Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono. Otóż zachciało mi się grzanych foteli w mojej bmw f30, wymieniłem fotele, okazało się że brakuje kabli do tego małego modułu od grzania foteli, znalazłem na ista schemat, wychodzi na to że ma być podłączone kl31, kl30 oraz LIN z modułu REM w bagażniku, zrobiłem można powiedzieć prowizoryczna wiązkę, podpiąłem kl31 (masa) kl30(plus) oraz LIN do pinu 18 w module REM, założyłem panel z guzikami od grzania foteli, i teraz jest problem, Otóż w ista nie ma doposazenia w grzane fotele, na panelu mruga dioda, różne świecą losowo, i nie chce się z kalibrować, czy można tu uzyskać jakaś pomoc? Czy ja musze moze dodać FA żeby to działało, posiadam również esys. Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

A więc dodałem FA 494, następnie przekodowalem FEM_BODY, REM oraz IHKA, ale niestety panel dalej tylko mruga 😒 odłączyłem esys i podłączyłem ponownie, odczytałem FA i jest dodane 

Po diagnostyce wychodzi mi błąd:

8011CB Panel obsługi ogrzewania/klimatyzacji: Rozpoznano zbyt niskie napiecir lub przepięcie

Ten błąd jest od razu po podłączeniu panelu z guzikami grzania foteli

Edytowane przez Pierred0lish
Opublikowano

Dzieki Krzys za zainteresowanie się tematem, tak zaglądam jeszcze raz, i widzę na schemacie ze jednak do panelu nie muszę nic dokładać, niby 3 kable idą do panelu od radia, następnie przechodzą do panelu klimatyzacji/ogrzewania. Nie wiem już sam, jest tutaj moze ktoś z opolskiego kto jest w stanie pomóc?

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie powinno być potrzeby dokładania innych przewodów pod warunkiem, że masz LCI i założyłeś panel z LCI. Pomiędzy IHKA i np. IHKA3 są różnice w podłączeniu CAN (bo jest K-can i K-can2) ale wtedy chyba esys by nie wykrył.

Samo mruganie diody AC na nowym panelu jest poprawne bo musi przejść kalibrację po kodowaniu.

Może powinieneś uruchomić kalibrację od nowa i poczekać aż przejdzie?

Pokaż dokładnie co Ci tam mruga.

• Dziękuję 1

spacer.png

Opublikowano

Kuj0n, to jest 2012r przed lift a nie LCI, więc muszę coś dołożyć w takim razie? Jak będę w domu to wyślę Ci zdj, ogólnie mruga chyba podgrzewanie szyby, prawy guzik podgrzewania fotela świecą dwie diody zielone, i każdy przycisk reaguje na coś innego, klikam wentylator na plus to coś innego się wlacza

Opublikowano (edytowane)

Kuj0n, jesteś w stanie nakierować mnie na schemat panel -> ihka ale żeby były kolory kabli? Nie umiem za cholere znaleźć schematu polaczen z kolorami kabli, mam ogólny co do czego ale nie ma tam kolorow, dziekuje

Ps. Po tym błędzie z panelu o obwodzie przerwanym doszedłem do schematu, sprawdzę i dam znać 

20250613_154900.jpg

20250613_154855.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Te schematy to zasilanie panelu? 

Poniżej masz kable do foteli.

Screenshot_20250613_145325_BimmaEWD.thumb.jpg.857167ce26ba0289ba27fc2109626531.jpg

Screenshot_20250613_145344_Bimma EWD.jpg

Edit

Dodatkowo zasilanie fotela.Screenshot_20250613_150003_BimmaEWD.thumb.jpg.cc3fe641f86c610c19852be711aae20e.jpg

Edytowane przez Krzyś111685053072
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Krzys tylko że ja nie mam tego modulu A245, mam tylko modul A243 i mam inny troche schemat, a te powyższe moje schematy to panel do ihka do fem, i wszystko się tam zgadza

20250613_163536.jpg

20250613_163532.jpg

Opublikowano

A więc znalazłem schemat z kolorami kabli i cały kompletny, więc plus i minus do skrzynki pod maską, lin do REM, z REM idzie dwa przewody do FEM, z fem do IHKA i później do Panelu, wszystko jest według schematu, no prawie wszystko 🙊 no ja plus i minus dałem z akumulatora na próbę, a może musze podłączyć do skrzynki jednak, ewentualnie uwalony panel bo ja już nie wiem

Opublikowano

Panowie sprawa rozwiązana, winny a raczej nie tyle winny co za nowy panel, mój panel który kupiłem byl z roku 2014.12, na jakimś ruskim forum wyczytałem że nie może być po 14 roku, znajomy ma bmw z 2013, pożyczyłem panel, po podłączeniu od razu działa wszystko jak należy, dziekuje za pomoc Kuj0n oraz Krzyś. Życzę wam milego weekendu. Pozdrawiam 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Miałem takie coś, kiedy fotele były z anglika, a auto było z EU, działało wtedy na odwrót. Nie pamiętam, co tam wtedy zrobiłem, aby działało, na pewno przekładka modułów nie pomoże, chyba jakiś kabel należało przełożyć, ale to było dawno temu 🙂

Edytowane przez trumper
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 13.06.2025 o 17:28, Pierred0lish napisał(a):

Panowie sprawa rozwiązana, winny a raczej nie tyle winny co za nowy panel, mój panel który kupiłem byl z roku 2014.12, na jakimś ruskim forum wyczytałem że nie może być po 14 roku, znajomy ma bmw z 2013, pożyczyłem panel, po podłączeniu od razu działa wszystko jak należy, dziekuje za pomoc Kuj0n oraz Krzyś. Życzę wam milego weekendu. Pozdrawiam 

Przeciez Kuj0n Ci to napisal na samym poczatku. 🙂 Na przyszlosc czytaj uwaznie, bo marnujesz swoj czas i innych ludzi.