Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukałem na całym forum odpowiedzi ale niestety nie udało mi się jej znaleźć. Jeśli by takowa była i ktoś by wiedział proszę oznaczyć.

Pacjent to F31 320D w wersji M Performance z automatyczna skrzynia biegów steptronic w moim posiadaniu od połowy stycznia. Jest to w sumie mój pierwszy automat w bmw i mam kilka pytań/zagadek.

Martwi mnie jeden objaw, po wrzuceniu D czy tez R i trzymając hamulec  czuć jak skrzynia zalacza się i próbuje ruszyć, po puszczeniu hamulca i bez dodawania gazu auto samo rusza, dzieje się tak na płaskim jak i pod górkę. Żeby stać w korku muszę wrzucic parking albo mocno trzymać hamulec żeby nie ruszyć do przodu.

Zastanawiam się czy to jest kwestia kodowania skrzyni , adaptacji czy zapowiadają się koszta ... w marcu bede wymieniać olej z filtrem ale niewiedza mnie zaczyna dobijać.

Proszę o wyrozumiałość automat to dla mnie nowość  🙂

Drugi problem to samoczynnie wyłączające się grzanie fotela pasażera po ok 2-3 min czasem działa dluzej do max 5 min , kierowca dziala bez zarzutu. Gdzieś widziałem że powodem może być ukruszony przewod masowy na pinie w kostce ale czy to nie powodowało by że działał by wybiórczo? Po każdym wyłączeniu się grzania można je włączyć ponownie ale czas działania  jest taki sam. 

Z góry dziękuję za pomoc  🙂

Opublikowano
6 godzin temu, BartekxBartek napisał(a):

Martwi mnie jeden objaw, po wrzuceniu D czy tez R i trzymając hamulec  czuć jak skrzynia zalacza się i próbuje ruszyć, po puszczeniu hamulca i bez dodawania gazu auto samo rusza

Standardowe zachowanie automatu. Nie martw sie na zapas, wszystko jest w normie. 

Problem byłby, gdyby po wrzuceniu D lub R obroty silnika zaczeły falowac lub silnik nawet by zgasł, wówczas jest to objaw uszkodzonego konwertera.

Opublikowano
4 godziny temu, Pokakulka napisał(a):

No tak działa automat😉 puszczasz hamulec i auto rusza. Co do fotela to działa 3 min nawet jak ktoś na nim siedzi?

Znajomy tez ma f31 ale na zwykłym hydrokinetyku i mówi że on stoi w miejscu dopiero jak doda gazu to rusza, a co do fotela to tak nawet jak ktoś na nim siedzi to jest taki sam objaw.

A da się zakodować skrzynie żeby nie ruszała sama ? 😁

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
1 minutę temu, BartekxBartek napisał(a):

Znajomy tez ma f31 ale na zwykłym hydrokinetyku i mówi że on stoi w miejscu dopiero jak doda gazu to rusza

Ty też masz zwykłego hydrokinetyka. A znajomy ma uszkodzoną skrzynię jeśli faktycznie nie pełza po puszczeniu hamulca.

Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam. Po puszczeniu hamulca auto powinno zacząć toczyć się do przodu. A kolega ma może auto hold które zaciąga ręczny przy zatrzymaniu auta. Wtedy faktycznie żeby ruszyć trzeba dodać gazu. Chociaż nie widziałem tej funkcji w F31 ze względu na ręcznie zaciągany hamulec. 

Edytowane przez Pokakulka
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Dokładnie, nie było nigdy w F30 auto hold.

Opublikowano
14 godzin temu, Pokakulka napisał(a):

Po puszczeniu hamulca auto powinno zacząć toczyć się do przodu.

A jak wrzuci R to do tyłu też 😄

23 godziny temu, BartekxBartek napisał(a):

Nie wiem czy przypadkiem xHP nie umożliwia tego. Nie mam pewności, kiedyś tylko sprawdzałem na ich stronie i wydaje mi sie, że ta funkcja była dostepna, ale moge sie mylić 🙂 

Dla mnie osobiście pełzanie to jedna z największych zalet automata, zwłaszcza turlając sie w korku. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie da sie zakodowac czegos takiego z bardzo prostej przyczyny. Skrzynie ze sprzeglem hydrokinetycznym maja taka kontrukcje a nie inna. To nie elektronika decyduje ze auto jedzie, ale cisnienie oleju, ktore nawet minimalne, powoli porusza sprzeglem.

A Twoj znajomy ma F31 na obrazku chyba, skoro jemu nie jedzie po puszczeniu hamulca. 😉 No jest jeszcze taka opcja, ze ma cos niehalo ze skrzynia, ktora potrzebuje duzych obrotow silnika aby pojechala (np za malo oleju) albo ukladem hamulcowym i auto ciagle samo lekko hamuje.

• Moderatorzy
Opublikowano
W dniu 20.02.2025 o 09:57, KucaQ napisał(a):
W dniu 19.02.2025 o 10:40, BartekxBartek napisał(a):

Nie wiem czy przypadkiem xHP nie umożliwia tego. Nie mam pewności, kiedyś tylko sprawdzałem na ich stronie i wydaje mi sie, że ta funkcja była dostepna, ale moge sie mylić 🙂 

W xhp jest jedynie możliwość zakodowania czy na postoju ma "wysprzęglać" ale przy zużytych skrzyniach spowoduje tylko problemy bo będzie szarpać przy ruszeniu.

Nadal nie zmienia to tego, że po puszczeniu hamulca samochód musi ruszyć.

• Lubię to 1

spacer.png

Opublikowano (edytowane)

Czyli jednak się myliłem. Dzięki za sprostowanie!

Edytowane przez KucaQ
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, pomocy kolejny problem się pojawił. Mianowicie wczoraj stojąc na światłach zapalił się "check engine" żadnego komunikatu zero objawów, auto jedzie normalnie i płynnie, w Chuck control nie pokazuje żadnego błędu czy usterki. Z ważnych informacji to w styczniu był zakodowany termin wymiany płynu hamulcowego ale wiem że w zeszłym roku w czerwcu poprzedni wlasciciel wymieniał tylko zapomniał mechanik zmienić daty wymiany na kompie. Możliwe jest to żeby po 3 miesiącach komp zapalił checka żeby jechać płyn hamulcowy wymienić?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nie.

Podepnij diagnostykę to dowiesz się co to za błąd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, BartekxBartek napisał(a):

Panowie, pomocy kolejny problem się pojawił. Mianowicie wczoraj stojąc na światłach zapalił się "check engine" żadnego komunikatu zero objawów, auto jedzie normalnie i płynnie, w Chuck control nie pokazuje żadnego błędu czy usterki. Z ważnych informacji to w styczniu był zakodowany termin wymiany płynu hamulcowego ale wiem że w zeszłym roku w czerwcu poprzedni wlasciciel wymieniał tylko zapomniał mechanik zmienić daty wymiany na kompie. Możliwe jest to żeby po 3 miesiącach komp zapalił checka żeby jechać płyn hamulcowy wymienić?

Termin jakiegos serwisu nie ma nic wspolnego z bledami. Auto by Ci pokazywalo po prostu, ze termin wymiany plynu hamulcowego zostal przekroczony.

Opublikowano
43 minuty temu, Randall napisał(a):

Nie.

Podepnij diagnostykę to dowiesz się co to za błąd.

Jak bym miał w domu diagnostykę tovjuz bym dawno to zrobił, miałem w planie zakupić ale jakoś tak wyszło że ten wątek pominąłem. Polecasz jakąś ogólnodostępną?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Najprostsza opcja to Bimmer tool ale niestety tylko na androidzie. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 19.02.2025 o 10:40, BartekxBartek napisał(a):

Znajomy tez ma f31 ale na zwykłym hydrokinetyku i mówi że on stoi w miejscu dopiero jak doda gazu to rusza, a co do fotela to tak nawet jak ktoś na nim siedzi to jest taki sam objaw.

Niektóre wersję mają funkcje wyłączenia pełzania(configure creep) moja akurat tego nie ma. Trzeba by było napisać do xhp czy wasza wersja to posiada. Ale jest za to funkcja rozpoznania korków i ruszania z 2 biegu gdy zostanie rozpoznana jazda w korku, stanie na światłach itp. lub na stałe ruszanie z 2 biegu z pewnym wyjątkami np. ruszanie pod bardziej stromy podjazd.  Ruszanie z 2 biegu jest bardzo komfortowe auto samo rusza ale jest to bardzo delikatne. Idealne do miasta