Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, chciał bym dowiedzieć się jak dołożyć tempomat do E53 

Mam prostokątna kierownicę bez przycisków 

Czy jak kupię poduszkę z przyciskami to będzie pasować do kierownicy czy muszę kupić całą nową kierownicę z multifunkcją i tempomatem ? I czy wystarczy zaprogramować czy trzeba doprowadzić przewody ? Ogólnie zajmie się tym elektryk ale muszę mu wstępnie przygotować kierownicę itp.

Z góry dziękuję za pomoc.

E53 kier.jpg.jpg

Screenshot_2023-07-26-20-52-37-331-edit_pl.allegro.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

możesz zmienić od razu tą kierownicę na 3 ramienną, powinieneś podłączyć kilka kabli i powinno działać, możliwe, że do wymiany taśma ale to groszowe sprawy, pasuje z e39/e46 (kierownice 2nabojowe też)

• Lubię to 1
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czteroramienna ja na zdjęciu wyżej pasuje.

• Dziękuję 1
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Witam wszystkich, kupiłem poduszkę razem z multifunkcją za 80 zł podmieniłem na tą bez multi i w 99% pasowała, trzeba było tylko delikatnie podciąć język w kierownicy który wchodzi w górna część poduszki, a tak to wszystko gitara. Szybkie programowanie i działa.

Polecam też zaprogramować sobie automat w światłach, u mnie magik w dzień ustawił  długie światła na 40% bodajże, lepiej żeby zużywała się H1 od długich niż xenon wypalał lampę. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z tymi długimi jako dzienne to są dwa problemy:

1. Wygląda to jakbyś jechał furmanką z lampami naftowymi 🙂 Światło żółte. Ale to kwestia gustu.

2. Tak ustawione światła nie spełniają ani definicji formalnej świateł mijania ani świateł do jazdy dziennej - a takich jest obowiązek używania w Polsce w dzień.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 6.08.2023 o 09:51, Sebulba13 napisał(a):

Witam wszystkich, kupiłem poduszkę razem z multifunkcją za 80 zł podmieniłem na tą bez multi i w 99% pasowała, trzeba było tylko delikatnie podciąć język w kierownicy który wchodzi w górna część poduszki, a tak to wszystko gitara. Szybkie programowanie i działa.

Polecam też zaprogramować sobie automat w światłach, u mnie magik w dzień ustawił  długie światła na 40% bodajże, lepiej żeby zużywała się H1 od długich niż xenon wypalał lampę. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc 

A tak z ciekawości, to co tam programowałeś? Ja wsadziłem i było plug&play - od strzala zadziałał tempomat i sterowanie radiem.

Ta poducha z multi co dałeś na fotce to jest z E39. Może dlatego musiałeś coś podcinać