Skocz do zawartości

[f11] 520d 184km. ] Problem z Temp. Olej / Woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z ''wariujaca'' Temperatura wody oraz oleju tzn. Temperatura wacha sie pomiedzy 53 a 80 gwałtownie spadając i rosnąc. Wymieniony zostal termostat oraz obudowa  ponieważ okazało sie ze stary wkład termostatu wypadl z obudowy i poprostu Sobie leżał a ze potrzebowalem auta to wymieniłem obudowę oraz termostat. Bledow brak. Czy mial juz ktos taki przypadek ? Moze zainteresowac sie wymiennikiem ciepla przy Skrzyni ? 

Opublikowano

A Wymieniałeś termostat na ori czy zamiennik? 

Opublikowano

termostaty są w sumie trzy jeden główny i drugi przy chlodnicy egr plus wymiennik ciepła skrzyni jak masz automat... jak skoki są gwałtowne to sprawdził bym również pompę wod.

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Autor

Zalozylem juz drugi termostat. Najpierw zalozylem BEHR teraz zalozylem Febi dzieje sie to samo. W tych silnikach ( 520d 2012r)  chyba nie wystepuje ten przy Egr ( moge sie mylic). Czy to jest ten wymiennik ciepla ? https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=MX11-EUR-02_2009_F11_BMW_520d&diagId=11_7147#11428507694 
 Nagralem dzis filmik jak to wyglada. 

Opublikowano

Hej taka szybka zmiany temperatury  jest wręcz nie możliwa  w silniku i to  dwie wartości   woda i olej  .

Coś mi tu  mowi ze  czujniki albo wiazka .

Może tak dla pewnosci sprawdz czy  sterownik silnika nie pływa w ropie  

Edytowane przez aramiel123

Opublikowano
  • Autor

Ale ktory czujnik ?  Bo czujnikow jest pare 😛 

Opublikowano

Tutaj czy ropy w srodku nie ma. Ale termostat zamienniki nie wiem czy działają, kiedyś do skody kupiłem dobry zamiennik i nie działał jak należy. 

Screenshot_20231201_153353_Google.jpg

Edytowane przez Użytkownik525xd

Opublikowano
  • Autor

Termostat najpierw zalozylem BEHR ( ktory chyba idzie jako orginal na 1 montaz) Teraz na probe zalozylem Febiego bez roznicy. 
Wszystko wyglada na suche.  

IMG_4799.jpeg

IMG_4797.jpeg

Edytowane przez biay509

Opublikowano

A sprawdzałeś błędy? Może coś z roletką przed chłodnicą 

Opublikowano
  • Autor

Pierwsze co zaczynam diagnoze od kompa 😄 Bledow nie pokazuje. Roletka jest zamknięta a czy sie otwiera tego nwm. 

Opublikowano

A mi to wygląda na zapowietrzony układ.  Coś blokuje swobodny przepływ płynu w układzie i się zapowietrza. Jak czujnik raz jest w powietrzu a raz zalewa go płyn to mogą być takie skoki.

Kiedyś miałem coś takiego w innym samochodzie. Kawałek sylikonu zapchał wężyk przelewowy do zbiorniczka wyrównawczego i działy się takie dziwne rzeczy. 

Opublikowano

W Ostateczności warto  zajrzeć do pompy wody   orginalna mam  plastikowy wirnik  moze   ośka   juz nie przekazuje napędu na wirnik albo   sie uszkodził    sam z siebie , albo coś wpadło  i go uszkodziło  .

Edytowane przez aramiel123

Opublikowano
  • Autor

Sprobuje w tygodniu wstawic dodatkowy termostat  do wymiennika ciepla tak jak w tym filmiku. Masakra mega zagwozdka co ja boli 😄 

Opublikowano

chłodnica egr ma sterowany przeplyw wody przez nią więc można powiedzieć że ma wbudowany termostat... th5 sie nie nada w twoim przypadku to stary dobry patent do silników M

Kupiłeś glowny nie pomogło to kup wymiennik nowy lub i nową chłodnicę egr... sprawdź koniecznie pompę cieczy.

Swoją drogą kiedyś kupiłem najtańszy chiński komplet (główny i egr)  termostatów do M57N2 za 100zł  i żadnych problemów z temperaturą nie miałem przez trzy lata potem auto sprzedałem.

Przyczyny może być wiele... może np. uszczelka pod głowicą popuszczać spaliny do układu tak samo jak i chłodnica egr przez co zapowietrza się uklad i masz takie skoki temperatury, wiazka, czujnik...

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jack, ty juz przestan glupoty wypisywac, chlop ma n47 a ty mu rady dajesz jakby mial m47/m57 i wprowadzasz go w blad. Egr sterowany przeplyw? Gdzie? Egr termostat? Gdzie? Wymiennik ciepla termostat? Gdzie? 

Opublikowano

przeczytaj ze zrozumieniem jeszcze raz.

Wymiękłem pozdrawiam i zdrowia życzę.

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przeciez ty bzdura chlapnales juz w pierwszej odpowiedzi chlopie, wiec nie ty, tylko my, wymiekamy. 

Aramiel123 dobrze naprowadza. 

Opublikowano

jeszcze raz od początku...

silnk n47b20 184ps polaczony z automatem posiada:

1. główny termlstat zamontowany przed pompą wody

2.wymiennik ciepla z termostatem nr. części ( 11428507694) przy podstawie filtra oleju.

3. Chłodnicę EGR z tzw. klapą obejsciową sterowaną elektronicznie przez ECU za pośrednictwem gruszki) ECU decyduję czy przez chłodnicę egr płynie ciecz chłodząca czy nie. W poprzedniej generacji silników M47/N57 był prosty termostat. 

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

1. Tak

2. Nie, tam jest termostat oleju skrzyni, nie wody. 

3. Nie. Tam nie ma termostatu. Gruszka oraz klapa jest od spalin, nie od wody. 

Opublikowano
  • Autor

Jezeli chodzi o EGR Auto jakies 7 msc temu bylo na akcji i zostal wymieniony zawor oraz chlodniczka. Zamowilem  Wymiennik zobaczymy. Mam nadzeije, ze to jest winowajca. 

Opublikowano

jak powyżej kkx5 napisal zgadza sie... sorry za zamieszanie... zwracam honor 

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Autor

Zerkne jutro na pompe wody no i wymienie ten wymiennik ciepla. Czy jednak ten wymiennik to slepy trop ? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oczywiscie ze slepy trop. Masz gwaltowne  spadki/wzrosty temperatury z dwoch roznych czujnikow zamontowanych w odmiennych miejscach dodatkowo monitorujacych zupelnie inne plyny. Mechanicznie/fizycznie jest to po prostu nie mozliwe. Problem musi byc elektroniczny. 

Opublikowano
  • Autor

Czyli na co mam zwrocic uwage ? Mam wymienic czujniki temp wody/oleju ? W Jaki sposob mam zdiagnozowac gdzie lezy problem 😄 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
15 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Mechanicznie/fizycznie jest to po prostu nie mozliwe. Problem musi byc elektroniczny. 

👍