Skocz do zawartości

Wycena napraw - prośba o podpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

w skrócie.

Jestem w nowym miejscu zamieszkania i nie mam tutaj swojego sprawdzonego mechanika.

Byłem u jednego, diagnoza tuleje, sworznie. Ale on tego nie ma czasu robić, odesłał do kogo innego. Natomiast ten sam wymieniał mi olej i filtry i nalał tego oleju dużo ponad max, jakoś mu nie zaufałem ogólnie.

Pojechałem na szarpaki na stację, konkluzja podobna, wymienić wahacze,

Pojechałem do mechanika innego polecanego.

Ten stwierdził, że według niego wahacze nie są do wymiany czy sworznie, tuleje. Ale za to maglownica na już, bo duży luz. On wymienił tylko poduszki skrzyni.

Pojechałem tam, gdzie regenerują maglownicę. Oni dodali sworznie i tuleje i poduszki silnika i byli bardzo zdziwieni, że ten poprzedni mógł nie widzieć, że są do wymiany te sworznie i tuleje.

O poduszkach sam się domyśliłem po drżeniu, a że trzeba coś robić w zawieszeniu no to też po stukach pukach.

Wrzucam wam rozpiskę co i za ile wyliczyli mi na tym warsztacie.

1. Przekładnia kierownicza (regeneracja): 1400 zł

2. Tuleje tylne przednich wahaczy x2: 280 zł

3. Sworznie zewnętrzne wahaczy x2: 360 zł

4. Poduszki silnika x2: 480 zł

5. Osłony + odboje tylnych amortyzatorów: 120 zł

6. Tuleje przyprogowe *(wahacza tylnego wzdłużnego, bo dopytałem): 140 zł

7. Geometria: 200 zł

8. Robocizna: 1300 zł

Suma: 4280

Alternatywą póki co jest naprawa u znajomego kolegi, który jemu robi bmw.

Pokupować samemu części i naprawa z 1100zł (nie wiem teraz dokładnie bo doszło parę rzeczy od ostatniej wyceny)

Natomiast to jest drugi koniec Polski 700 km w jedną stronę, na paliwo między 600/700 zł.

No przeglądałem te części co oni wypisali i można to dostać taniej, z tym, że czy to jest tego warte ta wyprawa.

Może coś podpowiecie.

Miłego!

Ogólnie może polecacie kogoś Lublin lub okolice?

Edytowane przez konstantydrazek

Opublikowano

Siemka,

z mojego doświadczenia z maglami wniosek mam jeden - czesto lepiej kupić dobrą używkę, niż szarpać się z regeneracją. Jednak każdy robi jak uważa.

Tak między nami - wymiana wahacztmy nie jest żadnym problemem, zrobisz to sam ( za kompletną sztukę jakis czas temu płaciłem cos ponad 300 zeta). Podobnie jest z poduchami silnika i amorami tylnymi. Tuleję wahacza tylnego bez prasy trochę ciężko ogarnąć, ale można podjechać do bylejakiego warsztatu i chłopaki przeprasują. Geometrię robi sie juz bez problemu wszędzie ( u nas 3D kosztuje 150 zeta )

Notabene, przelewanie oleju ponad stan, to słaba rzecz - jak na mechanika.

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
19 godzin temu, konstantydrazek napisał(a):

Tuleje tylne przednich wahaczy x2: 280 zł

To dobra cena, tyle kosztują tuleje Meyle HD/Lemforder

Sworznie zewnętrzne wahaczy x2: 360 zł

Sworznie w fabrycznych wahaczach sa niewymienne. Wymienia się cały wahacz - 1 sztuka wahacza Meyle HD/Lemforder ok 350/400zł. Wymienne sworznie są tylko w wahaczach Meyle HD, wówczas sworznie są po ok 50zł sztuka.

Poduszki silnika x2: 480 zł

Poduszki Corteco ok 200zł sztuka, więc cena powiedzmy że ok

Osłony + odboje tylnych amortyzatorów: 120 zł

Cena ok

Tuleje przyprogowe *(wahacza tylnego wzdłużnego, bo dopytałem): 140 zł

Cena ok, Lemforder jest po ok 70zł za sztukę

Geometria: 200 zł

Zalezy od regionu. U mnie w Łodzi geometria 3D w BMW to 300zł.

Robocizna: 1300 zł

Patrząc na zakres prac robocizna w atrakcyjnej cenie.

17 godzin temu, yeti19 napisał(a):

Tuleję wahacza tylnego bez prasy trochę ciężko ogarnąć

Ale on napisał o tylnej tulei przedniego wahacza, a nie o tulei tylnego wahacza 🙂

Opublikowano
11 godzin temu, KucaQ napisał(a):

To dobra cena, tyle kosztują tuleje Meyle HD/Lemforder

Sworznie w fabrycznych wahaczach sa niewymienne. Wymienia się cały wahacz - 1 sztuka wahacza Meyle HD/Lemforder ok 350/400zł. Wymienne sworznie są tylko w wahaczach Meyle HD, wówczas sworznie są po ok 50zł sztuka.

Poduszki Corteco ok 200zł sztuka, więc cena powiedzmy że ok

Cena ok

Cena ok, Lemforder jest po ok 70zł za sztukę

Zalezy od regionu. U mnie w Łodzi geometria 3D w BMW to 300zł.

Patrząc na zakres prac robocizna w atrakcyjnej cenie.

Ale on napisał o tylnej tulei przedniego wahacza, a nie o tulei tylnego wahacza 🙂

Ale on napisał o tylnej tulei przedniego wahacza, a nie o tulei tylnego wahacza 🙂***

Kurcze, przeczytałem, że chodzi o tuleje wahacza wzdłużnego - nie pomyślałem, że e46 może mieć wahacz wzdłużny z przodu.

Moja cupla, czy tam coś tam :)

Edytowane przez yeti19

Opublikowano

Ok, mea culpa też w takim razie 😆 Faktycznie chodzi o tuleję progowa banana, sam nawet odpisałem na cenę tych tulei 😁

W każdym razie bez prasy bez problemu da sie to zrobić, ba, ja to nawet bez jakiegokolwiek dedykowanego ściagacza zrobiłem. Pręt giwntowany, troche różnych podkładek i poszło nawet całkiem bezproblemowo.

Opublikowano

Kiedyś walczyłem z łożyskiem przedniego koła w dostawczaku, bez prasy 🤣 dramat, to mało powiedziane. Generalnie od tej pory wolę zapłacić pare zeta za przeprasowanie tulei czy łożyska, niz sie męczyć bez sprzętu.

Opublikowano

To fakt, z prasą idzie gładko, ale do prasy trzeba tez cały element zdemontować z auta. U mnie wówczas to nie wchodziło w grę bo mimośrodowe śruby wahacza dolnego poprzecznego stały dęba, a auto musiało wyjechac tego samego dnia. Potem okazało sie, że słusznie z nimi nie walczyłem bo przy późniejszej wymianie śrub i tulei obie śruby (lewa/prawa) sie ukręciły i była walka z rozwiercaniem 🫠

Opublikowano

Niestety, takie są uroki tych aut. Znajomy mechanik zawsze stuka sie w czoło gdy widzi że do zera rozbieram coś, czego bym w sumie nie musiał, bo dałoby sie zrobić na aucie, ale ma to swoje plusy ;)

Kiedys przypadkiem kupiłem sobie nagrzewnicę do śrub ( żona pyskowała, że następna wiertarka, jakbym ich mało miał 🤣), musze przyznać że ratuje toto masę pracy. W sumie cieszę sie, że robię to tylko dla siebie ;)