Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Mam BMW G30 520d z 2018 roku i nurtuje mnie pytanie o ilość oleju w silniku, i kto ma rację serwis czy bagnet oleju w silniku. Serwis twierdzi że do mojej G30 wchodzi 5 litrów oleju 0w30, ale gdy podczas wymiany wlewam te 5 litrów to poziom oleju na bagnecie wskazuje minimum, po bagnecie widać że ok 0,5 litra trzeba dolać. Wyszukiwarki producentów oleju pokazują różnie, jedni że potrzeba 5 litrów, drudzy że 5,5. Przerabiał to ktoś może ?

Opublikowano

U mnie w tym samym silniku do wymianki potrzeba ok. 5.4 L.

Spuszczam całość, trochę czekam aż wszystko spłynie i zalewam prawie pod max wg miarki.

Wg mnie 5 L jak wlejesz to będzie właśnie to minimum na bagnecie.

Opublikowano
Takie to dziwne, w serwisie wlewają mi 5 litrów oleju, jak informuje ich że na bagnecie po wymianie jest minimum stanu oleju, to w odpowiedzi dostaję że po vinie fabryka każe lać 5 litrów koniec i kropka. To po co ten bagnet tak wyskalowany ?
Opublikowano

Dokładnie, 5l to zdecydowanie za mało ( będzie ledwo na minimum).

Myślę, że serwisowa specyfikacja powstała przez inżynierów eko-tumanów lub zwykłą pomyłke :D

Moja mama jeździ F10 LCI z tym silnikiem(B47), i zawsze wlewam tam 6l, przy zmianie oleju(jest minimalnie powyżej max)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W tis jest wyraźnie napisane że pojemność oleju to 5,5 l.

92d9e4e6b85604a2.png

Opublikowano

Paranoja serwisu ASO - mam opłacony serwis olejowy w BMW i po wymianie oleju w serwisie muszę sam dolać 0,5l. :mad2:

Obdzwoniłem kilka serwisów BMW w sprawie ilości tego oleju i w każdym że 5l. W jednym z nich serwisant zasiał teorię spiskową, że dlatego mniej leją oleju bo po 30 tyś w autach które latają na małych trasach i w których nie wypala się DPF pomieszany olej silnikowy z ON wzrastał by ponad stan i komputer zgłaszał by błędy. Więc leją 5 litrów i kolejna wymiana za 30 tyś km. Ale ja zmieniam co 8 tyś.

Opublikowano

Ja zmieniam co 12kkm. Wlewam 5 litrów, poziom na wskaźniku (elektronicznym) pokazuje około 30% powyżej minimum.

Nie dolewam tego pół litra, po kolejnych 12kkm poziom jest tak sam

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
U mnie również jest wlewane 5L, na wskaźniku trochę poniżej połowy poziomu i to się nie zmienia z przebiegiem.
Opublikowano

Przy 5 litrach obstawiam na 99%, ze macie poziom na minimum, na fizycznym bagnecie.

Elektroniczny wskaźnik jest mało dokładny. Sprawdzajcie fizycznym bagnetem poziom.

Ja do tego silnika (co prawda w F10 mojej mamy, ale silnik ten sam) wlewam zawsze pełne 6l, a stan na bagnecie jest jakieś 2mm powyżej max, po obcieknięciu oleju do miski.

Ten 1l, czy 0,5l oleju więcej, nie robi żadnej różnicy, jeśli olej się w miarę często wymienia.

Natomiast przy długich interwalach, to już może robić różnice, w prędkości starzenia się oleju.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z nowego samochodu zlewałem olej i było 5,7 litra. Po jakichś 2000 km jak dobrze pamiętam. Zapisałem taka ilość i za każdym razem wlewam 5,7l. Jest wtedy idealnie max na bagnecie i w teście w idrive tak samo max.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podane dane na temat pojemności oleju są na nowym suchym silniku, podczas wymiany zawsze coś zostanie dlatego 5 litrów zazwyczaj wystarcza.
Opublikowano
Ja mam u siebie co prawda n47s, ale się też wypowiem. Zmieniałem w mojej 525d olej już z 5 razy, i zawsze nie czekałem długo po odkręceniu korka, tylko może z 10-15 min i zakręcałem korek, wlewałem 5,2-5,3l oleju i zawsze był max na bagnecie i na wyświetlaczu. Ostatnio zmieniałem olej miesiąc temu i miałem jedną bańkę 5l i dokładnie pół litrowej bańki, ale po spuszczeniu oleju musiałem innym samochodem pojechać załatwić jedną sprawę, tak że ze 4 godziny olej sobie kapał. Jak zalałem to całe 5,5l to mam 2/3 - 3/4 stanu. Albo tak długo ścieka olej z silnika albo oszukana była ilość oleju w tej 5l bańce.
Opublikowano

Ja mam 518d, wiec dosc podobny silnik do 520.

Spojrzalem na fakture i wychodzi ze wlali 5,5l (robilem wymiang miedzy interwalami)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie jak wymieniam olej, to auto stoi tak do godziny i olej ścieka (między czasie wymieniam pozostałe filtry), dodatkowo z obudowy filtra ściągam resztki oleju wysysarką.

Wlewam 5l i mam 3/4 stanu.

Może różnica 5/5,5l wynika z RWD/Xdrive?

W końcu czterołap ma kompletnie inną miskę olejową niż ośka.

Jak zamawiam olej i filtry po vin, to chłopaki właśnie stwierdzili że wchodzi 5l.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Mam xdrive i wlewam 5L, stan lekko poniżej połowy na fizycznym wskaźniku. Stan powyżej max. jest niewskazany i szkodliwy dla silnika.