Skocz do zawartości

Uszkodzona opona co dalej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam uszkodzoną oponę od czegoś ostrego. Byłem u wulkanizatora i twierdzi że można niby jeździć ale że to duże prędkości i opony to ciężko mu wróżyć.

Czy muszę kupować cały komplet ? Czy mogę kupić gdzieś używkę z takim samym bieżnikiem ? Czy lepiej nie ryzykować ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To bezpieczeństwo Twoje i Twojej rodziny - decyzja też Twoja, a ze zdjęcia ciężko cokolwiek ocenić. Ja po złapaniu grubej śruby w słabym miejscu opony wymieniłem obie opony na osi - jeśli masz małe zużycie bo jest tp stosunkowo nowa opona to jest to dopuszczalne (u mnie była to w zasadzie nowa opona po kilku k km)- ale ja robiłem tak w X5M, a tam przód i tył różni się i tak delikatnie rozmiarem.

Edytowane przez BigCactus

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

tak na szybko ze zdjęcia to jest tylko zewnętrzna guma uszkodzona, bez uszkodzenia włókien. uszkodzenie jest na szczęście w widocznym miejscu, wiec możesz je "obserwować", czy z czasem nie powstaje jakieś wybrzuszenie itp. ja bym normalnie z tym jeździł

Opublikowano

Gwoli przypomnienia, jeśli opony kupione u autoryzowanego dealera BMW to posiadają 36 miesięczną ochronę ubezpieczeniową.

Opublikowano
2 godziny temu, BigCactus napisał(a):

To bezpieczeństwo Twoje i Twojej rodziny - decyzja też Twoja, a ze zdjęcia ciężko cokolwiek ocenić. Ja po złapaniu grubej śruby w słabym miejscu opony wymieniłem obie opony na osi - jeśli masz małe zużycie bo jest tp stosunkowo nowa opona to jest to dopuszczalne (u mnie była to w zasadzie nowa opona po kilku k km)- ale ja robiłem tak w X5M, a tam przód i tył różni się i tak delikatnie rozmiarem.

2 godziny temu, BigCactus napisał(a):

"To bezpieczeństwo Twoje i Twojej rodziny" - nie tylko, innych użytkowników dróg też

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, BigCactus napisał(a):

Oczywiście pewnie gdyby to była jedna / Dwie opony to bym wymienił ale tu mamy „przywilej” żeby 4 od razu kupować. Opony mają około 35 tys przejechane. Zastanawiam się czy jest sens żeby sprawdzić głębokość bieżnika i kupić używkę czy jak już iść po bandzie to trzeba 4.

Opublikowano

Miałem podobne rozkminy przy takim przebiegu, teraz mam ostatni sezon opon więc stresik na uszkodzenie mniejszy. Chyba najlepiej skumać się z kimś kto miał podobną sytuację i uzupełnić komplet.

Opublikowano

Jak opony nowe od BMW to są na gwarancji i zwrócą koszt w 100% w 1 roku, 75% w 2 i 50% w 3 roku

Opublikowano
15 godzin temu, Denis13 napisał(a):

Jak opony nowe od BMW to są na gwarancji i zwrócą koszt w 100% w 1 roku, 75% w 2 i 50% w 3 roku

Nawet na te na których auto wyjechało z salonu?

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, jaavi666 napisał(a):

Pewnie tylko na kupiony komplet

Opublikowano
6 godzin temu, jaavi666 napisał(a):

Oczywiscie. Jak kupujesz nowe bmw, to dostajesz do niego 3 lata na opony.

Opublikowano
  • Autor

Ok ubezpieczenie opon od Bmw można sobie … działa tylko na jedną oponę a skoro np ja w trzecim roku mam bieżnik 5,7 to i tak muszę kupić 4 nowe opony