Skocz do zawartości

Piszczy przy odpalaniu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak rano zapalam moje maleństwo to przy pierwszyzch obrotach po odpaleniu i jak rozrusznik zaczyna kręcić, to coś piszczy...

po przegazowaniu ustaje i już jest cichutko - próbowałem spryskać wszystko WD40 - no i pomogło na 3 dni...teraz się zastanawiam co to tak piszczy...trudno sprawdzić bo jak zapalę i podniosę maskę to już nie piszczy - tylko przy zapalaniu 2,3 sekundy popiskuje

Ktoś ma może podobny problem??

http://www.skredyt.pl/projekty/bmw.jpg
Opublikowano

... jak 2-3 sek - to może wilgotny pasek napędzający alternator - sprawdź naciąg - ew. lekko podciąg - możesz spr. ładowanie na aku - jak jest w granicach normy to bym to zostawił - ale naciąg podciągnął....

wątpię żeby w tym modelu i roczniku już był problem z alternatorem ... / szczotki , łożyska albo diody ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Witam!

Paska raczej napewno nie naciągniesz a to z prostego powodu,że w E-39 jest samonapinacz.Piski moga się wydobywać z rolki prowadzącej,łożyska alternatora,pompy wodnej z zuzytego-naciągniętego ponad wymiar paska itd.Spróbuj zlokalizowac piski z drugą osobą

Opublikowano
U mnie czasem też zapiszczy na sekunde - nie biore do głowy :)
BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano
piszczy czy gwiżdze?
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
u mnie tez cos popiskuje (przez krotki czas) po odpaleniu, ale tylko jesli stoi przez noc na zewnatrz, jesli w garazu to nie... ktos ma pomysl co moze byc przyczyna?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
odpalić przyłożyć deske do alternatora do pompy albo w inne miejsca i słuchać... gdzie to jest...
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
u mnie, ale tylko na zimnym silniku to raczej wydobywa się przerażający skowyt - pisk tak jakby metal o metal tarł prze ok. 2-3 sekundy po uruchomieniu, podjechałem do mechanika i "na ucho" obaj doszliśmy do wniosku, że to rozrusznik...niby jakis chamulec rozrusznika - tak mechanik stwierdził...niewiem sam pomózcie plis...
Opublikowano

moja auto pracuje skoleji jak stary amerykanski wechikol jest szyszysyzyszy........dzwiek swiadczacy jakby pod maska drzemal potezny kilkulitrowy motor v8

:roll:

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano
ja miałem kiedyś taką przypadłość ale w Polonezie, na wałku alternatora jest koło pasowe i ono dostało luzu obracając sie na wałku nie kręcąc nim. Powodowało pisk i słabsze ładowanie akumulatora.
Opublikowano
U mnie też to mam ,ale dopiero od dwóch dni . Pogoda ? Wilgoć ? Nie wiem . Jeżeli ktoś będzie miał więcej pomysłów to jestem otwarty na wskazówki . Zapomniałem dodać ,że piszczy przez 2-3 s od odpalenia .
Opublikowano

Dołączam do klubu popiskiwaczy :lol:

Popiskuje 2-3 sekundy gdy stoi w zimniutkim garażu kilka dni bez odpalania. Ogólnie to się tym nie przyjmuje :mrgreen:

Every weapon needs a master.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jak wiatraczek klimy mi kradl prad tez mi piszczał pasek...
Opublikowano

Aby wyeliminować, że to piszczy pasek proponuję tuż [rzed odstawieniem na noc auta przytknąć na chwilę kredę (zwykłą szkolną) i zostawić na noc. Po nocy odpalić, jeślio nadal piszczy, to nie będzie winą paska, kreda doskonale osusza i powoduje, że piszczenie znika (oczywiście nie na zawsze).

Powodem piszczenia paska nie zawsze jest stan samego paska. Niekiedy napinacz jest już tak zużyty, że "krzywo" siedzi w swoim gnieździe i z definicji źle napina pasek. Można zmieniać paski i zmieniać, a one i tak gwiżdżą, bez wymiany napinacza się nie da, chociaż da się go naprawic, co testowałem jakiś czas temu, co prawda nie w BMW a w Mercedesie.

pzdr

http://img484.imageshack.us/img484/852/logo04cq1.jpg

BMW E39 525 TDS, BMW E10 2002' 1972

Ducati 900 Monster, KTM 520 EXC Racing