Skocz do zawartości

Maska i klapa malowana pod miernik 110/120

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie odnośnie lakieru kupiłem auto i tak z grubsza zmierzyłem miernikiem p13 s al z sondą kulkową i w teorii całe auto oryginał ale klapa tylna i maska musiała być malowana.Klapa tył wartości 110/120 cała a widać po łbach śrub,że odkręcane były maska zaś nie odkręcana ale też 110/120 cała maska ma a malowane bo od spodu jak mastyka widać zakończenie malowania to samo klapa z tyłu.Czy jeśli to było malowane pod miernik to miernik lakieru powinien wykryć ocynk? czy ocynk mógł zostać usunięty? mam miernik p13 s al ale on nie pokazuje tego musiałbym droższy kup

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

5 razy musiałem zastanowić się nad tym co przeczytałem.

A co jeśli samochód był uszkodzony w transporcie i coś było malowane ponownie?

Ale... odnosząc się konkretnie do tych Twoich grubości - 110/120ym - Ty w ogóle wiesz jaka jest fabryczna grubość powłoki że na podstawie tych wartości stwierdzasz że było lakierowane ?:D

spacer.png

Opublikowano
  • Autor

chodzi o to,że mierzyłem całe auto i auto wszędzie ma grubość 100-120maks każdy element ale klapa tył od spodu jak mastyka widać ciemniejsze jest i to samo maska niby ori lakier a od spodu jak mastyka jest takie coś jak w załączniku od spodu widać ''przypruszone''.Z tego co się orientowałem to grubość lakieru jest + - 100 a 120 dla f20 i tyle ma i maska i klapa więc ktoś musiał jakby pod miernik polakierować

1.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Chyba nie widziałeś innych marek jak na wewnętrznych elementach podkład przebija. 

Jak masz lakier kilkuwarstwowy to nie wszędzie każda warstwa jest nakładana. 

spacer.png

Opublikowano
  • Autor

spytam jakiegoś lakiernika jak będę malował tylny zderzak to pokaże bo kurde,że komuś by się chciało pod miernik robić.Mi by nie przeszkadzało np 200mikronów czyli druga warstwa to wiem malowane git a tu niby malowane niby nie.Gdyby nie to od wewnątrz bo to jest tylko na samym przodzie po całej długości i mastyka też mocno niebieska a po bokach gdzie zdjęcia nie mam już po całej długości maski mastyka ma już oryginalny błękitny kolor a tylko na froncie jest mocno niebieski zobrazuje to tak to niby malowanie jest jakby od spodu zakończone jak kreska czarna bo widać takie spurszone już jakby niskie ciśnienie pistoletu było i popruszyło natomiast mastyka jak zaznaczyłem strzałką czerwoną jest mocno niebieska a powinna być taka jak zaznaczyłem ''kółkiem czerwonym'' bo taka jest po bokach maski i od strony szyby po dlugości też natomiast tylko front cały po długości jest w mocno niebieskim kolorze 

ha.jpg

fa.jpg

Opublikowano

śruby odkrecane bo może element był cały wymieniony. Wróżenie z fusów tak naprawdę. Ciesz się autem i nie zawracaj se głowy ? 

Opublikowano

Podejrzewam, że w F20 jest analogicznie jak w F30, czyli w przedlifcie takie elementy jak maska czy klapa są lakierowane od wewnątrz tylko dwoma warstwami (podkład + baza), natomiast w polifcie pełne 3 warstwy obustronnie.

Na moje to szukasz dziury w całym. Masz fabryczną grubośc powłoki? To sobie nie zawracaj gitary. Osobiście wątpie, że ktoś szukałby magika i płacił za to grube siano, że polakierował tylko te 2 elementy na 120 mikronów. Przy lakierowaniu z ręki jest to wyczyn dla nie lada specjalisty, a gdzie tu mówić o pierwszym lepszym warsztacie lakierniczym.

A ślady na śrubach - może auto miało rozjechane szczeliny i pierwszy właściciel jeździł do ASO na poprawki i dlatego je ruszali, żeby wyregulowac klapę? W moim byłym E46 miałem lekko przekoszona klape z tyłu i byłem pierwszym który w ogóle ruszał śruby na zawiasach ? 

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki koledzy za odpowiedzi ?

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, jnk12 napisał(a):

śruby odkrecane bo może element był cały wymieniony. Wróżenie z fusów tak naprawdę. Ciesz się autem i nie zawracaj se głowy ? 

nie maska ma własnie nie ruszane nigdzie śruby wszystko ori ?

Edytowane przez niko999

Opublikowano

Kolega ma klasyczny buyer's remorse

Proponuję jeździć i cieszyć się samochodem

Opublikowano
  • Autor

udało mi się załatwić miernik e12 s al co wykrywa ocynk bo ciekawiło mnie czy będzie ocynk czy nie bo niby jak pod miernik malują to muszą do zera zedrzeć wszystko to i ocynk mógłby zostać usunięty ale jest ok wszędzie 110/120 stal-cynk pisze.Mi też się wydaje,że komu by się chciało bawić dodatkowo auto z Francji jest(całe mierzone wraz z wnękami itp) z zewnątrz całe auto ma 110-130 a wewnątrz mniej.Jedynie jako,że auto z Francji i lubi mieć jakieś ocierki do lakierowania tylny zderzak mam tylko.Z Francji często auta jak są to albo grubo szpachlowane albo druga warstwa lakieru to norma więc mało prawdopodobne by komuś się chciało pod miernik lakierować.Tak jak wspomniałem z zewnątrz patrząc na maskę i kalpę i mierząc to wszystko oryginał jedynie od spodu jak by nie było tego ''spruszonego+ mastyki mocno niebieskiej na froncie a po bokach normalna błękitnienia'' to by w ogóle człowiek do głowy nie dobierał sobie,że coś lakierowane ? wziąłem auto z Francji bo te auta przeważnie nie mają korozji i tak jest spód jak nowy  z zewnątrz też żadnego purchla nawet przy wycieraczce.Pytałem też na fb w grupie lakiernicy to niby Ci co pisali to odpisali,że oni jak malują to też pod miernik.

Edytowane przez niko999

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ok, dzięki za info. 

Maslo maślane. 

Wiesz ze miernik który wykrywa ocynk tak na prawdę nie wykrywa ocynku? 

Tylko wyświetla zn bo najczęściej jest tam ocynk ale jakby było Al to też by pokazał ocynk bo tak się przyjęło? 

Fajnie że napisali na fb że malują pod miernik. Chciałbym to zobaczyć.

To w końcu stwierdziłeś że jest ok czy że masz coś "opruszone"? 

Może francuz bagietką zarysował i szprajem popryskał. 

spacer.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Rownie dobrze mogly byc w ASO elementy cale wymienione na nowe i lakierowane. Jak ktos dobrze sruby odkreci to nawet nie poznasz. W fabryce na linii produkcyjnej i poza nia, tez maska i klapa jest regulowana i sladow na srubach nie znajdziesz. Jak we Francji w ASO lakierowali, to szalu nie bedzie. Nie oczekuj fabrycznej jakosci od autoryzowanych serwisow. ;)

A tak w ogole jezdzij i nie szukaj dziury w calym. Polacy zdecydowanie zbyt duza uwage przywiazuja do grubosci powloki lakierniczej, a to akurat najmniej istotna cecha danego egzemplarza. Znam specjalistow co caly tyl auta ci wstawia a miernik ci pokaze wszystko w porzadku. :)