Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gratulacje :wink:

Jaka teraz różnica w cenie? Ja przecieram oczy ze zdumienia patrząc na moją wcale nie wypasioną konfigurację, która na dzisiaj jest o 40k droższa... :shock:

Jakby człowiek wiedział, że to tak będzie wyglądać, to by zamówił coś lepszego... :D

odebrane 24.10.2022 / 150: 40W22 / 112: 16W22, 22W22, 30W22, 33W22, 39W22, zamówione 29.09.2021
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zamowilem 120i we wrześniu 2022 (7 miesięcy temu). Zamowienie nadal w zawieszeniu, nic nie wiadomo, status się nie zmienia, tydzień produkcyjny nie przydzielony. Termin w umowie jest na maj 2023

Dealer nic nie wie.

Wiecie ile teraz średnio się czeka na jedynkę?

Bonbardować centrale BMW Polska?

Ktoś zamawiał w Rzeszowie?

Opublikowano
Zamowilem 120i we wrześniu 2022 (7 miesięcy temu). Zamowienie nadal w zawieszeniu, nic nie wiadomo, status się nie zmienia, tydzień produkcyjny nie przydzielony. Termin w umowie jest na maj 2023

Dealer nic nie wie.

Ja czekałem 1,5 roku :lol: Bombardowanie nic Ci nie da, Dealer nie ma na to wpływu a w centrali spuszczą Cię na drzewo. Czekać, czekać albo kupić coś z placu.

Opublikowano

Dealer nic nie wie.

Patrząc na ogłoszenia w PL/DE i zagraniczne fora 120i (i 128Ti) produkowane są w partiach co kilka miesięcy. Ostatni duży wysyp nowych 2-litrowych benzynowych F40 (F44 podobnie) był w lutym/marcu.

Opieram się tylko na swoich obserwacjach ;)

Jaki masz status?

Opublikowano

37 czy tam 47

Cały czas brak przydzielonego wstępnego tygodnia produkcyjnego

Dzwoniłem dziś do centrali bmw, powiedzieli ze założą sprawe i dowiedzą się co i jak i co się dzieje i wysla informacje mailowo

Opublikowano

Dealer nic nie wie.

Patrząc na ogłoszenia w PL/DE i zagraniczne fora 120i (i 128Ti) produkowane są w partiach co kilka miesięcy. Ostatni duży wysyp nowych 2-litrowych benzynowych F40 (F44 podobnie) był w lutym/marcu.

Opieram się tylko na swoich obserwacjach ;)

Jaki masz status?

Ile czekałeś na swój?

Opublikowano
37 czy tam 47

Cały czas brak przydzielonego wstępnego tygodnia produkcyjnego

Dzwoniłem dziś do centrali bmw, powiedzieli ze założą sprawe i dowiedzą się co i jak i co się dzieje i wysla informacje mailowo

Jeśli nic się nie zmieniło - bazując na moim doświadczeniu - to dostaniesz za 30 dni informację, że a) albo nie mają wglądu do zamówień, b) albo że masz się skontaktować z Dealerem :D

Powodzenia!

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, 

czy może ktoś z was ma jakiekolwiek informacje na temat długości opóźnień? 

zamówiłem swoje F40 120i w grudniu. 
teoretycznie odbiór mam w lipcu.  jednak jestem 100 % pewien, że Będzie opóźnienie. 
Jednak chciałbym wiedzieć czy 3 6 czy 12 miesięcy jeszcze muszę uzbroić się w cierpliwość 🙂 

z tego co czytam w tym temacie to niektórzy czekali nawet półtorej roku, nadal tak źle ? 

Opublikowano

Dopóki samochód nie dostanie statusu 150 to jest jedno wielkie wróżenie z fusów. Moja dwa razy wypadała nawet mimo tego, że raz była już na 112 statusie (czyli wstępny termin produkcji był niby znany).

• Dziękuję 1
Opublikowano

W Polsce da się tylko za pośrednictwem sprzedawcy, który ma u siebie w systemie status zamówienia.

VIN-u póki co nie ma, jest nadawany dopiero po przydzieleniu statusu 150 (tzw. usztywnieniu tygodnia produkcyjnego).

• Dziękuję 1
Opublikowano
1 godzinę temu, elmotnt napisał(a):

To pytanie trochę inne jak i gdzie sprawdzić ten status ? 

Do tego potrzeba jakiś numer vin ? 

Potrzebny jest tzw numer Order ale to i tak do sprawdzenia jest tylko u Dealera. Poproś sprzedawcę o zrzut ekranu z SA3 z Twoim zamówieniem, jestem ciekaw czy się zgodzi 🤪

Opublikowano

Mój sprzedawca jest… 

Jakby to powiedzieć, żeby go nie obrazić. Kontakt z nim jest ciężki. 

Mnie nie zależy na „sztywnej dacie odbioru”. 
bardziej chce wiedzieć jak duże będzie opóźnienie. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@elmotnt sprzedawca raczej nie będzie tego wiedział, fabryka ich nie informuje o tym. Pozostaje się uzbroić w cierpliwość i czekać na dobrą wiadomość niespodziankę.

Opublikowano

Omijaj Rzeszów. Złożyłem tam zamówienie po czym po paru msc napisali/dzwonili ze nie moga zrealizowac zamowienia. Nie chcialo mi sie tego pchac przez prawników, straciłem pare tys wzgledem tego co dostałem w ofercie w Krakowie. Zapewne udaloby sie to zrealizowac wspomagajac sie prawnikami. Zamowilem w Mcars w Krakowie. Od lipca '21 czekalem czekalem na samochod do marca '22. Pozdrawiam.

• Lubię to 1
Opublikowano
14 godzin temu, dar3k-krk napisał(a):

Omijaj Rzeszów. Złożyłem tam zamówienie po czym po paru msc napisali/dzwonili ze nie moga zrealizowac zamowienia. Nie chcialo mi sie tego pchac przez prawników, straciłem pare tys wzgledem tego co dostałem w ofercie w Krakowie. Zapewne udaloby sie to zrealizowac wspomagajac sie prawnikami. Zamowilem w Mcars w Krakowie. Od lipca '21 czekalem czekalem na samochod do marca '22. Pozdrawiam.

Od czasu pandemii dealerzy mają takie zapisy w umowie, że guzik byś ugrał - wiem na swoim przykładzie 😁

Opublikowano
15 godzin temu, dar3k-krk napisał(a):

Czy w dziejszych jest jakakolwiek możliwość lub narzędzie do rozmów z dealerem ? 

np. Gość mówi że będzie za 10 miesięcy a po 15 nadal nie ma. 

czy zostaje tylko pisanie negatywnych opini na Fb, Google itp ? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@elmotnt możesz spróbować z rzecznik praw konsumenta, potem wysłać prawnika ale podejrzewam że wiele to da, więcej nerwów stracisz.

Opublikowano
29 minut temu, elmotnt napisał(a):

Czy w dziejszych jest jakakolwiek możliwość lub narzędzie do rozmów z dealerem ? 

np. Gość mówi że będzie za 10 miesięcy a po 15 nadal nie ma. 

czy zostaje tylko pisanie negatywnych opini na Fb, Google itp ? 

Ja miałem zapis że będzie za 8 mcy, była po 1,5 roku. Prawnik rozłożył ręce. Trzeba się z tym pogodzić, to nie wina dealera tylko polityki producentów, którzy zrozumieli, że mogą sobie sterować produkcją jak chcą i nie muszą produkować aut na tzw. stoki dealerskie.

Opublikowano

w umowie (przynajmniej mojej) jest zapisany termin odbioru i ze z powodu "uzasadnionych okolicznosci" moze sie przesunac ten termin max o 6 miesiecy. Po tym czasie kupujący ma prawo wypowiedziec umowę i odzyskac zaliczke.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No to chyba terminy produkcji mocno się skróciły. Zamówione auto w czwartek, dostawa na początku stycznia i to na moje życzenie aby był rocznik 2024.

Opublikowano
W dniu 1.09.2023 o 22:47, KDF napisał(a):

No to chyba terminy produkcji mocno się skróciły. Zamówione auto w czwartek, dostawa na początku stycznia i to na moje życzenie aby był rocznik 2024.

Lepiej to sprawdź. Ja w styczniu tego roku odbierałem  produkcję z końca grudnia. Nie chce mi się wierzyć, że już teraz dealer zna datę produkcji. Czyli datę pierwszej rejestracji mam koniec stycznia, ale rok produkcji 2022.

Opublikowano
W dniu 1.09.2023 o 22:47, KDF napisał(a):

A orientujesz się jak wyglądają obecnie restrykcje na F40?