Skocz do zawartości

G31 lci obrotomierz w trybie comfort

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, próbował włączyć obrotomierz w comfort mode ale nie mam tej opcji w ID7. Na dołączonym zdjęciu widać że nie ma tej opcji. Czy ktoś z was wie jak ją włączyć przy użyciu BIMMERCODE expert mode ? Według czata got powinno to być w zestawie wskaźników. Pozdrawiam 

IMG_1559.jpeg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kodowałeś wyświetlanie temperatury przez Bimmer Code ?

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Kodowałeś wyświetlanie temperatury przez Bimmer Code ?

W oponach tak 

Opublikowano

Mam to samo pytanie. Jak można to włączyć?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Mal10111 napisał(a):

W oponach tak 

To cofnij tą operacje i obrotomierz wróci.

2 godziny temu, BMWur napisał(a):

Mal10011 - użytkownik wyżej Ci podpowie 🙂

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Wyłączyłem i bez zmian, dalej nie ma 😢

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Zrobiłem, tzn przywróciłem HU do dni gdy kupiłem samochód i tak jak napisałeś rev wróciło. Bardzo dziękuję za pomoc 

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, BMWur napisał(a):

Ogólnie trzeba wyłączy widget opon, wtedy możesz to zmienić. Natomiast jeśli chcesz mieć widget opon to po zmianie możesz znów włączyć, zostaną obroty ale opcja z id7 zniknie 

Opublikowano

Porażka jak mogli coś takiego wyłączyć...Obrotomierz to jeden z najbardziej podstawowych wskaźników, ja to bez niego nie potrafię jeździć, nawet automatem, ja muszę non stop wiedzieć jakie są obroty silnika 🙂 Wskaźnik Power usage % jest jakiś taki nijaki, dla ludzi którzy po prostu nie lubią aut, a nie o to chodzi w BMW. I teraz wybieraj czy chcesz widzieć obroty (super ważne) czy też temp opon (też ciekawe).

icon3.png G30 530i xDrive

Opublikowano

A spróbuj wyłączyć widget opon, ale włączyć pokazywanie temperatury opon. Temperatura bedzie wtedy widoczna na ekranie Opony.
Zaprogramuj sobie ekran Opony pod jakis przycisk 1…7 i bedziesz miał szybki podgląd temp. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Serio jest Wam potrzebna temperatura opon ? Jezdzicie w f1 ?! To juz bym wolał temperature oleju. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

U mnie jest i temperatura opon i temperatura oleju i obrotomierz w każdym trybie, więc da się...jakoś. Przy czym gdybym miał mieć jedno lub drugie to bym chyba wolał jeździć w Sport Individual gdzie można sobie skonfigurować wszystko i przy okazji mieć i obrotomierz i temperaturę opon. Temperatura oleju jest u mnie na zegarach sportowych, a te nie wiem czy są w każdym modelu. Ale obrotomierz i temperatura opon wraz z ciśnieniem powinny być, w 540i były. Po co mi temperatura opon? W trasie czasem na to zerkam, żeby sprawdzić czy któreś z kół nie grzeje się nadmiernie, tzn. czy przód/tył jest w miarę równomiernie nagrzany. A w mieście to chyba tylko jak się ścigam od świateł do świateł 😉 Tylko tyle i aż tyle. 

Opublikowano

Ja zawsze na tylnych oponach mam temperaturę wyższą o 3-4 stopnie niż z przodu. Też tak masz ?

Na tylnej osi mam wyższe ciśnienie o 0.1-0.2 bara niż z przodu zgodnie z zaleceniem Idrive (mam kombi). Tym sobie to tłumaczę. 
Do tego często tylne prawe jest cieplejsze o kolejne 1-2 stopnie od tylnego lewego (nigdy na odwrót) no i klocki w tylnym prawym mocniej sie zużywają od lewych. Serwis twierdzi że w przypadku XDrive tylne klocki czesto zużywają sie szybciej niz przednie co u mnie miało miejsce (tył 70kkm, przód 120kkm)

Opublikowano

Tylne klocki zużywają się w prawie każdym nowoczesnym samochodzie szybciej niż te z przodu. 

Powód - ogólnie pojęte systemy komfortu i bezpieczeństwa używają tylnych klocków. 

U mnie w G31 prawie zawsze mam zalecane takie same ciśnienie przód/tył. Czasami różni się w pierwszych 30 minutach podróży.

Opublikowano
19 godzin temu, Tomi_ST napisał(a):

Serwis twierdzi że w przypadku XDrive tylne klocki czesto zużywają sie szybciej niz przednie

Nie wiem czy to kwestia xdrive czy nie, ale na pewno tylne klocki zużywają sie szybciej jeśli duzo jeździsz na tempomacie. Tempomat w głównej mierze używa tylnego hamulca do redukcji predkości. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jeśli chodzi o temperaturę kół/opon to u mnie z reguły przód jest cieplejszy od tyłu o 3-4C. Temperatura kół na jednej osi zazwyczaj jest identyczna (tu chyba trzeba by było jeździć w kółko, żeby np. prawa strona była nagrzana bardziej). Komplet kół mieszany (tył szerszy niż przód), ale ciśnienie wszędzie identyczne - zgodnie z zaleceniami komputera i tabliczki znamionowej. Nie wiem do końca z czego wynika, że przód jest bardziej nagrzany. Owszem, przednie koła biorą udział w przyspieszaniu (w mniejszym stopniu niż tylne) i hamowaniu (w większym stopniu niż tylne). Ale podczas jazdy w trasie (gdzie nie hamuje się tak często jak podczas jazdy po mieście) też tak jest. Więc może to bardziej kwestia piekarnika pod maską.

Co do zużywania się tylnych klocków hamulcowych - sprawdźcie czy używacie funkcji Auto Hold. Z tego co pamiętam, ona powoduje nie tylko częstsze używanie hamulca w czasie zatrzymywania się/postoju, ale także ma funkcję osuszania/oczyszczania/podgrzewania hamulców podczas jazdy. To sprawia, że hamulce tylne zużywają się szybciej, bo częściej są aktywowane nawet bez naszego udziału.

Opublikowano

Auto Hold nie ma nic do rzeczy. Tylko trzyma samochód na postoju. 

Jeśli chodzi o osuszanie klocków podczas deszczu to osuszane jest każde koło, a nie tylko tylna oś.

Kluczem szybkiego (szybszego) zużycia klocków z tyłu  jest to co napisał KucaQ - aktywny tempomat, który korzysta głównie z tylnej osi. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oczwiscie za auto hold zuzywa szybciej tylne hamulce i to bardzo. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.10.2025 o 12:18, saab napisał(a):

Oczwiscie za auto hold zuzywa szybciej tylne hamulce i to bardzo. 

Hmm dlaczego ? A nie jest to tak że auto hold trzyma pompę abs  to co naciśniesz na pedał hamulca po zatrzymaniu? Tak samo tylnie jak i przednie zaciski a nawet przy normalnym działaniu hamulców tylnie kola słabiej hamuja