Skocz do zawartości

G21 listwa zgarniająca szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

zauważyłem ostatnio strasznie irytującą rzecz podczas deszczowych dni, mianowicie gdy opuszczę i podniosę szybę boczną kierowcy gdy jest mokra, listwa nie zgarnia całej wody tylko niejako ją rozmazuje powodując, że po wyschnięciu zostają smugi/pasy i pogarszają widoczność. Podejrzewam, że guma w listwie bocznej ma poszarpaną krawędź/jest lekko uszkodzona i dlatego nie zbiera. Czy spotkał się ktoś z takim tematem? Wymieniał ktoś te listwy? Z tego co sprawdziłem, aby wymienić listwę trzeba zdjąć tapicerkę oraz lusterko, zostawię sobię wymianę jak zrobi się cieplej.

Opublikowano

U mnie tak było od nowości, więc chyba ten typ tak ma

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak ma być. Tam nie ma gumy tylko taki "filc", który ma kontakt z szyba. Gdyby była guma, to przy brudnej szybie miałbyś nas szybie pełno rys przy jej odsuwaniu. 

Opublikowano
  • Autor

Racja, faktycznie to nie guma a coś pomiędzy filcem a gumą. Ok, czyli ten typ tak ma, szkoda, strasznie to irytujące w taką zimową pogodę.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokładnie tak. To ficzer.

Opublikowano

Jedne auta zgarniają wodę (np.mój seat, brak rys) inne nie.  G20 nie.

Opublikowano

W F31 mi też super ściągało wodę, a teraz jest [BAD]. Nawet gorzej bo po czasie przez wiatr robią się takie dziwne smugi i nic nie widać przed jakiś czas.

Opublikowano

Same here. Najgorzej jak umyjesz auto i otworzysz szybę. trzeba ją ponownie powycierać. A ta uszczelka nie wysycha za szybko i latem nawet po godzinie jeszcze potrafi pomazać szybę. 

Opublikowano
  • Autor

No właśnie zauważyłem to w mokre dni, kiedy po dojechaniu do pracy muszę otworzyć szybę aby otworzyć szlaban do garażu 🙃 no nic, skoro tak jest to tak jest.