Skocz do zawartości

po resecie nie do konca taka rewelacja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Resetowałem wczoraj komp. zgodnie z instrukcją jaką podano mi na forum. Od wielkiego czepania budą ustwił się na dość równomierną prace.

Ale nie do konca co parę cykli lubi szarpnąć a przed restetem była lepsza kultura pracy na jałowym. Oczywicie przyspiesza lepiej ale te wolne obroty mnie wnerwiają:( Czy ma jeszcze czekać aż to się wszystko poustawia czy co? Dzięki za pomoc . pytam dużo bo od nie dawna mam tą e36 w poprzedniej e30 wszystko chodziło jak w zegarku.

Wojtek

Bez gazu nie ma JAZZU....
Opublikowano

a zgodnie z ktora instrukcja resetowale kompa? podaj mi ja prosze

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano

Witam,

po resecie musisz przejechać tak z 1,5kkm zanim komp się na nowo zaprogramuje na optymalne ustawienia.

Pozdrawiam

Opublikowano
a ja bym obstawial z 500 km, zanim zrobi sie pelna adaptacja.
DIESEL POWER
Opublikowano
ja zrobilem ostatnio reset "profilaktycznie"...po odpaleniu auto trzeslo sie jak ursus c360...po zrobieniu jakichs 100km jest juz cacy...
Opublikowano
  • Autor

Okej , uzbroję się w cierpliwosc i bedę nabijał km.

ale jak po jakimś czasie stuknie na jałowym to bedę znów was męczył.

Pozdrawiam Wojtek :D

Bez gazu nie ma JAZZU....
Opublikowano
a zgodnie z ktora instrukcja resetowale kompa? podaj mi ja prosze

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Reset kompa nie wymaga takich kombinacji. Wystarczy przy wyłączonym zapłonie odłączyć klemę od akumulatora i włączyć zapłon, po upływie 1 godz. nie ma prawa nic zostać w pamięci. Wszelkie "czary" to jakaś totalna sciema.

Opublikowano

taaaaaa jaaaaasne. Jakas bardziej rozbudowana argumentacja sie pojawi czy tylko taka na poziomie LPR' u i Prof. Giertycha? :lol:

Bo po pierwsze- bez złączenia klem trzeba dłuuuuużej czekac na oproznienie kondensatorów

A po drugie te np ze sterownika automatycznej skrzyni biegów , w ogole nie ulegają opróznieniu po samym przekreceniu zapłonu ..wiec nie wiem co to niby za " czary " wg Ciebie... :roll:

Edytowane przez Frank

Opublikowano
taaaaaa jaaaaasne. Jakas bardziej rozbudowana argumentacja sie pojawi czy tylko taka na poziomie LPR' u i Prof. Giertycha? :lol:

??. Co przez to rozumiesz bo nie nadążam za Twoim tokiem myślenia.

Włączenie zapłonu jest równoznaczne ze złączeniem klem i wszyskie kondensatory w ciagu godziny napewno się rozładują, a na dane zapisane w eepromach nie ma prostego sposobu.

Edytowane przez alz

Opublikowano

??. Co przez to rozumiesz bo nie nadążam za Twoim tokiem myślenia.

Włączenie zapłonu jest równoznaczne ze złączeniem klem i wszyskie kondensatory w ciagu godziny napewno się rozładują, a na dane zapisane w eepromach nie ma prostego sposobu.

Celem resetu nie jest opróznienie eepromów z podstawowymi danymi tylko tzw Fehlerspeicher- pamieci , w ktorej są zapisane błędy. PO oproznieniu eepromów DME i skrzyni wcale bysmy nie pojechali.

Co do zapłonu - widzisz , użytkownik z 7er.com - ROTTALER2 , autor tego resetu, ktory tu zamiesciłem po uprzednim przetłumaczeniu, twierdzi ,ze nie jest to to samo co złaczenie klem- mozesz z nim na ten temat podyskutowac- mi sie nie chce- dla mnie to mozesz sobie nawet po odłaczeniu aku awaryjne albo postojówki włączyc - tez pewnie mozna :wink:

Nikomu nikt nie kaze robic resetu a po drugie zamiesciłem przy nim wyraznie E32 bo do tego auta został on spreparowany przez autora.

A tu widze w tym wątku posiadaczy E32 niewielu.

Mi auto ( gdy padły sondy lambda ) po odłączeniu klem i właczeniu zapłonu na 30 min , chodziło tak samo jak wczesniej. Po spięciu klem na 15 min- auto znow chodziło dobrze ,az do momentu gdy znów załapało błąd uszkodzonej sondy. TAkze ja bardziej z praktyki niz z teorii bede sie upierał przy złączeniu klem :D

Opublikowano

Wracajac do tematu ja wczoraj robilem reset.

Tak profilaktycznie, auto mam z komisu niby ma 180tys. ale moze wiecej , i pomyslalem ze przyda mu sie reset bo kto wie co z nim bylo.. po zrestartowaniu go przejechalem malutko ale od pierwszego kilometra nie sprawial problemow... moze i nawet lepiej chodzi trudno powiedziec po tak krotkim dystansie..

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano

Jeżeli auto ma jakieś niesprawne elementy to reset na niewiele pomoże bo po paru kilometrach znów zapisze się błąd,

tylko tyle że będziesz wiedział że jest to błąd nowy.