kivlov Opublikowano 1 Listopada 2024 Opublikowano 1 Listopada 2024 Zamówiony 24 lutego wczoraj odbiór 1
kivlov Opublikowano 1 Listopada 2024 Opublikowano 1 Listopada 2024 Ps. Nigdzie nie znajdę schowka na okulary słoneczne? Macie jakieś na to patenty?
mg85 Opublikowano 2 Listopada 2024 Opublikowano 2 Listopada 2024 9 godzin temu, kivlov napisał(a): Ps. Nigdzie nie znajdę schowka na okulary słoneczne? Macie jakieś na to patenty? Chińszczyzna, ale się sprawdza u mnie i mogę polecić, czyli schowek zamiast cykorki. Pierwszy lepszy link: https://allegro.pl/oferta/schowek-na-okulary-przeciwsloneczne-do-samochodu-15326145279 1
Brak_nazwy Opublikowano 2 Listopada 2024 Opublikowano 2 Listopada 2024 21 godzin temu, kivlov napisał(a): 20 procent na 520d xdrive? Panowie wczoraj odebrałem swoja czarną bestię, ale za nic nie mogę znaleźć schowka na okulary - nie ma go w standardzie? więcej niż 20% dawali na koniec poprzedniego kwartału, ale tylko na touring
kivlov Opublikowano 2 Listopada 2024 Opublikowano 2 Listopada 2024 Czy ktoś poradził sobiez zainstalowanie e-SIM w samochodzie, mam multi sim w play i chciałbym dodać to do BMW lecz jakoś nie moge nic zrobić
kivlov Opublikowano 2 Listopada 2024 Opublikowano 2 Listopada 2024 Mam jeszcze jeden problem, gdyż nie mogę włączyć AR - cały czas mam komunikat: augmented view dostepny po ok 10 min.... Ma ktoś na to jakiś sposób?
Ratm Opublikowano 3 Listopada 2024 Opublikowano 3 Listopada 2024 Musisz dłużej jechać Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac
Brak_nazwy Opublikowano 3 Listopada 2024 Opublikowano 3 Listopada 2024 W dniu 2.11.2024 o 13:55, ryb55 napisał(a): z każdym silnikiem czy tylko 20d? z każdym niewchodzącym w wyższą akcyzę
witexus Opublikowano 4 Listopada 2024 Opublikowano 4 Listopada 2024 W dniu 2.11.2024 o 12:02, Brak_nazwy napisał(a): więcej niż 20% dawali na koniec poprzedniego kwartału, ale tylko na touring 22% teraz na Touring 520d xdrive
Główni Moderatorzy Rufio Opublikowano 4 Listopada 2024 Główni Moderatorzy Opublikowano 4 Listopada 2024 Chyba nikt tego nie kupuje skoro dają na nowy model 22% rabatu. W zeszłym roku na schodzący model G31 dawali 24% http://www.motostat.pl/user_images/18340/icon1.png 330d C43 AMG
przemekk23 Opublikowano 4 Listopada 2024 Opublikowano 4 Listopada 2024 (edytowane) Rabaty z tego co piszecie są gigantyczne, jak na świeżutki model. Takiego czegoś nie dają nawet w Audi w schodzącym modelu A6, gdzie można dostać w zależności od silnika pomiędzy 10 a 20 %. O Mercedesie już nie wspominam. Ciekawe czy ta polityka rabatowa przy G60 rzeczywiście podyktowana jest tak słabą sprzedażą. Edytowane 4 Listopada 2024 przez przemekk23
witexus Opublikowano 5 Listopada 2024 Opublikowano 5 Listopada 2024 9 godzin temu, przemekk23 napisał(a): Rabaty z tego co piszecie są gigantyczne, jak na świeżutki model. Takiego czegoś nie dają nawet w Audi w schodzącym modelu A6, gdzie można dostać w zależności od silnika pomiędzy 10 a 20 %. O Mercedesie już nie wspominam. Ciekawe czy ta polityka rabatowa przy G60 rzeczywiście podyktowana jest tak słabą sprzedażą. Na audi a6 czy a7 bez większego problemu wynegocjowalem 21,5%. Jest koniec roku, lepiej sprzedac na większym rabacie niż w ogóle.
wzet Opublikowano 5 Listopada 2024 Opublikowano 5 Listopada 2024 Pewnie widzieliście newsy w ostatnim czasie - jest spowolnienie, wiele marek planuje cięcia. Popyt siedzi, a rok zaraz się skończy, więc jakoś trzeba podratować sprzedaż. Ja w ubiegłym miesiącu wykupiłem G30 LCI z leasingu (z dociągami ofc xD) i… spokojnie sobie poczekam, poobserwuje rynek. Mam jeszcze 2 lata gwarancji. Może nowa ósemka GC będzie spełniać oczekiwania, a jak nie to zobaczymy co przyniesie lift G60 i W214 (z eklasą mam problem z tylnymi lampami, które totalnie mi nie leżą z tymi elblematami MB w środku). Co do Bowersa - akurat rozmawiałem ze znajomym, który jest dźwiękowcem w Harmanie (pod Harmanem jest marka Bowersa) - o samym przypadku G60 mi nie mówił, ale ogólnie: Bowers dziś oferuje dwa systemy. Tańszy i droższy i po prostu - z tego co ja rozumiem - BMW zdecydowało się na wybór tego tańszego, a ekipa z HK dostarczyła sprzęt i go dostroiła do tego auta.
witexus Opublikowano 5 Listopada 2024 Opublikowano 5 Listopada 2024 27 minut temu, wzet napisał(a): Pewnie widzieliście newsy w ostatnim czasie - jest spowolnienie, wiele marek planuje cięcia. Popyt siedzi, a rok zaraz się skończy, więc jakoś trzeba podratować sprzedaż. Ja w ubiegłym miesiącu wykupiłem G30 LCI z leasingu (z dociągami ofc xD) i… spokojnie sobie poczekam, poobserwuje rynek. Mam jeszcze 2 lata gwarancji. Może nowa ósemka GC będzie spełniać oczekiwania, a jak nie to zobaczymy co przyniesie lift G60 i W214 (z eklasą mam problem z tylnymi lampami, które totalnie mi nie leżą z tymi elblematami MB w środku). Co do Bowersa - akurat rozmawiałem ze znajomym, który jest dźwiękowcem w Harmanie (pod Harmanem jest marka Bowersa) - o samym przypadku G60 mi nie mówił, ale ogólnie: Bowers dziś oferuje dwa systemy. Tańszy i droższy i po prostu - z tego co ja rozumiem - BMW zdecydowało się na wybór tego tańszego, a ekipa z HK dostarczyła sprzęt i go dostroiła do tego auta. Nie jestem audiofilem, ale czuc różnice w g60 między HK, a Bowers. Dlatego zdecydowałem sie dopłacić te 290ozl po zniżkach za Bowers.
Członkowie klubu stuffman Opublikowano 6 Listopada 2024 Członkowie klubu Opublikowano 6 Listopada 2024 Niby sprzedaży nie ma, więc dają duże rabaty ale na furę czekasz pół roku... Dziwne tez te rzeczy z audio, skoro H&K i B&W to jedna marka. W G60 jest dostępny H&K tam około 450W tak jak we wszystkich BMW dotychczas i topowy B&W około 650W, czyli słabszy niż dotychczas, za to w nowym X3 dali topowe granie około 750W i nazywa się H&K Moje babyBmw: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=227956no i eM: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=322283
wzet Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 Może inaczej. Marki są dwie, ale działają w jednej grupie Harman. A to już w jaki sposób systemy rozdzielane są między modelami to już zależy od managerów BMW. Techniczne dostrajanie, dobór komponentów jest po stronie dostawcy, zapewne w ramach ustalonego budżetu. https://car.harman.com/solutions/car-audio
Brak_nazwy Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 7 godzin temu, stuffman napisał(a): Niby sprzedaży nie ma, więc dają duże rabaty ale na furę czekasz pół roku... Dziwne tez te rzeczy z audio, skoro H&K i B&W to jedna marka. W G60 jest dostępny H&K tam około 450W tak jak we wszystkich BMW dotychczas i topowy B&W około 650W, czyli słabszy niż dotychczas, za to w nowym X3 dali topowe granie około 750W i nazywa się H&K Wydaje mi się, że te rabaty wynikają z CAFE, tj. przygotowali wyższe ceny już wyjściowo, żeby potem nie podnosić od nowego roku i mogą sobie rabatami to dyskretniej i elastyczniej modulować, patrząc na strukturę sprzedaży EV/PHEV/spalinowe w ciągu roku.
Pietras85 Opublikowano 6 Listopada 2024 Opublikowano 6 Listopada 2024 W temacie nagłośnienia to z tego co mi wiadomo system B&W w g60 używa amplitunera HK i bazuje na Logic7, czyli tak samo jak zestaw HK, więc pod kątem amplitunera to prawdopodobnie to samo - tyle, że w B&W ma on większą moc wyjściową (zgaduje, że ze względu na większą ilość głośników). Główna różnica to nieco lepsza jakość głośników po stronie B&W. Gdyby to porównać do nagłośnienia dostępnego w g30, to możemy powiedzieć, że aktualny B&W w g60 to podkręcony/poprawiony HK w g30 a HK w g60 to poprawiony/podkręcony hi-fi w g30. B&W w g30 w porównaniu z B&W w g60 to zupełnie inne nagłośnienie. O tyle o ile jeszcze sama jakość głośników jest ciut lepsza w g30 i nie odgrywa tak dużego znaczenia o tyle amplitunery, przetwarzanie dźwięku i ich moce wyjściowe to dwie różne bajki. Pomimo pewnego downgradu w dostępnym systemie nagłośnienia w g60 względem g30, uważam że to słuszny kierunek zmian - bardziej nakierowany pod klienta. Za nieduże pieniądze można bowiem kupić sobie przyzwoite nagłośnienie, które będzie grało lepiej niż HK z poprzedniej generacji. Co prawda wypadł nam z opcji ten prawilny B&W, ale nie oszukujmy się, prawie nikt go nie brał ze względu na wysoką cenę. Po wybitne audio szło się do wyspecjalizowanych w tej dziedzinie firm.
Brak_nazwy Opublikowano 8 Listopada 2024 Opublikowano 8 Listopada 2024 W dniu 6.11.2024 o 18:28, Pietras85 napisał(a): W temacie nagłośnienia to z tego co mi wiadomo system B&W w g60 używa amplitunera HK i bazuje na Logic7, czyli tak samo jak zestaw HK, więc pod kątem amplitunera to prawdopodobnie to samo - tyle, że w B&W ma on większą moc wyjściową (zgaduje, że ze względu na większą ilość głośników). Główna różnica to nieco lepsza jakość głośników po stronie B&W. Gdyby to porównać do nagłośnienia dostępnego w g30, to możemy powiedzieć, że aktualny B&W w g60 to podkręcony/poprawiony HK w g30 a HK w g60 to poprawiony/podkręcony hi-fi w g30. B&W w g30 w porównaniu z B&W w g60 to zupełnie inne nagłośnienie. O tyle o ile jeszcze sama jakość głośników jest ciut lepsza w g30 i nie odgrywa tak dużego znaczenia o tyle amplitunery, przetwarzanie dźwięku i ich moce wyjściowe to dwie różne bajki. Pomimo pewnego downgradu w dostępnym systemie nagłośnienia w g60 względem g30, uważam że to słuszny kierunek zmian - bardziej nakierowany pod klienta. Za nieduże pieniądze można bowiem kupić sobie przyzwoite nagłośnienie, które będzie grało lepiej niż HK z poprzedniej generacji. Co prawda wypadł nam z opcji ten prawilny B&W, ale nie oszukujmy się, prawie nikt go nie brał ze względu na wysoką cenę. Po wybitne audio szło się do wyspecjalizowanych w tej dziedzinie firm. Dzisiaj wzmocnienie jest tanie, wszystko chodzi na wzmacniaczach klasy D, które jakością doścignęły A/B, co było kiedyś nie do pomyślenia (a kontrolą basu je nawet prześcigają). Dlatego nie ma co porównywać cen samego wzmocnienia teraz i nawet 10 lat temu. Można kupić obecnie wzmacniacz stereo HiFi o mocy ponad 200 wat na kanał za 500 zł i to gra bardzo dobrze.
SieKieR Opublikowano 8 Listopada 2024 Opublikowano 8 Listopada 2024 Nie wiem jak sprawuje się nagłośnienie B&W ale ja jestem zawiedziony HK w moim G60. Fakt dopłata do HK nie była duża ale dla mnie po prostu gra to kiepsko. O ile jeśli słucham cicho jest przyzwoicie to jeśli ktoś lubi mocno to przesterowany dźwięk jest już obecny od 75%-80% skali głośności. Słabo, bardzo słabo. Jeżdżę też służbowo Skodą Octavią i nagłośnienie standardowe za które się nie dopłaca i nie ma żadnej marki gra mocniej bez przesterów. To problem głośników czy słabego wzmacniacza HK?
Brak_nazwy Opublikowano 8 Listopada 2024 Opublikowano 8 Listopada 2024 Godzinę temu, SieKieR napisał(a): Nie wiem jak sprawuje się nagłośnienie B&W ale ja jestem zawiedziony HK w moim G60. Fakt dopłata do HK nie była duża ale dla mnie po prostu gra to kiepsko. O ile jeśli słucham cicho jest przyzwoicie to jeśli ktoś lubi mocno to przesterowany dźwięk jest już obecny od 75%-80% skali głośności. Słabo, bardzo słabo. Jeżdżę też służbowo Skodą Octavią i nagłośnienie standardowe za które się nie dopłaca i nie ma żadnej marki gra mocniej bez przesterów. To problem głośników czy słabego wzmacniacza HK? Krótka odpowiedź - głośniki, długa - system gra jako system i tego nie da się tak łatwo rozbić, ale generalnie w jakości brzmienia najważniejsze są - akustyka pomieszczenia (co jest słabe w samochodzie z definicji), potem głośniki, potem długo długo nic i dopiero jakość źródła (DAC) i wzmocnienie. Jak głośniki mają słabą efektywność to potrzebujesz dużo większej mocy wzmacniacza. Dwa razy większa moc wzmocnienia to przyrost głośności o raptem 3db. Dlatego takie porównanie 500W vs 1000 W jest mylące, ten drugi z tym samym zestawem głośników zagra ledwie słyszalnie głośniej, a nie dwa razy głośniej. Ale jak włożysz głośniki o wyższej efektywności, to przy tej samej mocy wzmacniacza może być dużo głośniej.
witexus Opublikowano 8 Listopada 2024 Opublikowano 8 Listopada 2024 (edytowane) 13 minut temu, Brak_nazwy napisał(a): Krótka odpowiedź - głośniki, długa - system gra jako system i tego nie da się tak łatwo rozbić, ale generalnie w jakości brzmienia najważniejsze są - akustyka pomieszczenia (co jest słabe w samochodzie z definicji), potem głośniki, potem długo długo nic i dopiero jakość źródła (DAC) i wzmocnienie. Jak głośniki mają słabą efektywność to potrzebujesz dużo większej mocy wzmacniacza. Dwa razy większa moc wzmocnienia to przyrost głośności o raptem 3db. Dlatego takie porównanie 500W vs 1000 W jest mylące, ten drugi z tym samym zestawem głośników zagra ledwie słyszalnie głośniej, a nie dwa razy głośniej. Ale jak włożysz głośniki o wyższej efektywności, to przy tej samej mocy wzmacniacza może być dużo głośniej. Mimo wszystko roznica miedzy hk i bowers jest wyczuwalna i warto dolozyc te 2800zl Edytowane 8 Listopada 2024 przez witexus
Brak_nazwy Opublikowano 8 Listopada 2024 Opublikowano 8 Listopada 2024 1 minutę temu, witexus napisał(a): Btw wzrost o 3db to podwojenie siły dźwięku, dla przykladu 100db vs 110 to nie jest wzrost o 10% To samo napisałem, przeczytaj jeszcze raz. Natomiast dla nas, jako dla użytkowników ucha i mózgu te 3 db to ledwie słyszalny wzrost głośności. Zmiana głośności o 0,5 db jest praktycznie niesłyszalna.
Rekomendowane odpowiedzi