Skocz do zawartości

E61 535d 2005 - Audio - Przestała grać prawa strona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Za radio odpowiada ten moduł z boku wzmacniacza gdzie podpinasz antenę też jest wymienialny, kodowanie raczej nie ma znaczenia u mnie działało nawet bez kodowania po zmianie z MASK co prawda nie tak jak powinno ale działało. 

Opublikowano
  • Moderatorzy
3 godziny temu, orzel_man napisał(a):

Może macie coś godnego polecenia. 

Bo jak mam 700 albo i więcej wydać za naprawę  to już bym zmienił na androida albo coś. 

Ale wiesz, że android to jest tylko jak tablet - wyjście dźwięku ma puszczone na AUX - jesli nie będziesz miał sprawnego oryginalnego radia to android Ci nie pomoże.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

No i to jest właśnie problem,...chciałem jakiś inny unit założyć... ale nic nie ma.

to nie tak jak w poprzednich wersjach gdzie można było radyjko 2 din wrzucić i wszystko latało.

tutaj combo... zostaje naprawić radio albo kupić jakąś używkę jak nie uda się tego poskładać spowrotem.

ehhh bmw wymaga dużo..."serca" 😉

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
41 minut temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Za radio odpowiada ten moduł z boku wzmacniacza gdzie podpinasz antenę też jest wymienialny, kodowanie raczej nie ma znaczenia u mnie działało nawet bez kodowania po zmianie z MASK co prawda nie tak jak powinno ale działało. 

haha dobre... okej to w sumie u mnie też działa ale nie tak jak powinno...nie ma radia 😉 dobra zobacze czy uda się to poskładać czy wogóle doopa i nic z tego nie będzie.

co za kicha... wyszło jak zwykle...chciałem przyoszczędzić i co...tylko sporo dodatkowych nerwów i dodatkowa kasa, a skończy się wysłaniem do fachowca.

no ale próbę podjąłem. 

Mam nadzieję tylko że nie będę teraz miał dwóch popsutych sprzętów.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Generalnie radio/audio działało tylko w idive coś nie do końca było dobrze pierwsze CCC grało u mnie z rok i zdechło przeleciałem płytę główną hot airem i grało dalej jeszcze z rok czasuj ak padło 2 raz to już nawet hot air nie pomógł więc kupiłem drugie CCC tym razem trafiło mi się takie z klawiszami pod slotem na CD i grało bez kodowania ale bardzo słabo odbierało fale FM i głośnik z przodu nie działał więc podmieniłem moduły radia i wzmacniacza no i działa odpukać dobrze przy drugiej wymianie nic nie kodowałem a radyjko o całkiem innych numerach. Podejrzewam że przyczyną awarii pierwszego CCC był brak podpiętego wentylatora radia bo przy drugim dorobiłem instalacje do niego od razu przy wymianie i jak na razie odpukać działa.

Edytowane przez Krzyś111685053072

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Dzięki za info...no temat ciekawy. Zobaczę jak się rozwinie. 

Na razie jeszcze w pracy. Nie ma jak grzebać. 

Myślisz że przełożenie modułu FM i tego modułu z radiatorem może pomóc ?

W sumie mogę spróbować. Od boku wyjąć moduł ten z anteną. I podmienić. 

Może zagra. To już nie dużo pracy 

Edytowane przez orzel_man

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A sprawdzałeś to zepsute radio co się z nim dzieje przed rozebraniem? Bo to by podpowiedziało czy wzmacniacz był sprawny o ile dobrze pamiętam to nawet jak płyta główna padnie to jakieś odgłosy w głośnikach słychać. Kurcze ja grzebałem przy tym już kilka lat temu i nie pamiętam co tam dokładnie się działo. 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Wiesz, sprzedający napisał że zgasło całkowicie. 

fakt jest - nie sprawdziłem. mogłem najpierw podpiąć i zobaczyć jak się zachowuje. teraz to już wróżenie z fusów.

Plan mam taki:

Wracam z pracy 😉

1. wymiana modułu radia i próba podpięcia na mojej płycie, moich bebechach. tylko podmieniony moduł radia i ten końcowy z radiatorem.

2. jak nie zadziała, złożenie mojego tak jak było, tak żeby chociaż doprowadzić do punktu "zero" - ma grać bez jednej strony.

3. przegląd tych końcówek mocy. Może da się je przelutować na nowe. tam powinny być grube ścieżki i spore luty. 

Tak po prawdzie jak patrzę na foty z wczoraj. to pomimo tylko kilku miesięcy różnicy i tego samego numeru seryjnego, radia są delikatnie inne.

1000059526.jpgimage.thumb.jpeg.3c0db612658095b87e311d3031917bf9.jpeg

1000059530.jpg

Edytowane przez orzel_man

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Podmienilem moduły. 

Stacje się pojawiły. Ale dalej cisza w głośnikach. 

IMG20250627163203.jpg

IMG20250627163209.jpg

IMG20250627163847.jpg

IMG20250627170606.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zakoduj pustym MAN

Masz L7?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Nie mam L7

Złożyłem na starych gratach. 

Gra...tylko że jedna strona czyli wróciłem do zera.

I mam ekstra zestaw...

Mogę za flaszke oddać 😂

Kodowanie wogole nie moja bajka. Raczej bym nie podołał.

Może kiedyś spróbuję wziąć z tego DVD i sprawdzę czy działa. Bo mi coś nie czytał płyt mój. 

IMG20250627183408.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 24.06.2025 o 12:45, orzel_man napisał(a):

przyczyną było bardzo cicho grające wejście AUX. 

żeby słyszeć lepiej audiobook mocno rozkręcony był potencjometr i padło.

na przyszłość, do słuchania audiobooka czy czegoś z tel... przenośny jbl i tyle 😉

Aux jest ciche bo BMW celowo wlutowało 2 rezystory (jeden dla głośności, a drugi dla basu) na płytkę aux'a aby obniżyć poziom głośności i basu. Jest to zabieg podyktowany niby zabezpieczeniem przed nadmierną głośnością, aby chronić głośniki. Jednak efekt jest odwrotny, bo skoro aux gra cicho to się daje głośność na "full" aby było coś słychać i padają wzmacniacze. Jak w twoim przypadku.

Prosta modyfikacja wylutowania tych dwóch rezystorów z płytki aux"a, sprawia że aux gra dobrze.

bmwe50auxwylutrezystorw.thumb.jpg.4fdc326128a39ef9a178e000d4ea7f11.jpg

Mogę podesłać link do filmiku na yt, z całym procesem.

Edytowane przez Krackers

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podeślij.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Opublikowano
  • Moderatorzy
W dniu 23.10.2025 o 19:23, Krackers napisał(a):

Prosta modyfikacja wylutowania tych dwóch rezystorów z płytki aux"a, sprawia że aux gra dobrze.

Nie jest tak do końca. Osobiście uznałem, że wyjście AUX z tyłu na kanapę to totalna porażka, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że mój namłodszy uwielbiał siedzieć na środku w foteliku i zawsze tam kopał wszystko - kratki, AUXa, ładowarki - nic nie miało tam prawa siedzieć.

Kupiłem sobie kabelek, poprowadziłem go bezpośrednio z tyłu radia do schowka tam miałem podłączony najpierw telefon bezpośrenio, później dodałem moduł BT, a finalnie dorzuciłem jeszcze wzmaczniacz słuchawkowy zasilany na USB (można sobie tam wyjąć zasilanie w ładowarki latarki, nawet jak latarki nei ma to pod zaślepką są kable pod 12v). I dopiero po wzmacniaczu była głośność porownywalna z tym co jest na radio i CD.

VNqvp4M.png