Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, boohmacher napisał(a):

Napisz cos wiecej o wadach 🙂 w internecie mozna glownie dowiedziec sie o zaletach 🙂 

Na ten moment sposób działania klimatyzacji to jakieś nieporozumienie. Z tym, że widzę że dotyczy to całej serii 3 nie tylko M. Tzn. nawet w trybie auto trzeba samemu ustawić siłę nawiewu a każda opcja inna niż bardzo słabo powoduje że słychać nawiewy. W mojej poprzedniej civic type r fk8 działało to dużo lepiej. Wybierałem auto ustawiałem temp i komputer sam sterował ile i z których nawiewów chłodzić.

Inna irytująca mnie rzecz to mimo tak rozbudowanego systemu idrive brak możliwości personalizacji trybów innych niż road. Tryby sport i track mają określone ustawienia i koniec nic nie można zmodyfikować. Jeśli tak to powinni dać dodatkowo tryb indywidualny żeby można było wprowadzić swoje ustawienia.

Kosmetyczna rzecz ale mnie denerwuje, po umyciu auta na wysokości końca drzwi kierowcy i początku pasażera wylatuje woda i nawet mimo wycierania ręcznikiem zostaje zaciek na czarnej bocznej listwie bo ta woda sączy się przez ponad godzinę. Kupiłem dmuchawę do osuszania auta więc może ten problem akurat uda się rozwiązać 😉

To obecnie moje największe zastrzeżenia 😉

Edytowane przez R4dek
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Randall napisał(a):

To mnie zaskoczyłeś a nie chciało mi się sprawdzać cennika. Ciekawe ile sztuk tego się sprzedało (jeśli w ogóle)? Bo sedana do niedawna w Polsce 3 sztuki (z czego jedną mój sąsiad 😄

Może się okazać, że za kilka lat to C63 kombi będzie mieć jakieś chore ceny tylko z powodu, że była np. jedna sztuka sprzedana w Polsce 😄 Swoją drogą trzeba być fanem marki, żeby kupić to w takich pieniądzach. Przez to, że to jest 2.0 hybryda to powinien być 100k tańszy to miałoby to rację bytu i chętni by byli na 2.0 z hybrydą. Nie ma tam wyższej akcyzy tzn. jest ta najniższa możliwa, a jest droższe od M3 gdzie tu logika? Ogólnie moim zdaniem mercedes odleciał z cenami praktycznie każdy konkurencyjny model jest sporo droższy od BMW czy Audi. 

1 godzinę temu, R4dek napisał(a):

Na ten moment sposób działania klimatyzacji to jakieś nieporozumienie. Z tym, że widzę że dotyczy to całej serii 3 nie tylko M. Tzn. nawet w trybie auto trzeba samemu ustawić siłę nawiewu a każda opcja inna niż bardzo słabo powoduje że słychać nawiewy. W mojej poprzedniej civic type r fk8 działało to dużo lepiej. Wybierałem auto ustawiałem temp i komputer sam sterował ile i z których nawiewów chłodzić.

Inna irytująca mnie rzecz to mimo tak rozbudowanego systemu idrive brak możliwości personalizacji trybów innych niż road. Tryby sport i track mają określone ustawienia i koniec nic nie można zmodyfikować. Jeśli tak to powinni dać dodatkowo tryb indywidualny żeby można było wprowadzić swoje ustawienia.

Kosmetyczna rzecz ale mnie denerwuje, po umyciu auta na wysokości końca drzwi kierowcy i początku pasażera wylatuje woda i nawet mimo wycierania ręcznikiem zostaje zaciek na czarnej bocznej listwie bo ta woda sączy się przez ponad godzinę. Kupiłem dmuchawę do osuszania auta więc może ten problem akurat uda się rozwiązać 😉

To obecnie moje największe zastrzeżenia 😉

Problem dotyczy całej serii 3 mam to samo zdanie jeśli chodzi o klimatyzację. 

W M3 nie ma sport idnyvidual gdzie sobie możesz ustawić preferencję jazdy? Ja w 340i stworzony mam taki zestaw gdzie mam napęd, skrzynie oraz układ kierowniczy w sport a zawias w comfort na adaptacji i chyba to mój ulubiony tryb. Swoją drogą uważam, że tych trybów jest nawet w takim 340i bardzo dużo. Sama skrzynia ma 7 ustawień: comfort, sport, sport plus + każdy z nich ze skrzynią w S + manualny tryb. 

Jak Ci się nie uda to możesz kupić na water spoty środek specjalny spryskać przetrzeć i po problemie. 

Edytowane przez GrzegorzKo
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
41 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Może się okazać, że za kilka lat to C63 kombi będzie mieć jakieś chore ceny tylko z powodu, że była np. jedna sztuka sprzedana w Polsce

Ta buda z tym silnikiem to napewno nie, raczej myślę że utrata wartości będzie horrendalna 😄 

Opublikowano
Godzinę temu, GrzegorzKo napisał(a):

Może się okazać, że za kilka lat to C63 kombi będzie mieć jakieś chore ceny tylko z powodu, że była np. jedna sztuka sprzedana w Polsce 😄 Swoją drogą trzeba być fanem marki, żeby kupić to w takich pieniądzach. Przez to, że to jest 2.0 hybryda to powinien być 100k tańszy to miałoby to rację bytu i chętni by byli na 2.0 z hybrydą. Nie ma tam wyższej akcyzy tzn. jest ta najniższa możliwa, a jest droższe od M3 gdzie tu logika? Ogólnie moim zdaniem mercedes odleciał z cenami praktycznie każdy konkurencyjny model jest sporo droższy od BMW czy Audi. 

Problem dotyczy całej serii 3 mam to samo zdanie jeśli chodzi o klimatyzację. 

W M3 nie ma sport idnyvidual gdzie sobie możesz ustawić preferencję jazdy? Ja w 340i stworzony mam taki zestaw gdzie mam napęd, skrzynie oraz układ kierowniczy w sport a zawias w comfort na adaptacji i chyba to mój ulubiony tryb. Swoją drogą uważam, że tych trybów jest nawet w takim 340i bardzo dużo. Sama skrzynia ma 7 ustawień: comfort, sport, sport plus + każdy z nich ze skrzynią w S + manualny tryb. 

Jak Ci się nie uda to możesz kupić na water spoty środek specjalny spryskać przetrzeć i po problemie. 

Są ustawienia zawiasu skrzyni itp. to wszystko o czym napisałeś, mi chodzi o m mode gdzie są 3 i każdy z nich ma między innymi inny wygląd head upa, zegarów. Bardziej podoba mi się wygląd trybu sport ale wtedy wszystkie systemy asystujące są wyłączone. O ile większość nie potrzebuje tak asystent martwego pola jest bardzo przydatny a w trybie sport również nie działa.

Tak mam już taki środek na water spoty jednak mimo wszystko dodatkowa czynność na drugi dzień po każdym myciu 😉

Opublikowano
W dniu 25.04.2025 o 12:34, Randall napisał(a):

Ta buda z tym silnikiem to napewno nie, raczej myślę że utrata wartości będzie horrendalna 😄 

Utrata wartości będzie tym większa, że tam jest turbosprężarka hybrydowa: mechaniczno-elektryczna i taka jest tylko tam. Jak to się zepsuje, to zamiennika nie dostaniesz a oryginał pewnie ze 100 tys. PLN

• Lubię to 1
Opublikowano

Zmienione filtry w dolocie, czas na test czy świst turbin będzie bardziej słyszalny.

IMG_5812.jpeg

IMG_5813.jpeg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak rozleca sie lopatki turbin od tego g...cos wstawil to na pewno uslyszysz. 

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Tylko wyjmij przed serwisem w ASO bo wyrzucą do kosza 😄 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, kkx5 napisał(a):

Jak rozleca sie lopatki turbin od tego g...cos wstawil to na pewno uslyszysz. 

Ciekawe, rozwiniesz swoją teorię? 😀

@Randall są naklejki na dolotach więc nie powinni 😉

Edytowane przez R4dek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie teoria, to praktyka. Nad czym tu sie rozwijac. Chcesz zalatwic turbiny, zaloz sobie do auta cywilnego K&N. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kkx5 napisał(a):

To nie teoria, to praktyka. Nad czym tu sie rozwijac. Chcesz zalatwic turbiny, zaloz sobie do auta cywilnego K&N. 

W poprzednim miałem przez 5 lat filtr k&n i nie było żadnych problemów, także z mojej praktyki wszystko ok. Rozwaliłeś tak turbiny? Masz jakieś źródło tej praktyki? Dlaczego te filtry mają załatwić turbiny?

Edytowane przez R4dek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Mam zrodlo, prowadze warsztat z doswiadczeniem w bmw i takie filtry laduja w koszu. Nie ma cudow, wiekszy przeplyw, wiecej syfu, poza tym, zdziwie sie jesli nie bedzie generowala bledu przeplywu powietrza... 

Edytowane przez kkx5
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kkx5 napisał(a):

Mam zrodlo, prowadze warsztat z doswiadczeniem w bmw i takie filtry laduja w koszu. Nie ma cudow, wiekszy przeplyw, wiecej syfu, poza tym, zdziwie sie jesli nie bedzie generowala bledu przeplywu powietrza... 

Ok, ale to chcesz powiedzieć, że aftermarketowe filtry i doloty np. stożkowe zniszczą turbiny? Jak to się ma np. do dolotu eventuri albo mst?

Ogólnie z tego co obserwuję to sporo osób zmienia doloty i nie slyszałem od nich o problemach.

Edytowane przez R4dek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sluchaj, auto masz na gwarancji, zostaw ten filtr jak bedziesz jechal do serwisu, nie zmieniaj go tuz przed wizyta. Te systemy co napisales, smietnik, kazdy stozek/filtr aftermarket to smietnik. Pytanie podstawowe: po co? Dla mocy? No nie bo stozek nic nie daje, dla dzwieku? Ile masz lat? 18cie?

Opublikowano
1 godzinę temu, kkx5 napisał(a):

Sluchaj, auto masz na gwarancji, zostaw ten filtr jak bedziesz jechal do serwisu, nie zmieniaj go tuz przed wizyta. Te systemy co napisales, smietnik, kazdy stozek/filtr aftermarket to smietnik. Pytanie podstawowe: po co? Dla mocy? No nie bo stozek nic nie daje, dla dzwieku? Ile masz lat? 18cie?

Zmieniłem dla dźwięku, w fk8 była duża różnica, tutaj mniej. Chciałabym tyle mieć 😀 Oryginalne filtry leżą w pudełku, wyglądają jak nowe ale i przebieg jeszcze nie duży.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mialem na mysli: jesli sadzisz ze K&N jest dobry dla tego silnika, zostaw je na wizyte w bmw, zobaczymy co serwis na to powie odnosnie gwarancji na auto. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gratulacje auta! Pokaż zdjęcia z nowym bobrem.

bardzo podoba mi się czerwone wnętrze.

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
20 godzin temu, bart 328 napisał(a):

Gratulacje auta! Pokaż zdjęcia z nowym bobrem.

bardzo podoba mi się czerwone wnętrze.

Dzięki, jak bóbr będzie założony to wrzucę foty 😀

• 5 tygodni później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest świetnie 😎

Ten kolor to petarda!

• Lubię to 1

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
28 minut temu, TheApocalypse napisał(a):

Chłodnica jest odsłonięta przez te wielkie otwory, czy tam jest jakaś osłona jeszcze?

Oryginalnie wszystko odsłonięte dlatego dodatkowo siatka zamontowana.

IMG_6371.jpeg

Opublikowano
19 minut temu, rafaeelloo napisał(a):

image.png.eb8a94bc77c3b33fcaca4971c0d32d8e.png
ta kratka ma PPF tak źle zamontowany? 😞

ale tak poza tym to baaaaaardzo dobrze wygląda z ten boberek 🙂

Tak jeszcze żel nieodparował bo na świeżo foto było robione 😉

• Lubię to 1