Skocz do zawartości

Sprężyny amortyzatorów w f10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, czy polecacie wymieniać same sprężyny (zardzewiałe i zaraz popękają) czy lepiej sprężyny + amortyzatory? Decydować się na zamienniki czy oryginały? Nie mam zawieszenia m pakietowego i aktualne zawieszenie mi pasuje, nie chce samochodu obniżać itd. No i pytanie czy wystarczy wymienić samą sprężynę, czy muszę jeszcze jakieś dodatkowe elementy wymienić?

Opublikowano

ja bym założył sprężyny z oryginału plus amory B8

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Autor

Czyli warto amory wstawić od razu ze sprężynami? Wiecie może, jaka jest żywotność amortyzatorów w f10?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ciężko powiedzieć bo to zależy od wielu czynników. Jeśli amory nie są z EDC to cena nie zabija i można wymienić wszystko za jednym razem - bo później jakbyś chciał zmienić amory to drugi raz wszystko do rozbebeszenia.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 3.06.2026 o 16:25, davidpl napisał(a):

Wiecie może, jaka jest żywotność amortyzatorów w f10.

W dniu 3.06.2026 o 16:25, davidpl napisał(a):

Powinno wyjść na przeglądzie, lub podjechać na warsztat który to sprawdzi.

Edytowane przez Wioletta
Brak cytowania

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście, że warsztat może sprawdzić, czy są do wymiany już. Chodzi mi o to, czy z reguły te amortyzatory wytrzymują do 200k km czy 500k km? Bo jak do 200, albo lekko ponad, to wolę je wymienić teraz, żeby 2 razy nie jeździć do serwisu i nie płacić za robotę.

Opublikowano

jednemu wytrzymują 200 drugiemu 500 nie ma reguły wszystko zależy od ilości korekt stanu licznika ;)

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Autor

No nie pomagacie ?

Opublikowano
  • Moderatorzy
10 minut temu, davidpl napisał(a):

No nie pomagacie ?

Nie da się pomóc przez internet - wszystko zależy od stanu faktycznego i po jakich drogach jeździsz przede wszystkim - im więcej pracują tym szybciej padną.

U mnie w e61 jeżdżonym głównie po szwajcarskich drogach sprężyna pękła przy 320 tysiach chyba - obie wymienione, amory oryginalne w bardzo dobrej kondycji więc mechanik nie zmieniał, dobiły do 400 i dalej pracowały dobrze bez wylania i oznak zużycia.

Jak jeździłem po PL to kupiłem e39 importa z DE przy 240k km i przy 260 rok później po zimie już miałem wylane i do wymiany (razem z wszystkimi wahaczami).

Opublikowano

Mi sie wylal w zeszlym tygodniu tylny amor, przebieg 155tys. Wiek 11 lat. 2 wlasciciel wszystko w oryginale.