Skocz do zawartości

G60 550e - myszkujące auto na autostradzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

zmagam się z problemem myszkowania auta na autostradzie przy wyższych prędkościach, szczególnie odczuwalne przy prędkościach 150-190 km/h.
Samochód nie prowadzi się jak BMW - mam porównanie z F11, które nawet mimo runflatów jedzie jak po sznurku, natomiast 550e wymaga znaczących korekt... Ciągle potrzebne mini ruchy, które potęgują efekt braku stabilności podczas jazdy. Nie ukrywam, że najbardziej podejrzewam fabryczne Hankooki 245/45/R19, które nie mają rantu ochronnego choćby nawet, przez to cała guma jest miękka i wydaje mi się, że z tym może być związane dziwne zachowanie samochodu.

Czy ktoś się spotkał z tym problemem i udało się go skutecznie wyeliminować? Wielokrotnie myślałem, że to wiatr lub inna przyczyna, ale jednak problem powtarza się zby często... Będę wdzięczny za wszelkie doświadczenia w temacie ?

Opublikowano

Temat szeroko omawiany w G30 w tym wątku od strony 5:

Opublikowano

Hej, zmartwię Cię, ale niestety to bardzo złożony i trudny do rozwiązania problem. Nie jest to zależne od modelu, a konkretnego egzemplarza. Dla porównania, miałem F10 518d na 17 calowych runflatach i auto jechało jak po sznurku - nawet przy prędkościach 200 + można było bez obaw skakać po pasach lewo-prawo omijając auta. W G30 518d na 18calowych runflatach nie było już tak różowo, bo to auto mi myszkowało powyżej 160 km/h. Olałem to i nic z tym nie robiłem, bo auta nie miałem na gwarancji, a poszukiwanie rozwiązania (na podstawie doświadczeń z forów i grup na fb) może kosztować worek kasy bez żadnego rezultatu - często jest to wymiana kupy części krok po kroku i sprawdzenie czy coś się zmieniło.

Dla pocieszenia mogę Ci powiedzieć, że obecnie mam G60 520xd. Na zimowych 19'' miałem wrażenie, że powyżej 160 delikatnie myszkuje. Jak jeździłem demo na letnich 19'' to też miałem takie wrażenie. ALE! Po zmianie kół na letnie 20'' wrażenie zniknęło. Jechałem ostatnio autostradą 230 przez dłuższy odcinek trasy i auto prowadziło się jak przyklejone.

Jeśli masz taką możliwość (możesz pożyczyć od kogoś znajomego czy coś) to zmień koła!

Jeśli nie masz ich skąd wyczarować, nie kupuj, bo jak się okaże, że to nie to, to szkoda kasy. W takiej sytuacji podjechałbym do ASO, powiedział jaka jest sytuacja i podzielił się informacją, którą Ci tu opisałem. Może będą w stanie przełożyć koła z demówki na Twoje auto na kilka godzin, żebyś mógł to sprawdzić.

Opublikowano

230 kmh 520d? Nie wiedziałem nawet że on się do tylu rozpędzi. Jak miałem F10 520d to V max było coś koło 220 kmh. Ale to zajmowało parę minut.

Edytowane przez przemekk23

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, przemekk23 napisał(a):

230 kmh 520d? Nie wiedziałem nawet że on się do tylu rozpędzi. Jak miałem F10 520d to V max było coś koło 220 kmh. Ale to zajmowało parę minut.

Ale stary zabłyszczałeś... Post roku, ale wniosłeś dużo do tematu... Najważniejsze, że teraz masz 4 cylindrowego klekota w benzynie i rozpędzasz się 15 sekund szybciej. Podbudowany? To teraz żegnamy z tematu ?

7 godzin temu, J.D. napisał(a):

Hej, zmartwię Cię, ale niestety to bardzo złożony i trudny do rozwiązania problem. Nie jest to zależne od modelu, a konkretnego egzemplarza. Dla porównania, miałem F10 518d na 17 calowych runflatach i auto jechało jak po sznurku - nawet przy prędkościach 200 + można było bez obaw skakać po pasach lewo-prawo omijając auta. W G30 518d na 18calowych runflatach nie było już tak różowo, bo to auto mi myszkowało powyżej 160 km/h. Olałem to i nic z tym nie robiłem, bo auta nie miałem na gwarancji, a poszukiwanie rozwiązania (na podstawie doświadczeń z forów i grup na fb) może kosztować worek kasy bez żadnego rezultatu - często jest to wymiana kupy części krok po kroku i sprawdzenie czy coś się zmieniło.

Dla pocieszenia mogę Ci powiedzieć, że obecnie mam G60 520xd. Na zimowych 19'' miałem wrażenie, że powyżej 160 delikatnie myszkuje. Jak jeździłem demo na letnich 19'' to też miałem takie wrażenie. ALE! Po zmianie kół na letnie 20'' wrażenie zniknęło. Jechałem ostatnio autostradą 230 przez dłuższy odcinek trasy i auto prowadziło się jak przyklejone.

Jeśli masz taką możliwość (możesz pożyczyć od kogoś znajomego czy coś) to zmień koła!

Jeśli nie masz ich skąd wyczarować, nie kupuj, bo jak się okaże, że to nie to, to szkoda kasy. W takiej sytuacji podjechałbym do ASO, powiedział jaka jest sytuacja i podzielił się informacją, którą Ci tu opisałem. Może będą w stanie przełożyć koła z demówki na Twoje auto na kilka godzin, żebyś mógł to sprawdzić.

Dzięki wielkie za poradę ? Zmieniam w przyszłym tygodniu koła na zimowe - tam mam inne felgi to porównam i dam znać!

Opublikowano

U mnie również występuje lekkie myszkowanie auta przy wysokich prędkościach ale dzieje się to tylko przy silnym wietrze. Na początku trochę mnie to zaskoczyło bo auto jest ciężkie i opływowe więc spodziewałem się, że nic go nie będzie ruszać. Co ciekawe mam jeszcze X2 F39 w xdrive i tam czy wiatr jest czy nie nawet przy 180 auto jedzie jak czołg. Można puścić kierownicę. Powinno być chyba odwrotnie. Teraz na autostradzie jak mam silny boczny wiatr to włączam prowadzenie po pasie i wtedy jest dużo lepiej. Nie trzeba go pilnować i bardzo ładnie go utrzymuje. Jak nie ma silnego wiatru to auto jest bardzo stabilne. Koła mam 21" z oponami Conti Eco Contact i zawieszenie Proffesional.

Opublikowano
10 godzin temu, jakubhab napisał(a):

Ale stary zabłyszczałeś... Post roku, ale wniosłeś dużo do tematu... Najważniejsze, że teraz masz 4 cylindrowego klekota w benzynie i rozpędzasz się 15 sekund szybciej. Podbudowany? To teraz żegnamy z tematu ?

Po prostu to 230 km/h w 520d mnie zdziwiło i tyle. 530i już dawno nie mam, zresztą on też średnio nadawał się do komfortowej jazdy z takimi prędkościami.

Co do tematu- też obstawiam że to kwestia opon/kół, co jest bardziej odczuwalne przy gigantycznej masie 550e.

Opublikowano

A ja uważam, że powód to nie do końca dobrze ustawiona geometria. Spróbuj skontaktować się z Hypertech w Warszawie, robią dużo nowych samochodów, dość często ustawiają geometrię, będą mieć dużą wiedzę na temat myszkowania w G-serii.