Skocz do zawartości

Słabo wieje nawiew z przodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, może ktoś z Was coś takiego miał. U mnie nawiew z przodu działa bardzo, bardzo słabo, nawet na 5 wieje delikatnie, natomiast z tyłu wszystko działa jak należy wieje idealnie. Filtry wymieniane 5 miesięcy temu.

Kolejne pytanie dotyczy komputera sterującego klimatyzacją. Czy ten sam moduł odpowiada za klimatyzację co za system audio i Car Play, bo co jakiś czas muszę restartować system, żeby muzyka z Car Play działała tak samo głośno jak puszczona ze Spotify wgranego w system BMW Connected Drive.

Dzięki. 

Edytowane przez Carlito-Carlito
literówki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Moim zdaniem znowu filtr - u mnie rok temu po 3 miesiącach wymieniali mi ponownie, bo była wadliwa partia. Do jakiegoś przebiegu od wymiany kolejna wymianę robią na swój koszt. Ale były to chyba jakieś śmieszne ilości km. 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, BigCactus napisał(a):

Moim zdaniem znowu filtr - u mnie rok temu po 3 miesiącach wymieniali mi ponownie, bo była wadliwa partia. Do jakiegoś przebiegu od wymiany kolejna wymianę robią na swój koszt. Ale były to chyba jakieś śmieszne ilości km. 

Tylko dlaczego z tyłu wieje idealnie tylko z przodu by się zapchał?

Opublikowano
8 godzin temu, Carlito-Carlito napisał(a):

Tylko dlaczego z tyłu wieje idealnie tylko z przodu by się zapchał?

Dokładnie to samo odczucie mam, a wymieniali filtry tydzień temu. Aż otwierałem puszkę za schowkiem w nogach pasażera sprawdzić czy ich odwrotnie nie włożyli. Skonsultowałem właśnie temat ze znajomym, który również ma X5, ale jeszcze nie wymieniał filtrów kabinowych i z tego co opisuje, to u niego również tył wieje stosunkowo mocniej niż przód. Chyba wybiorę się do ASO sprawdzić jakieś salonowe auto.

Co do Car-Play - problem globalny, działa jak chce. Chyba tylko reset pomaga.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, buster12 napisał(a):

Dokładnie to samo odczucie mam, a wymieniali filtry tydzień temu. Aż otwierałem puszkę za schowkiem w nogach pasażera sprawdzić czy ich odwrotnie nie włożyli. Skonsultowałem właśnie temat ze znajomym, który również ma X5, ale jeszcze nie wymieniał filtrów kabinowych i z tego co opisuje, to u niego również tył wieje stosunkowo mocniej niż przód. Chyba wybiorę się do ASO sprawdzić jakieś salonowe auto.

Co do Car-Play - problem globalny, działa jak chce. Chyba tylko reset pomaga.

Właśnie to samo miałem zrobić dzisiaj (sprawdzić kierunek filtra - podobno często wkładają w serwisie jak im wejdzie) - rozumiem, że wszystko było OK z kierunkiem. Dzięki za info.

Opublikowano

W zeszłym tygodniu zauważyłem u siebie takie same objawy: z przodu zero nawiewu z tyłu dmuchało normalnie, szybka wizyta w aso i Pan od przyjęć powiedział, ze to na 100% zapchany filtr kabinowy (pół roczny) i zasugerował samodzielną wymianę .... podobno zgłaszali to u producenta że tak szybko się zapychają ale centrala twierdzi ze wszystko jest OK i filtr spełnia swoje zadanie bo wyłapuje dużo cząsteczek 😉 Wymieniłem filtr tego samego dnia samodzielnie bo w ASO 1200 chyba krzyczą.... 😄 i wszystko wróciło do normy - nawiewy z przodu działają poprawnie. Trochę dziwne, ze przy zapchanym filtrze tylne nie dają żadnych objawów, tak jakby nawiew na tył nie był filtrowany ?? Podobno równie szybko filtr zapycha się również w X6, X7 i 5er

Opublikowano
14 godzin temu, Carlito-Carlito napisał(a):

Kolejne pytanie dotyczy komputera sterującego klimatyzacją. Czy ten sam moduł odpowiada za klimatyzację co za system audio i Car Play, bo co jakiś czas muszę restartować system, żeby muzyka z Car Play działała tak samo głośno jak puszczona ze Spotify wgranego w system BMW Connected Drive.

Rozwiązałem również problem z CarPlay u siebie, jeżeli musisz często restartować drive z powodu CarPlay pewnie nie wykonujesz pełnego restartu. w drive 8,5 trzeba dłużej resetować aby wykonać pełny restart. W poprzednich drive wystarczyło przytrzymać przycisk wyłączania radio przez około 30s aż ekran zgaśnie. w Drive 8.5 należy tak długo trzymać przycisk wyłączenia radia aż wyświetlacz zgaśnie i następnie ponownie się uruchomi - dopiero wtedy zwalniamy przycisk. Pani z zespołu connected drive powiedziała mi przez telefon, ze kłopoty z CarPlay wynikają z braku ciągłej komunikacji z serwerami bmw i rozwiązaniem tego jest pełny restart trwający w Drive 8.5 dłużej, wtedy samochód odzyskuje podobno poprawna komunikację i u mnie od 2 miesięcy nie zauważyłem już problemów i CarPlay - wcześniej restart mini raz w tygodniu...

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, pepe1234 napisał(a):

Rozwiązałem również problem z CarPlay u siebie, jeżeli musisz często restartować drive z powodu CarPlay pewnie nie wykonujesz pełnego restartu. w drive 8,5 trzeba dłużej resetować aby wykonać pełny restart. W poprzednich drive wystarczyło przytrzymać przycisk wyłączania radio przez około 30s aż ekran zgaśnie. w Drive 8.5 należy tak długo trzymać przycisk wyłączenia radia aż wyświetlacz zgaśnie i następnie ponownie się uruchomi - dopiero wtedy zwalniamy przycisk. Pani z zespołu connected drive powiedziała mi przez telefon, ze kłopoty z CarPlay wynikają z braku ciągłej komunikacji z serwerami bmw i rozwiązaniem tego jest pełny restart trwający w Drive 8.5 dłużej, wtedy samochód odzyskuje podobno poprawna komunikację i u mnie od 2 miesięcy nie zauważyłem już problemów i CarPlay - wcześniej restart mini raz w tygodniu...

Cześć - dzięki za informację. Co do filtrów to ciekawa sprawa ( jaki kupiłeś? ) wymieniałem 4 miesiące temu właśnie oryginalny w BMW 😞 - aż trudno uwierzyć ,że juz się zapchał. Pytanie, czy jeden odpowiada za filtrowanie przodu, a drugi tyłu? Co do Car Play to właśnie tak robiłem i bez zmian (nadal co tydzień muszę zrobić restart) :(.

Opublikowano
2 minuty temu, Carlito-Carlito napisał(a):

Cześć - dzięki za informację. Co do filtrów to ciekawa sprawa ( jaki kupiłeś? ) wymieniałem 4 miesiące temu właśnie oryginalny w BMW 😞 - aż trudno uwierzyć ,że juz się zapchał. Pytanie, czy jeden odpowiada za filtrowanie przodu, a drugi tyłu? Co do Car Play to właśnie tak robiłem i bez zmian (nadal co tydzień muszę zrobić restart) :(.

Kupiłem w intercars jakiś zwykły węglowy (2 szt w zestawie) za około 200 PLN... w sprawie CarPlay zadzwoń na infolinie connected drive, tam sprawdzą czy samochód się komunikuje z serwerami na bieżąco i może coś podpowiedzą 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
27 minut temu, pepe1234 napisał(a):

W zeszłym tygodniu zauważyłem u siebie takie same objawy: z przodu zero nawiewu z tyłu dmuchało normalnie, szybka wizyta w aso i Pan od przyjęć powiedział, ze to na 100% zapchany filtr kabinowy (pół roczny) i zasugerował samodzielną wymianę .... podobno zgłaszali to u producenta że tak szybko się zapychają ale centrala twierdzi ze wszystko jest OK i filtr spełnia swoje zadanie bo wyłapuje dużo cząsteczek 😉 ....

U mnie nie ściemniali tylko przyznali, że dostali dużą partię wadliwych filtrów. Zresztą przez pierwsze 6 lat z X5 nigdy nie miałem takiego problemu, a przez ostatnie 2 kilka razy - i to zarówno objawy typu brak chłodu z tyłu jak i gorszy nawiew z przodu. 

Opublikowano
28 minut temu, pepe1234 napisał(a):

W zeszłym tygodniu zauważyłem u siebie takie same objawy: z przodu zero nawiewu z tyłu dmuchało normalnie, szybka wizyta w aso i Pan od przyjęć powiedział, ze to na 100% zapchany filtr kabinowy (pół roczny) i zasugerował samodzielną wymianę .... podobno zgłaszali to u producenta że tak szybko się zapychają ale centrala twierdzi ze wszystko jest OK i filtr spełnia swoje zadanie bo wyłapuje dużo cząsteczek 😉 Wymieniłem filtr tego samego dnia samodzielnie bo w ASO 1200 chyba krzyczą.... 😄 i wszystko wróciło do normy - nawiewy z przodu działają poprawnie. Trochę dziwne, ze przy zapchanym filtrze tylne nie dają żadnych objawów, tak jakby nawiew na tył nie był filtrowany ?? Podobno równie szybko filtr zapycha się również w X6, X7 i 5er

Nawiewy z przodu działają poprawnie, tj. dmuchają z taką samą siłą jak te z tyłu? Teorie o zapchanym filtrze- ciekawe. Ja mam tygodniowe, więc świeże, i problem również występuje.

Opublikowano
49 minut temu, buster12 napisał(a):

Nawiewy z przodu działają poprawnie, tj. dmuchają z taką samą siłą jak te z tyłu? Teorie o zapchanym filtrze- ciekawe. Ja mam tygodniowe, więc świeże, i problem również występuje.

Nie wiem czy działają po wymianie filtra tak samo jak te z tyłu bo tego nie mierzyłem ale po wymianie działają normalnie, tak jak działały w nowym samochodzie, przed wymianą przy dużych mrozach miałem ustawioną temp dla kierowcy 24 maksymalnej prędkości wentylatora i w samochodzie było mi zimno, po wymianie wystarczyło 20 i wentylator na opcji słabo, żeby w samochodzie było ciepło.... dodatkowo przy zapchanym filtrze odgłos pracy dmuchawy był inny.

Edytowane przez pepe1234

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, pepe1234 napisał(a):

Nie wiem czy działają po wymianie filtra tak samo jak te z tyłu bo tego nie mierzyłem ale po wymianie działają normalnie, tak jak działały w nowym samochodzie, przed wymianą przy dużych mrozach miałem ustawioną temp dla kierowcy 24 maksymalnej prędkości wentylatora i w samochodzie było mi zimno, po wymianie wystarczyło 20 i wentylator na opcji słabo, żeby w samochodzie było ciepło.... dodatkowo przy zapchanym filtrze odgłos pracy dmuchawy był inny.

Jakie filtry kupiliście? Oryginały, czy cos innego?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jest tyle premium filtrow na rynku, ze naprawde nie trzeba sie pchac w te z logiem BMW. 

Opublikowano

Ja kupiłem 

HENGST Filtr kabiny E4938LC-2

Tak jak kolega wyżej napisał, jest tyle filtrów węglowych na rynku, cokolwiek kupisz będzie ok

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Od zawsze używam wyrobów Filtrona, zarówno w firmowych, jak i prywatnych autach (to jest to samo co Mann Filter). Bardzo dobre produkty i produkowane w Polsce.

Chociaż ostatnio trafiłem po raz pierwszy na filtr oleju Filtrona (dla Volvo D5), na którym widniał napis "Produkowany dla Filtrona". 

Zapewne zrobiony przez inna markę z grupy Mann-Hummel, do której Filtron należy.

Niemniej jednak byłem tym trochę zaskoczony, bo filtrów Filtrona miałem już w rękach dziesiątki sztuk i zawsze było " Made in Poland" 🙂 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
18 godzin temu, robert0707 napisał(a):

Filtrona miałem już w rękach dziesiątki sztuk i zawsze było " Made in Poland"

filtry oleju są robione w Austrii, ten sam filtr jest na aso, w mann  w filtron 😄
Często kupuję filtron, nigdy nie miałem problemów z jakością a jakikolwiek patriotyzm gospodarczy wtedy jest 🤑

Kabinowe kupuję kamoka ultrapure 9in1: (mają niby łapać dużo więcej syfu, mają taki jaskrawo zielony lub niebieski kolor). Świetnie wykonane, niedrogie (za jeden komplet mann masz 3 komplety kamoki), w aucie nic nie czuć, musi być zasłona dymna z diesla przede mną, żeby coś w ogóle doleciało smrodu. Wcześniej w f15 miałem coś firmowego, to na dołkach wypadał z obudowy, był za luźno spasowany z fabryki

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW