Skocz do zawartości

X5M Competition / RSQ8 Performance

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie chcę zaśmiecać innych wątków - a pewnie kilka osób stało/będzie stało przed podobnym wyborem. Stoję przed zmianą samochodu i jeździłem ostatnio trochę RSQ8 Perf. Po zastanowieniu odpuściłem raczej X5M po LCI, bo raz że byłoby to 3 identyczne auto z rzędu, a dwa, że nie pasuje mi w niej kilka rzeczy. RSQ8 to schodzący model i pewnie zakończy swój żywot pod koniec 2026 roku ale nowa wersja RS to pewnie kwestia 1,5-2 lat a obecne rabatowanie jest atrakcyjne.

W skrócie - po jazdach widzę, że X5M to naprawdę udane auto i gdybym kupował pierwszy raz szybkiego SUV-a to znowu wybrałbym X5M. Jest bardziej hard corowe niż RSQ8 - twardsze, sztywniejsze, bardziej 'narowiste'. Miejscami lepsze materiały, miejscami gorsze. Lepsze fotele z większą ilością ustawień, ale z brakiem możliwości rozsuniecia części przy udach (kilku pasażerów mi marudziło przez to). Głośniej słychać pracę silnika w normalnych trybach z włączonym wydechem, ale niestety dźwięk w dużej mierze z głośników. Lepszy jakościowo ekran środkowy, bardziej ustawny bagażnik (choć o dziwo o 10cm krótszy niż w Audi co mnie zaskoczyło) z dziurą pod podłogą.,

A RSQ8? Silnikowo podobne - może minimalnie szybciej zbiera się X5M, ale już szybsze jest RSQ8 - różnice papierowe i oba dają frajdę z jazdy. Bardziej stylowe, ładniejsze i bardziej konfigurowalne zegary (sprawa indywidualna i plus raczej dla osób, które jak ja wolą umierający już design wnętrz), zdecydowanie lepiej pracujący wydech, zdecydowanie więcej miejsca z tyłu, bardziej stabilnie przy wysokich V (nie to, że X5M jest niestabilne - po prostu Audi obniża się o 40mm i ma prześwit Touringa 5ki a też ma system stabilizacji przechyłów), odczucie prowadzenia mniejszego samochodu, w trybach cywilnych zdecydowanie bardziej... cywilnie - ciszej, wygodniej, nudno ;), lepiej wyciszone jak dla mnie niż X5 pomimo bezramkowych szyb, lepiej działająca wentylacja foteli i bardziej 'logiczna' klimatyzacja, mniejsze schowki dla kierowcy, większe koła a profil opony jak X5M na 21'', regulowana kanapa z tyłu, gorsze kolory do wyboru, jest ryzyko delikatnego brania oleju znając ten silnik w Audi/Porsche chociaż przy wymianach co 7-9k km pewnie będzie nieodczuwalne. 

• Odpowiedzi 56
  • Wyświetleń 3,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Po ponad 4 latach zakończyłem użytkowanie X5M Competition: ponad 180.000km bez ŻADNEJ awarii silnika, etc. Auto mnie nigdy nie zawiodło, nigdy nie stanęło, nigdy nie wzywałem assistance, etc.

• Witajcie 🙂 Kilka lat mnie tutaj nie było, a gdy przyszedł czas na zmianę samochodu, od razu trafiam na zacny wątek 🙂 @BigCactus 5 lat minęło jak ręką odjął, gdy rozmawialiśmy o G05 m50d - ta

• Cayenne ma GTS 500KM i porównywałbym go do M60i czy SQ8. Mocniejszy silnik to już hybryda v8 w cayenne.   btw problem jest w tym, że x5 jest bardzo udanym samochodem i ciężko znaleźć zd

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Cayenne?

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

Cayenne ma GTS 500KM i porównywałbym go do M60i czy SQ8.

Mocniejszy silnik to już hybryda v8 w cayenne.

btw problem jest w tym, że x5 jest bardzo udanym samochodem i ciężko znaleźć zdecydowanie lepszego konkurenta. Sam w ostatnim czasie sprawdziłem prawie wszystkie sensowne opcje i zatoczyłem koło. 

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
11 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Cayenne?

Niestety Porsche to dla mnie krok za daleko - tak jak już gdzieś pisałem, 98% ludzi nie odróżnia X5M od X5 i RSQ8 od Q8 - ot kolejny SUV. Ale oczywiscie Caynenne GTS bardzo mi odpowiada jako auto.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

a jeśli mogę zapytać - dlaczego koniecznie suv? nie może być panamera albo m5?

Opublikowano

Panamera świetne autko 😉

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, ryb55 napisał(a):

a jeśli mogę zapytać - dlaczego koniecznie suv? nie może być panamera albo m5?

Tak jak wspominałem wyżej Porsche odpada. Myślałem o M5/RS6, ale jednak są plusy, które doceniam po X5M i ogólnie X5 - wyżej siedzisz, więcej miejsca/przestrzeni, większy prześwit (codziennie pokonuję 10-15 progów zwalniających i nad częścią z nich w X5 najzwyczajniej przejeżdżam), większe auto=bezpieczniej, wyższy profil opony (i to znacznie bo jest to 80mm vs 100mm). A chyba najważniejsze takie zwykłe przyzwyczajenie po X5 do SUV jako auta rodzinnego i daily. Dodatkowo nowe M5 nie podoba mi się i pewnie zaraz je zmienią - gdyby miało to coś w sobie to być może rzeczywiście wziąłbym Touringa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A co oznacza atrakcyjne rabatowanie?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Powyżej dwudziestu kilku %. Na RS6 jest obecnie około 28-29%, na RSQ8 trochę mniej.

Edytowane przez BigCactus

Opublikowano

Też stoję przed podobnym dylematem jak Ty ale półkę niżej.

Myślę o zmianie z 40i na M60i lub SQ8. Na BMW dostałem rabat 20% do produkcji a AUDI 14% z placu.

Przy tych założeniach auta w podobnej konfiguracji dzieli 100k pln.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, broniek napisał(a):

Też stoję przed podobnym dylematem jak Ty ale półkę niżej.

Myślę o zmianie z 40i na M60i lub SQ8. Na BMW dostałem rabat 20% do produkcji a AUDI 14% z placu.

Przy tych założeniach auta w podobnej konfiguracji dzieli 100k pln.

Nie porównywałem cenowo M60i z SQ8, ale w moim przypadku X5M również wychodziło taniej niż RSQ8 wyjściowo - u mnie różnicę zniwelował trochę wyższy rabat. X5-ka jest fajnie wyceniona na tle konkurencji i pewnie dlatego sporo z nas jest tutaj na forum. W wersjach M60i i M dużą część wyposażenia masz już w standardzie, a w Audi musisz jednak poklikać (chociaż akurat SQ8 było zawsze najrozsądniejszym wyborem cenowym więc jestem zdziwiony tak dużą róznicą).

Te 14% na SQ8 to chyba jakaś totalnie pierwsza oferta - nawet na Otomoto masz nowe z 18% rabatem i spokojnie przekroczysz 20%. Ja swoje zamawiałem do produkcji (a na stock zawsze łatwiej dostać wyższy rabat) i miałem znacznie więcej niż 20% - na RSQ8 są pewnie wyższe rabaty ale i tak uważam, że przy schodzącym modelu 18-20% na SQ8 to minimum.

Opublikowano

Może tak być, że finalnie koło 20 procent będzie na M60i i SQ8 ale już na starcie konfiguracje dzieli ponad 50k.

Gdybym był całkowicie przekonany do audi to pewnie bym dołożył ale x5 jest naprawdę udanym samochodem i w sytuacji kiedy M60i dostało S68 żal nie brać. 

Kolejna generacja Może mi zupełnie nie podejść wizualnie i wątpię aby zostało w wersji MHEV. M60i to już 2400kg i nie wyobrażam siebie więcej. 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Mnie nie musisz przekonywać, że X5 jest udanym samochodem ;).

Ale żeby nie było miło 😉 - oczywiście nie wiem czym się kierujesz szukając samochodu, ale ja jednak wolałbym gołe X5M niż doposażone M60i. Dużo większa różnica jest pomiędzy X5M/M60i niż pomiędzy M60i/40i. 

Opublikowano

X5M oczywiście też rozważałem ale zawieszenie wydaje mi się za twarde do moich potrzeb osobistych i rodzinnych. W obecnym konfigu w stosunku do starego wziąłbym zawieszenie m prof zamiast zwykłego adaptacyjnego, skrętna tylną oś i fotele m zamiast sportowych. No i v8 zamiast r6. Zależy mi na osiągach i prowadzeniu ale niekoniecznie kosztem komfortu. Sądzę że na ten moment powinno wystarczyć. Do X5M musiałbym jednak sporo dołożyć. Ogromną przewagą SQ8 i RSQ8 nad X5M jest właśnie komfort dzięki pneumatyce, która w ich wydaniu potrafi być bardzo komfortowa a jak się usztywni i obniży bo prowadzi się niemal jak osobówka. Takie są moje odczucia.

Opublikowano
15 minut temu, broniek napisał(a):

X5M oczywiście też rozważałem ale zawieszenie wydaje mi się za twarde do moich potrzeb osobistych i rodzinnych. W obecnym konfigu w stosunku do starego wziąłbym zawieszenie m prof zamiast zwykłego adaptacyjnego, skrętna tylną oś i fotele m zamiast sportowych. No i v8 zamiast r6. Zależy mi na osiągach i prowadzeniu ale niekoniecznie kosztem komfortu. Sądzę że na ten moment powinno wystarczyć. Do X5M musiałbym jednak sporo dołożyć. Ogromną przewagą SQ8 i RSQ8 nad X5M jest właśnie komfort dzięki pneumatyce, która w ich wydaniu potrafi być bardzo komfortowa a jak się usztywni i obniży bo prowadzi się niemal jak osobówka. Takie są moje odczucia.

Miałem te same dylematy co Ty w kontekście x5m vs m60 i też wziąlem m60😀

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, broniek napisał(a):

Jasne - mi sztywność i twardość X5M pasuje, ale tak jak napisałeś różnica w stosunku do RSQ8 na sportowej pneumatyce jest duża w normalnej jeździe. Tylko nie rozumiem w takim razie, dlaczego chcesz wziąć zawieszenie M Prof - w ten sposób zbliżasz się pracą zawieszenia do Mki. Największą zaletą M60i w stosunku do Mki dla osób ceniących komfort jest właśnie zawieszenie pneumatyczne - choć do charakteru auta bardziej na pewno pasuje M Prof z super stabilizacją przechyłów (w BMW w pneumatyce jest ta opcja do wyboru?).

Edytowane przez BigCactus

Opublikowano

Pneumatyka w x5 kompletnie mi nie leży. Chcę stabilizację przechyłów, która jest tylko w m prof. M60i na pneumatyce sobie nie wyobrażam. 

Opublikowano

W moim odczuciu m proff zapewnia duzo wiekszy komfort, ale tez i lepsze prowadzenie vs standardowy zawias adaptacyjny. Tak wiec w moim odczuciu mproff nie robi z m60 zadnej twardej budy. Porownanie 40d prelci zawias adaptacyjny z tylna osia skretna na 21 calach z m60 mproff 22 cale (tez tylna os skretna).

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
17 minut temu, broniek napisał(a):

Pneumatyka w x5 kompletnie mi nie leży. Chcę stabilizację przechyłów, która jest tylko w m prof. M60i na pneumatyce sobie nie wyobrażam. 

Stabilizacja przechyłów to dla mnie w SUV must have - to naprawdę robi robotę.

Opublikowano
35 minut temu, BigCactus napisał(a):

Stabilizacja przechyłów to dla mnie w SUV must have - to naprawdę robi robotę.

To jeden z powodów zmiany auta. Pojeździłem Cayenem i Q8 a tam nawet bez tej stabilizacji auto się dużo lepiej prowadzi. 

Opublikowano
6 godzin temu, BigCactus napisał(a):

Mnie nie musisz przekonywać, że X5 jest udanym samochodem ;).

Nie pamiętam jakie miałeś fotele w 40i ale jak oceniasz obecne fotele M skoro wątek dotyczy X5M 🙂

Interesuje mnie: wsiadanie i wysiadanie, pozycja za kierownicą, czy jest niżej/lepiej niż w komfortach/sportowych, komfort na trasie, widoczność dla pasażerów z tyłu i ilość miejsca z tyłu 🙂

Jakie byś teraz wybrał?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Jeżeli mieścisz się w fotele M-kowe (uda) to zdecydowanie wziąłbym M-kowe - ogromna możliwość regulacji, wygodne, dobrze trzymają i dobrze wyglądają.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
9 godzin temu, BigCactus napisał(a):

Jasne - mi sztywność i twardość X5M pasuje, ale tak jak napisałeś różnica w stosunku do RSQ8 na sportowej pneumatyce jest duża w normalnej jeździe. Tylko nie rozumiem w takim razie, dlaczego chcesz wziąć zawieszenie M Prof - w ten sposób zbliżasz się pracą zawieszenia do Mki. Największą zaletą M60i w stosunku do Mki dla osób ceniących komfort jest właśnie zawieszenie pneumatyczne - choć do charakteru auta bardziej na pewno pasuje M Prof z super stabilizacją przechyłów (w BMW w pneumatyce jest ta opcja do wyboru?).

Nie podpisałbym się pod tą opinią. Zawieszenie MProf w M60i jest DOKŁADNIE TAKIE SAMO jak w każdym X5 bez pneumatyki. Nie jest ani twardsze, ani niższe, ani w żadnym razie nie ma zmniejszonego poziomu komfortu od pierwszego z brzegu 30d ze standardowym zwieszeniem

W M Prof po prostu dodali aktywne stabilizatory, które niwelują przechyły nadwozia, co wręcz ZWIĘKSZA poczucie komfortu względem standardowych wersji (i pneumatyki!), bo człowiek nie wpada w popłoch na zakrętach, poszukując jakiegoś uchwytu lub torebki wiadomego przeznaczenia 

Z kolei w X5M zawieszenie jest moim zdaniem IDEALNE. To nadal komfortowy ponton, kiedy oczekuje się tego (trasa, normalna jazda), ale przy większych prędkościach, albo w nastroju do zabawy, trzyma ten kiosk ruchu na tyle sztywno, żeby było i bezpiecznie i pewnie. Daleko temu do prawdziwego sportowego hardcore’u

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, BigCactus napisał(a):

Jeżeli mieścisz się w fotele M-kowe (uda) to zdecydowanie wziąłbym M-kowe - ogromna możliwość regulacji, wygodne, dobrze trzymają i dobrze wyglądają.

Zdecydowanie M-kowe. Choćby za sam wygląd