Skocz do zawartości

Asystent jazdy w korku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio jadąc w korku zauważyłem, że jak auto się zatrzyma i stoi dłużej niż kilka sekund to do ponownego ruszenia trzeba musnąć pedał gazu. Wcześniej tak nie było i nie musiałem nic robić. Nie wiem czy nie stało się tak po ostatniej aktualizacji. Czy u was też tak jest? Czy tryby jazdy mają wpływ na działanie tego systemu?

Opublikowano

Tak było od zawsze, postój dłużej niż 3s wymusza konieczność dotknięcia gazu, lub guzika RES (tego drugiego nie jestem pewny, dawno nie testowałem).

Opublikowano
  • Autor

W G60/61 nie ma przycisku RES. Jak kupiłem auto to korzystałem z asystenta i nie pamiętam żebym musiał wciskać gaz żeby ruszyć. Niedawno ściągnęła się aktualizacja i od tego czasu muszę to robić. Tak samo było z Auto Hold. Po aktualizacji nie pamięta ustawienia i trzeba go włączać po każdym uruchomieniu.

Opublikowano

Mam też zainstalowaną najnowszą wersją ale nie zauważyłem żeby cokolwiek przestało działać.

Rusza na asystencie nawet po dłuższej chwili i auto-hold jest cały czas.

Po instalacji był chyba jakiś komunikat iż coś może nie działać i jest konieczność zamknięcia 

na ileś sekund auta i po otwarciu powinno być ok.

Opublikowano

W G30 miałem tak, że czasami nawet po dłuższym czasie nie trzeba było naciskać gazu żeby ruszyć, a czasami trzeba było już po kilku sekundach. Gdzieś kiedyś słyszałem/czytałem że to zależy od natężenia ruchu i od tego, czy "widzi" korek.

Ale zawsze po zatrzymaniu na minutę czy dłużej, trzeba było wcisnąć gaz albo przycisk na kierownicy. 

Edytowane przez przemekk23

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja lubię siedzieć nisko i daleko od kierownicy w 7, rozwalony jak na wakacjach, i zauważyłem że wtedy ten czujnik uwagi kierowcy jakby nie widzi czy patrzę na drogę i nie rusza sam mimo że wieniec kierownicy nie zasłania moich oczu, tylko muszę nieco pochylić głowę do przodu, więc w korkach trochę przybliżam fotel do kierownicy. I wtedy ile bym nie stał to rusza sam, ale to stary system i raczej nie ten sam problem i rozwiązanie w nowej 5 bo byście na pewno zauważyli.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie, jeszcze nigdy mi się w moim aucie nie zdarzyło żeby kazał mi patrzeć na drogę. Nawet jak dłuższy czas grzebałem na ekranie podczas jazdy. Jeżdżę czasem autami innych marek i np. w japońskich, koreańskich nie mówiąc o Chińczykach to na chwilę odwrócisz wzrok od drogi i od razu alarmuje: patrz na drogę!, patrz na drogę! Jechałem ostatnio nowym Volvo EX30 i tam nie mogłem mieć nawet okularów przeciwsłonecznych bo nie widział oczu i co chwila: patrz na drogę! Najgorsze, że w czasie tego komunikatu wyciszał jeszcze radio. No szlak człowieka może trafić. Musiałem zdjąć okulary. Trzeba docenić, że BMW są wyjątkowo mało upierdliwe jeśli chodzi o te wszystkie systemy bezpieczeństwa i dobrze to wszystko działa.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Pojeździłem wtym roku trochę nowymi VAGami z wypożyczalni, te systemy odbierają całkowiecie radość z jazdy, każdy z nich na swój sposób. Począwszy od adaptacyjnych świateł, po aktywny tempomat z trzymaniem pasa, pod systemy krzyczące żeby zjechać bo twierdzą, że jesteś zmęczony - od tego w  prawie zawału dostałem 😅

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

I aż się obudziłeś 😉

Opublikowano
W dniu 10.10.2025 o 13:20, madseason napisał(a):

VAGami z wypożyczalni, te systemy odbierają całkowicie radość z jazdy

Bzdury opowiadasz proszę ja Ciebie, jak można odebrać coś czego nie ma? 🤣