i od razu jest komunilat że opcja nie dostepna w Polsce. Zmiany pasa ruchu nie ma nawet w opcjach jak na załączonym zdjeciu.

Też tak myślę. Na pewno w LCI sygnalizację świetlną czyta w krajach EU (np. Niemcy, Włochy), niestety w Polsce nie (co takiego jest w naszym prawie...). Zmiana pasa ruchu nie działa i nie ma w ogóle takiej opcji.

Opublikowano

Ahh, zamiast zakodować to rozkminiają w nieskończoność 🤭 Fakt że w najnowszych LCI2 sterowniki pewnie poblokowane, ale jak ktoś ma starsze auto 🫣

Opublikowano
  • Autor

W moim przypadku auto jest nowe na gwarancji. BMW Polska twierdzi że powinno być ASO nie wie nic 😉

Opublikowano
11 godzin temu, komoornik napisał(a):

Ahh, zamiast zakodować to rozkminiają w nieskończoność 🤭 Fakt że w najnowszych LCI2 sterowniki pewnie poblokowane, ale jak ktoś ma starsze auto 🫣

Powiedz mi proszę, ten cały REGION żeby zmienić to bimmercode raczej nie idzie ale ESYS da radę?

Ja nigdy tym nie robiłem, raczej gotowymi aplikacjami, kiedyś INPA natomiast chce spróbować w kierunku esys

Opublikowano
5 godzin temu, maciek199415 napisał(a):

W moim przypadku auto jest nowe na gwarancji. BMW Polska twierdzi że powinno być ASO nie wie nic 😉

W moim przypadku używane, ale też na gwarancji. Mam przekodowane pół auta i nikogo to nie interesuje, w tym w trakcie napraw przy których podłączają się żeby robić diagnostykę 😉

4 godziny temu, munzel napisał(a):

Powiedz mi proszę, ten cały REGION żeby zmienić to bimmercode raczej nie idzie ale ESYS da radę?

Ja nigdy tym nie robiłem, raczej gotowymi aplikacjami, kiedyś INPA natomiast chce spróbować w kierunku esys

Przyznam że launchery do E-Sys działają wybiórczo więc dałem sobie z nim spokój. Fakt że tu trzeba chyba kodować w sterowniku którego Bimmercode nie ogarnia, ja mam do takich zabaw BimmerUtility.