Skocz do zawartości

SWAP słupka pytanie z m52tu na m54

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam E46 m52b25tu 170 km  i padł mi słupek chce wymienić na m54b22 też 170 bo taki mam do kupienia na okolicy i tu pytanie czy mój osprzęt z m52tu zgra się z tym słupkiem z m54

Opublikowano

Osprzęt, jak osprzęt - ale co z rozrządem?

Opublikowano
  • Autor

Jak z rozrządem z całą głowicą słupek wymienić chce. tylko o osprzęt się rozchodzi czy zgram resztę z tym słupkiem 

Edytowane przez inspiration1995

Opublikowano

Aaa... sorry, to w zasadzie bedzie pasować. O ile przełożysz też ECU, kolektor dolotowy jest trochę inny. Nie mam pewności,  czy nie różni sie tez wydechowym.

Opublikowano
  • Autor

Myślałem wlansie że ECU zostanie ale w takim razie i tak nie jest zle

Opublikowano

No nie, sterownik silnika musisz przełożyć- to wprawdzie fizycznie podobny silnik, ale ma inny rozrząd, inny skok tłoków, między innymi. Fajnie by było  kolektor ssący razem z DISą od m54 też przełożyć, będzie mniej problemów. Myślę, że reszta nie powinna robić problemów.

Dopóki masz silnik na wierzchu, wymien wszystkie dostępne uszczelki ( najważniejsza - michy olejowej - potem dostęp jest tragiczny). Dobrze wymienić simmering wału. Aaa, no i sprawdź drożność odmy - przepływ w obrębie bagnetu. Często sie zapycha.

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, yeti19 napisał(a):

No nie, sterownik silnika musisz przełożyć- to wprawdzie fizycznie podobny silnik, ale ma inny rozrząd, inny skok tłoków, między innymi. Fajnie by było  kolektor ssący razem z DISą od m54 też przełożyć, będzie mniej problemów. Myślę, że reszta nie powinna robić problemów.

Dopóki masz silnik na wierzchu, wymien wszystkie dostępne uszczelki ( najważniejsza - michy olejowej - potem dostęp jest tragiczny). Dobrze wymienić simmering wału. Aaa, no i sprawdź drożność odmy - przepływ w obrębie bagnetu. Często sie zapycha.

Dzięki wielkie za pomoc będę działał w takim razie 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, yeti19 napisał(a):

No nie, sterownik silnika musisz przełożyć- to wprawdzie fizycznie podobny silnik, ale ma inny rozrząd

Jak inny rozrząd? Przecież M52TU a M54 to bliźniaki, słupek z M54 osprzęt z M52TU i powinno chulać.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
5 godzin temu, szumrak napisał(a):

Jak inny rozrząd? Przecież M52TU a M54 to bliźniaki, słupek z M54 osprzęt z M52TU i powinno chulać.

Racja. Powinienem powiedzieć - pijesz, nie pisz - ale byłem trzeźwy 😉

Rozrząd ten sam, blok ten sam, pojemnosc inna, inna przepustnica, a więc i pedal gazu inny. M52b25 i m54b22 to nie bliźniaki.

Być może da sie do starego ECU i kolektora założyć nowy silnik, ale czy to na pewno będzie bez problemu latać?