Skocz do zawartości

Czas oczekiwania na nowe X4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja też się już zastanawiam od czego to wszystko zależy.

U mnie M40d zamówione 28.02.2022 r., M-ki miały mieć pierwszeństwo, miało być "na pewno do października". Na dzień dzisiejszy nie ma nawet zaplanowanej produkcji.

Jak zamawiałeś w lutym , a tak naprawdę pod dacie można uznać, że w marcu, nie licz na auto wcześniej niż druga połowa kolejnego roku.

Pozdrawiam

Maciek

• Odpowiedzi 282
  • Wyświetleń 38,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
nie licz na auto wcześniej niż druga połowa kolejnego roku

Niestety teoria ma sie nijak do praktyki.

Ja zamawialem na koniec marca 2022, moj juz plynie i jest na srodku Atlantyku. W Bremerhaven bedzie 27.11.2022.

Opublikowano
nie licz na auto wcześniej niż druga połowa kolejnego roku

Niestety teoria ma sie nijak do praktyki.

Ja zamawialem na koniec marca 2022, moj juz plynie i jest na srodku Atlantyku. W Bremerhaven bedzie 27.11.2022.

Pisałem o 40D. Dwulitrówki produkują się w 2-3 miesiące.

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Dwulitrówki produkują się w 2-3 miesiące.

No tak dobrze to nawet nie ma w Erze!

Aktualnie czas oczekiwania na wersje benzynowe to 8 miesięcy, diesle mają wolne sloty dopiero na wrzesień 2023.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
.

Edytowane przez bigdario

Opublikowano
Dwulitrówki produkują się w 2-3 miesiące.

No tak dobrze to nawet nie ma w Erze!

Aktualnie czas oczekiwania na wersje benzynowe to 8 miesięcy, diesle mają wolne sloty dopiero na wrzesień 2023.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

czyli mniej więcej się zgadza. 3 miesiące produkcja i 3 miesiące transport :D

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Zamówienie -> 20.03,

Status 112 -> 20.10 (przyznany slot produkcyjny),

Status 150 -> 02.11 (zamówienie przyjętę do realizacji).

Czekam na status 152 (produkcja rozpoczęta).

Produkcja : 45 tydzień 2022.

Aktualizacja z dzisiaj:

Status 155 -> 08.11 (Assembly finish / quality check)

Status 165 -> 09.11 (In Transit – Plant of Manufacture to Port of Departure) :cool2:

Aktualizacja na 2 grudnia -> status 182 (Bremerhaven). :cool2: :D

Opublikowano

Niestety się nie zgadza!

Produkcja 7 miesięcy, transport morski 2-3 tygodnie, transport lądowy do 4 tygodni (z Bremerhaven do Salonu).

Opublikowano

Niestety się nie zgadza!

Produkcja 7 miesięcy, transport morski 2-3 tygodnie, transport lądowy do 4 tygodni (z Bremerhaven do Salonu).

Tak. Oczywiście.

Pozdrawiam

Maciek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ile czekaliście na M40i? Czy ta wersja jest jakoś bardziej opóźniona?
Opublikowano
  • Autor
Ja nie wiem z czego wynikają te opóźnienia i restrykcje w BMW. Koleżanka na początku stycznia odbiera Volvo V90. Już ma wyprodukowane, czekają na transport, rejestracja i odbiór. Całość zajęła 5 miesięcy. Restrykcje? Nawet o czymś takim nie słyszała. A brała wersję w pełni wyposażoną. Praktycznie to co tylko było dostępne to ma i niczego nie miała ograniczonego do zamówienia. A w BMW byłem w sobotę oglądać nową 7 i gadałem z handlowcem. Nic się nie zmieniło. Dalej ludzie czekają po kilkanaście miesięcy i dalej mnóstwo opcji jest w restrykcjach albo jest nie dostępna. Wygląda na to, że chińczycy dla siebie podzespoły mają. To samo w maździe. Idźcie do salonu i zapytajcie czy jest coś czego nie można zmówić. Wszystko to co jest w katalogu to jest i nie ma z tym żadnych problemów.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Skoda ma np. również restrykcje.
Opublikowano
Ja nie wiem z czego wynikają te opóźnienia i restrykcje w BMW. (...)

Z ładowania coraz więcej elektroniki przy jednoczesnych możliwościach produkcyjnych na poziomie Łady.

Opublikowano
  • Autor
Skoda ma np. również restrykcje.

Tak, skoda, VW, seat, audi, mercedes, bmw. Natomiast marki japońskie, koreańskie czy takie właśnie volvo jest w rękach chinoli, restrykcji nie mają żadnych i wszystko co chcesz możesz zamówić.

Opublikowano

Zamawiałem ostatnią nową Kia Sportage produkowaną na Słowacji. Od zamówienia do odbioru niecałe 2 (!) miesiące, wyposażenie prawie maksymalne, żadnych restrykcji.

Kolega zamawiał Lexusa NX. Miał odebrać w maju 2022, odebrał w listopadzie 2022. Restrykcji nie było.

Z tymi restrykcjami w BMW to w ogóle jakiś ciekawy temat, wychodzi na to, że każdy salon ma inne informacje. Mi powiedziano, że żadnych restrykcji nie ma np. na X4 M40D (zależało mi się systemach asystujących professional) i mają one priorytet w produkcji. No więc mają, po 10 miesiącach nie ma nawet terminu produkcji...

Opublikowano
  • Autor
Noo, bo na M-ki teoretycznie restrykcji nie ma żadnych tylko jak jakichś komponentów nie ma to czekasz sobie w nieskończoność.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś na ulicy udało się na żywo zobaczyć tego zamówionego kota w worku. Bo przecież zamawiając nie wiadomo czego zabraknie w wyposażeniu i kiedy samochód w ogóle przyjdzie. U dealerów z kolei nie było co zobaczyć na żywo. Ten sam kolor, m-pakiet, shadowline, i nawet te same felgi. I... żona stwierdziła, że w takim razie, to jej już się wcale nie śpieszy i woli swoje F34 :mrgreen:

Także opóźnienia, opóźnieniami, ale ma to też swoje zalety.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
czy u was dalej bez zmian w statusach ? podobno wszedzie czas oczekiwania na nowe auta sie skraca myslalem ze moze sie cos ruszy a tu dalej nic , juz nawet bylem jezdzic nowym macanem 2.0 T :)
Opublikowano

U mnie zamówienie X4 40d 25.02.2022 r. i nadal nawet bez terminu produkcji...

Ktoś się wypowie ile czekał na taką wersje?

Opublikowano

Ja czekam na X4 M40i od połowy roku i podobno właśnie płynie. Ale jakoś w to nie do końca wierzę.

Na X4 M40 chyba najdłużej się czeka.

Opublikowano

Poczekasz i to długo. Ja czekałem ponad rok na X3 M40d (zamówienie na full z grudnia 2021) i poddałem się, i wziąłem X4M Competition z placu. Diesle to jest jakaś masakra, 1,5-2 lata. W mojej opinii to jest żart z klientów.

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
  • Autor
Moim zdaniem to jest celowa zagrywka żeby eliminować diesle. Tylko nikt nie umie zrozumieć że nie każdy kupuje samochód do kręcenia się w koło komina bo ludzie robią naprawdę spor ilości kilometrów i jak ktoś rocznie pokonuje ich kilkadziesiąt tysięcy to w przypadku diesla są to naprawdę bardzo wysokie kwoty zaoszczędzone na paliwie bo benzyna nigdy w życiu nie spali tyle co diesel. Poza tym mi np dieslem jeździ się o wiele przyjemniej niż benzyniakiem.
Opublikowano
chyba nie do konca skoro x5 czy x3 produkuja sie w dieslu w miare normalnie , cos musi byc nie tak ze produkcja x4 tyle trwa , moze sie zrobil modny ten model i jest duze zapotrzebowanie a produkuja tylko w jednym miejscu na swiecie , trudno stwierdzic
Opublikowano
  • Autor
To jeśli tylko z X4 są problemy to możliwe dlatego, że ten model produkowany jest wyłącznie w stanach. X3 i X5 produkują dodatkowo jeszcze w RPA. A X4 wydaje mi się że w stanach jest dość modne. Mi ta stylistyka nadwozia bardzo się podoba i jestem zakochany w tym samochodzie. Kolejną wziął bym sobie X6 gdyby nie fakt, że w środku jest mniejsza od X4 co dla mnie było mega dziwne. W X4 przy fotelu kierowcy ustawionym pod siebie, mając 186cm wzrostu, jestem w stanie za sobą normalnie wsiąść i mam miejsce na nogi. Co prawda kolana są bardzo blisko fotela ale nie dotykają go no i nad głowę jakoś turbo dużo miejsca nie mam ale siedząc wyprostowany, opieram głowę o zagłówek swobodnie i nie dotykam jeszcze podsufitki (mam wersję ze szklanym dachem więc tego miejsca jest mniej). W X6 jak byłem w salonie, fotel przednie ustawiłem pod siebie i ja nie byłem w stanie za sobą wsiąść. Nogi musiałem mieść szeroko żeby okraczać oparcie, inaczej nie było szans. Głowy o zagłówek nie byłem w stanie oprzeć bo w pierwszej kolejności napotykałem podsufitkę :D. Także X6 jest tylko z zewnątrz napompowane a w środku ciasnota. Chyba że za 3 - 4 lata jak będę zmieniał wyjdzie nowa wersja która będzie miała więcej miejsca wtedy możliwe że będzie właśnie X6 :). Raczej do klasycznego suva już nie wrócę.
Opublikowano

No i stało się ! :lol: :cool2:

Zamówienie 20.03, Odbiór 13.01 (chociaż odbiór możliwy był już w połowie grudnia).

Auto w pełnej specyfikacji zgodnej z zamówieniem - jak poniżej:

337 Pakiet sportowy M

3M2 Sportowy układ hamulcowy M czerwony

22W 20" aluminiowe obręcze M Double-spoke 699 z ogumieniem Runflat

248 Ogrzewanie kierownicy

494 Ogrzewanie foteli przednich

420 Przyciemniana szyba tylna i tylne szyby boczne

322 Dostęp komfortowy

3AC Hak holowniczy, elektryczny