Skocz do zawartości

Drganie pedału sprzęgła po STAGE 1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

Mam pewien problem- ostatnio odebrałem auto po wymianie rozrządu oraz zrobieniu STAGE 1. Wszystko cacy, auto idzie jak należy natomiast zauważyłem pewną różnicę.

Na biegu jałowym oraz przy zmianie biegów odczuwam drgania pedału sprzęgła, których wcześniej wcale nie było.

Myślałem, że to wina mapy, ale Nm są podkręcone dopiero od 1700RPM, więc na biegu jałowym nie powinno tego być. Czy możliwe, że dwumasa dostała w kość od razu po wgraniu programu i jej zmęczenie jest odczuwalne na pedale?

Za miesiąc wybieram się w trasie po Europie i chciałbym mieć pewność, że wszystko jest ok.

Dziękuję za pomoc!

Opublikowano
  • Autor

BMW F30, N47, 170k km

Opublikowano

więc na biegu jałowym nie powinno tego być

Raczej to nie jest wina mapy, żeby Ci sprzęgło drgało na jałowym, bardziej bym szedł w kierunku tego, że żeby wymienić rozrząd trzeba rozłączyć skrzynie z silnikiem...Najprościej będzie odezwać się do warsztatu w którym robiłeś auto. Kierowałbym się zdecydowanie w kierunku koła dwumasowego.

Aby się dostać do rozrządu musieli albo wyciągnąć silnik lub zrzucić skrzynię biegów, bądź co bądź rozłączyć silnik z kołem dwumasowym i skrzynią. Którą metodą robili? Przy takiej robocie warto było zweryfikować kondycje sprzęgła/dwumasy...tak to głupiego podwójna robota

Opublikowano
  • Autor
55 minut temu, vitruve napisał(a):

Którą metodą robili?

Zdejmowali skrzynię biegów. Dzwoniłem tam dziś i mechanik powiedział mi, że podczas rozbierania dwumasy wyleciał z niej pył sprzęgłowy i dlatego teraz czuć wibracje, a gdy znowu się zapcha to nie będzie czuć...

Opublikowano
3 godziny temu, BartF30 napisał(a):

a gdy znowu się zapcha to nie będzie czuć...

Zmień mechanika. Sprzęgło i dwumasa nie ma cudownych właściwości samoregeneracji.

Czy skopali? Nie wiem, może dwumasa już była na granicy, może coś skopali przy montażu, tego im już nie udowodnisz i się nie dowiesz.

Pamiętaj że przez zużyte koło dwumasowe wał korbowy dostaje po tyłku.

I nie, jak jest zużyta dwumasa/lub skopane coś przy montażu to od magicznego pyłu nic się nie ułoży.

Opublikowano
12 godzin temu, BartF30 napisał(a):

podczas rozbierania dwumasy wyleciał z niej pył sprzęgłowy i dlatego teraz czuć wibracje, a gdy znowu się zapcha to nie będzie czuć...

Wiekszej bzdury nie słyszałem. Próbują Ci wcisnąć jakieś brednie, żebyś tylko sie ich nie czepiał.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, KucaQ napisał(a):

Wiekszej bzdury nie słyszałem. Próbują Ci wcisnąć jakieś brednie, żebyś tylko sie ich nie czepiał.

Zorientowałem się, że chcą mnie zbyć.

10 godzin temu, vitruve napisał(a):

Pamiętaj że przez zużyte koło dwumasowe wał korbowy dostaje po tyłku.

A czy to może być koło dwumasowe, jeżeli jeszcze nic nie słychać, ani przy gaszeniu ani przy niskich obrotach? Bo mam jeszcze podejrzenia o docisk sprzęgła, albo o poduszkę skrzyni biegów.

Opublikowano

Prawda jest taka, że bez znaczenia czy to dwumasa, czy docisk czy wysprzęglik. Jeśli nie robili sprzęgła przy wymianie rozrządu to i tak warto to zrobić. Nie wiem czy w N47 nie ma przypadkiem docisku SAC, więc bez odpowiedniej blokady i napreżenia docisku nie złozysz ponownie sprzęgła prawidłowo (nowy docisk przychodzi z zamontowaną blokadą i naprezonym dociskiem).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie ma takiego czegos w n47. Sciagasz, zakladasz jak bylo. Blokada jest przy nowym. Odnosnie problemu, tarcza sie ulozy, to od niej masz wibracje przy puszczaniu. Dwumas nie ma nic z tym wspolnego. Jezdzic i nie marudzic ze cos skopali.

Opublikowano
  • Autor
20 minut temu, kkx5 napisał(a):

Odnosnie problemu, tarcza sie ulozy, to od niej masz wibracje przy puszczaniu. Dwumas nie ma nic z tym wspolnego. Jezdzic i nie marudzic ze cos skopali.

Wibracje nie występują tylko przy puszczaniu sprzęgła, są wyczuwalne nawet na biegu jałowym przy delikatnym jego naciśnięciu.