Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej,

Zastanawiam się czy dobrać do zamówionej X5 ogrzewanie postojowe, w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy to działa tylko do nagrzania samochodu, czy w upalne dni schłodzi też samochód używając klimatyzacji ?

2. Czy razem z tym włącza się ogrzewanie foteli/kierownicy - czy nadal wchodząc do nagrzanego auta, siadam na zimne fotele?

3. Rozumiem, że można to włączyć z poziomu aplikacji myBMW, ale czy można tam ustawić jaka temperatura ma być w samochodzie, czy to nagrzana, czy schłodzona ?

A może któraś z powyższych opcji nie wymaga ogrzewania postojowego ?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Edytowane przez DDamian
Opublikowano

bierz i nie zastanawiaj sie, jeśli nie masz garażu.

ad 1. zarówno grzeje jak i schładza

ad 2. kierownica, fotel nie. ale po porannym 30 min grzaniu fotele są ciepłe

ad 3. w G05 ogrzewa/schładza ostatnią używaną temperaturą w kimatyzacji

Opublikowano (edytowane)

Brać koniecznie. Wsiadasz do naprawdę ciepłego auta i ta kierownica nagrzana nie jest już potrzebna. 

ad.3 nie mam pojęcia do czego on dobija, miałem ostatnio 18 zostawione a w środku aż za ciepło. Trochę wkurza brak możliwości ingerencji w tą temperaturę. Ustawiasz i z poziomu auta i z aplikacji.

Edytowane przez mariuszcom
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Sprężarka klimatyzacji w G05 (poza modelem xDrive45e) była mechaniczna, więc bez uruchomienia silnika schładzanie wnętrza na postoju opierało się o wentylację postojową. Czy w roczniku 2023 coś się zmieniło? Bo jeśli nic to funkcja wentylacji jest standardowym wyposażeniem klimatyzacji i nie wymaga zakupu ogrzewania postojowego.

Edytowane przez Borsuczek
Opublikowano
23 godziny temu, Borsuczek napisał(a):

Sprężarka klimatyzacji w G05 (poza modelem xDrive45e) była mechaniczna, więc bez uruchomienia silnika schładzanie wnętrza na postoju opierało się o wentylację postojową. Czy w roczniku 2023 coś się zmieniło? Bo jeśli nic to funkcja wentylacji jest standardowym wyposażeniem klimatyzacji i nie wymaga zakupu ogrzewania postojowego.

wentylacja tak, jest w każdym BMW. natomiast to tylko wentylacja, nie nagrzeje auta

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Pytanie do właścicieli bmw, którzy mają wentylację odpalaną z poziomu aplikacji przy wyłączonym silniku. Czy ona w jakimś stopniu poprawia sytuację w zimie, jeśli chodzi o skrobanie szyb? Rozmawiałem z dealerem bmw i twierdzi, że webasto nie jest warty swojej ceny i mało kto to wybiera teraz, kiedy można wentylacje odpalić z apki. Twierdzi, że jak pochodzi wentylacja z pół godzinki to lód łatwo odchodzi całymi płatami i nie ma problemu z odśnieżaniem, a ogrzewanie postojowe też nie sprawi, że wsiadasz i jedziesz, tylko trzeba tą chlapę i tak miotełką zdjąć z szyb. Auto będę miał garażowane, ale wiadomo, że przez 8h w pracy szyby i tak zamarzną, gdy będzie mróz.

Opublikowano

Mam Webasto - co prawda w G30 LCI - w zimie to zbawienie.

Wchodzisz do ciepłego wnętrza. Dziwne, że to tak mało popularna opcja w PL.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie miałem webasto w poprzednim bmw, nie mam w obecnym. Wentylacja postojowa, jak nazwa wskazuje - WENTYLUJE. Nie widziałem u siebie efektu chłodzenia czy grzania - o ile silnik nie był włączony.

Za to w zimie sprawdzał mi się odmrażacz do szyb w sprayu. Kilkanaście sekund i można zmiatać.

Opublikowano

Ja nie wyobrażąm sobie teraz zamawiania auta bez tej opcji ( nie mam garażu). BArdzo ubolewam nad tym, że w eMkach nie ma tej opcji.

I dodam, że ta opcja tylko działa w zimę w celu dogrzania kabiny. Latem to nie działa i nie można schłodzić auta.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dla mnie zbawieniem jest grzana kierownica - bez tego oferty odpadały. Webasto pewnie jeszcze lepsze ale nigdy nie miałem, więc nie tęsknię.

Opublikowano

Taka polityka BMW, po prostu nie bawią się w to. Wiem, że w którychś modelach coś chyba było/jest, ale generalnie ta marka nie ma podgrzewanych szyb, jak kiedyś poinformował mnie handlowiec.

@Kingu Tak, podgrzewana kierownica to bardzo fajna opcja. Łącznie z fotelami wrażenie w zimne dni jest zupełnie inne niż bez grzanej kiery. Webasto nie miałem nigdy, ale słyszałem dużo pochwał tych, co mają. Opcja wsiadania do ciepłego autka w zimie jest mega, a i szyb nie trzeba nadmiernie skrobać.

Opublikowano
22 godziny temu, kenhor napisał(a):

Taka polityka BMW, po prostu nie bawią się w to. Wiem, że w którychś modelach coś chyba było/jest, ale generalnie ta marka nie ma podgrzewanych szyb, jak kiedyś poinformował mnie handlowiec.

@Kingu Tak, podgrzewana kierownica to bardzo fajna opcja. Łącznie z fotelami wrażenie w zimne dni jest zupełnie inne niż bez grzanej kiery. Webasto nie miałem nigdy, ale słyszałem dużo pochwał tych, co mają. Opcja wsiadania do ciepłego autka w zimie jest mega, a i szyb nie trzeba nadmiernie skrobać.

W Fordach miałem podgrzewane przednie szyby i było to fajne, ale tutaj dmuchawa dość szybko załatwia problem więc jakoś mi tego nie brakuje. Ale podgrzewana kiera, boczki i siedzenia robią przyjemną robotę 🙂

Nie mam niestety podgrzewania tylnych foteli, też by się dzieciakom przydało.

Opublikowano

Zastanawiałem się nad WebAsto, ale że parkuję zawsze w garażu, więc zrezygnowałem. W dłuższej (3 lata) perspektywie i tak głównym samochodem do jazdy w zimie koło komina będzie... elektryk a ten będzie miał ogrzewanie.