Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich 🙂 

Mam takie pytanie odnośnie ambient lights, mam w aucie opcje pełnego dodatkowego oświetlenia, klamki zew, w środku tez wszystko. Widziałem że w niektórych egzemplarzach jest opcja w menu zmiany koloru podświetlenia z czerwonego na biały. U mnie tego nie ma jest tylko możliwość zmiany natężenia światła. Czy ktoś coś na ten temat wie, da się to zakodować? Lub jakaś wymiana modułu? Od czego to zależało że była opcja dwóch kolorów? 

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Chyba tylko sportline miały zmienny kolor ale możesz sprawdzić 😄

Kodowanie

FEM
CS_typ Change to two_colours
PIA_DEFAULT_CD change to Frabe_2
MAPPING_LCI_7_FUNCTION change to cs_2

Hu-nbt
Colour_Switch set to aktiv
Colour_Switch_Lines set to sport

spacer.png

Opublikowano

Oprócz powyższego kodowania, należy również powymieniać płytki PCB/moduły z diodam LED na 2-kolorowe. 
Inaczej po kodowaniu i zmianie w ustawieniach iDrive z Classic na Sport, nie będzie w ogóle świeciło 🙂

• Moderatorzy
Opublikowano

No tak, wiadomo, że jak nie ma odpowiedniej diody to nie zaświeci 😄 Dlatego napisałem, że w standardzie chyba tylko sport line miał możliwe dwa kolory podświetlenia.

spacer.png

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi 🙂 

Spróbuje to zakodować, a czy wiecie czy w bimmercode znajdę te opcje w trybie expert? 🙂 

Opublikowano

No to faktycznie u mnie zostaje jeden kolor 🙂 A jak ten biały dość mocno świeci? Czy jeździcie na pomarańczowym? Dodam tylko że zamówiłem z aliexpress ten dodatkowy led na oświetlenie cup holderów, jak przyjdzie na dniach zamontuje i dam znać jak to wygląda 🙂 Czasami w nocy na trasie brakuje tam podświetlenia 😄 

Opublikowano
W dniu 30.03.2025 o 08:31, PiotrLublinBMW napisał(a):

No to faktycznie u mnie zostaje jeden kolor 🙂 A jak ten biały dość mocno świeci? Czy jeździcie na pomarańczowym? Dodam tylko że zamówiłem z aliexpress ten dodatkowy led na oświetlenie cup holderów, jak przyjdzie na dniach zamontuje i dam znać jak to wygląda 🙂 Czasami w nocy na trasie brakuje tam podświetlenia 😄 

Daj znać jak to świeci 😛
Też myślę o zmianie na mocniejsze moduły, bo te ORI to świecą tak że tego prawie wgl nie widać.

Opublikowano
15 minut temu, Plaski69 napisał(a):

bo te ORI to świecą tak że tego prawie wgl nie widać

Bo to (jak sama nazwa wskazuje) ambient, to nie ma dawać po oczach, tylko dawać lekką poświatę. 

Wiadomo, kwestia gustu. Ja na jasność fabrycznych nie narzekam, dla mnie jest w sam raz - zarówno białe jak i bursztynowe. Mocniejsze światło by rozpraszało.