Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
aktualizacja z mojej strony,

tak jak na poczatku kwietnia auto dostalo termin produkcji na 19 tydz roku - tak dzisiaj dostalem telefon od handlowca ze auto wypadlo z produkcji i jest w statusie poczatkowym.

Jaki silnik?

330i

U mnie identyczna sytuacja, usunięte lędźwie został HK wersja 330i i wypadł drugi raz z produkcji. Zamówienie pod koniec stycznia.

Opublikowano

f03d471054bbe0c5.jpg

Wczoraj ok 19:00. S8 okolice Olesnicy. Zjechałem na postój i drugi raz złapałem go pod Wieluniem na DK74. Ja odbiłem na Częstochowę a on pojechał dalej na Bełchatów. Ktoś rozpoznaje swój samochód? :lol: :lol:

W środku była jedna czarna G20 M340i. :P

Opublikowano
Ładny jest ten niebieski Ridge. W sumie nie rozumiem, dlaczego ten lakier i także srebrny glacier wylatuje, kiedy doposaża się w m pakiet.
Opublikowano
Ładny jest ten niebieski Ridge.

Potwierdzam, na żywo przy zachodzącym słońcu wygląda przepięknie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trochę się boję tego że zielonasa bo mi przypomina garnitury z lat 90 :wink:

01-0110e-UYzg-Q5-J2-Bnm8-Kkv5-Nzts-KArf.jpg

Opublikowano
f03d471054bbe0c5.jpg

Wczoraj ok 19:00. S8 okolice Olesnicy. Zjechałem na postój i drugi raz złapałem go pod Wieluniem na DK74. Ja odbiłem na Częstochowę a on pojechał dalej na Bełchatów. Ktoś rozpoznaje swój samochód? :lol: :lol:

W środku była jedna czarna G20 M340i. :P

Szkoda ze nie tanzanit tej 340 :8)

89fd7c4724419b3am.jpg
Opublikowano
No to update u mine:

Zamowiony 318i pod koniec grudnia. Produkcja wielokrotnie przesuwana. Koniec końców nie wyprodukowali:-)

Odbior drugi tydzień maja.

Zdaje mi nie ze tylko bez podparcia u pasażera, aczkolwiek tego pewien nie jestem. HK ani haka holowniczego nie zamawiałem.

Moja "końcówka grudnia" wciąż w fabryce. Chyba zrezygnuję... ale już tyle czekałem. Sam nie wiem.

U mnie zamówienie - koniec stycznia - odbiór - jak się uda przyszły tydzień (auto już w salonie) - więc miesiąc przed terminem (nie zamawiałem niczego z restrykcji).

Opublikowano
Moje nie mialo ani 488 ani 48z, mimo ze bylo zamowione z podparciem ledzwiowym. Ale regulacja boczkow za to w obu fotelach byla. Dolozone podparcie do fotela kierowcu przez serwis. Roznica przy moich plecach jest wyczuwalna. Boczki w fotelu pasazera ratuja troche sprawe ale to nie to jeszcze. Jak ktos ma problemy z kregoslupem to bez ledzwi slabo to widze

Przez serwis BMW? Mi powiedzieli, że raczej nie da się dołożyć.

Jak sie nie da :roll: jak u mnie w serwisie mi dolozyli zanim odebralem samochod. Chyba kwestia dobrych checi i zaintetesowania

Kris - w którym serwisie dołożyli Ci podparcie lędźwiowe? Musiałeś coś za to ekstra dopłacić?

Ja mam 48Z, nie mam 488 i nawet sam dealer nie jest dzisiaj w stanie powiedzieć jakie wyposażenie fotela przyjdzie w samochodzie...

Opublikowano

ZK Motors Kielce

W razie czego proponuje rezerwowac czesci bo wiem ze proponuja to juz innym klientom, a czesci w magazynie centralnym mysle ze az tak duzo nie ma

Opublikowano
ZK Motors Kielce

W razie czego proponuje rezerwowac czesci bo wiem ze proponuja to juz innym klientom, a czesci w magazynie centralnym mysle ze az tak duzo nie ma

Ty nie miałeś ani 48Z, ani 488 w swoim VINie, prawda?

PS. Ile płaciłeś za dołożenie podparcia? Wiązało się to z "pruciem" fotela?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Zależy co masz na myśli mówiąc prucie. Fotel trzeba rozebrać ale żadne szwy i tapicerki nie są „prute” bo fotele są rozbieralne.
Opublikowano
Zależy co masz na myśli mówiąc prucie. Fotel trzeba rozebrać ale żadne szwy i tapicerki nie są „prute” bo fotele są rozbieralne.

Czekam cierpliwie na komunikat od dealera jutro, jak przyjedzie to nich auto, w co tak naprawdę są fotele wyposażone. Bo już różne wersje słyszę odnośnie tych 488 i 48z - jedni piszą, że trzeba mieć jedno i drugie by było podparcie i boczki w fotelu kierowcy, inni - że niekoniecznie.

Tak czy siak będzie walka, jak nie będzie nigdzie ani boczków regulowanych, ani podparcia. Nie odpuszczę.

Opublikowano

Z tego co rozumiem, jest taka zależność:

488 - masz oba fotele z podparciem lędźwiowym i boczkami

488 + 48Z - masz tylko fotel kierowcy z lędźwiami i boczkami, natomiast fotel pasażera tego nie ma.

48Z - nie masz lędźwi i boczków ani u kierowcy ani u pasażera

Chyba że się mylę, to poprawcie mnie ;)

Opublikowano

488 + 48Z - masz tylko fotel kierowcy z lędźwiami i boczkami, natomiast fotel pasażera tego nie ma.

No też tak myślałem, ale dzisiaj mnie uświadomiono, że 488 dotyczy obydwu foteli przednich, a 48z tylko pasażera i nie można wrzucać tego do jednego worka.

Sam już nie wiem, jutro mój samochód ma być u dealera, mają sprawdzić co poszczególne fotele mają i będę podejmował decyzję co robimy dalej.

Opublikowano

No też tak myślałem, ale dzisiaj mnie uświadomiono, że 488 dotyczy obydwu foteli przednich, a 48z tylko pasażera i nie można wrzucać tego do jednego worka.

Sam już nie wiem, jutro mój samochód ma być u dealera, mają sprawdzić co poszczególne fotele mają i będę podejmował decyzję co robimy dalej.

Ok, to powodzenia i daj znać jak poszlo.

Opublikowano

Ok, to powodzenia i daj znać jak poszlo.

Oby się nie skończyło jutro wieczorem na szukaniu nowej C klasy ;)

Opublikowano

Jestes bardzo blisko, ale jednak potrzebna jest korekta:

-> Taki wariant obecnie niemozliwy do zamowienia. Pewnie niektorzy pamietaja, ze jeszcze pare miesiecy temu w konfiguratorze podparcie ledzwiowe przod kosztowalo 1100 zl (przynajmniej w M340i), a obecnie kosztuje 700 zl. BMW po cichu obnizylo cene tej opcji, nie zmienilo natomiast jej nazwy i stad wynikaja nieporozumienia. Te 700 zl placi sie za dolozenie regulacji ledzwiowej wylacznie u kierowcy. Jednoczesnie obecnie ta opcja 488 wymusza zaznaczenie opcji 48Z, co widac dopiero, gdy dealer wstuka i przygotuje zamowienie na swoim papierze.

Uwaga: W konfiguratorze istenieja fotele opcjonalne M (opcja 711) (dla M340i / M340d). Takie fotele istnieja wylacznie z regulacji ledzwi i z regulacja szerokosci. Osobiscie myslalem, ze w ten sposob poradze sobie z problemem braku funkcjonalnosci u pasazera. Niestety, przy probie wrzucenia auta do zamowienia w fabryce okazalo sie, ze dla M340i juz tez nie przechodza te fotele. Teoria glosi, ze nie chcieli blokowac produkcji M3, ktore to ma je w standardzie. A ze brakuje tych foteli rowniez, to nie mozna ich zamowic do M340i / M340d, mimo ze widnieja w konfiguratorze, nawet u dealera.

-> Dokladnie. Fotel pasazera nie ma wtedy ani regulacji ledzwi, ani szerokosci boczkow. Sa wtedy dwie zaslepki w fotelu pasazera. Co gorsza, z tego co sie dowiedzialem, wtedy fotel pasazera nie ma nawet tej wkladki pod ledzwia. Czyli to nie jest tak, ze dostaje sie fotel o tym samym ksztalcie, tyle ze bez mozliwosci przestawienia pozycji tego wałka pod ledzwiami, tylko fotel ma inne wyprofilowanie.

-> Inaczej. Jezeli chodzi o fotel pasazera, to nie masz ani ledzwi, ani szerokosci (tak jak w punkcie wyzej). Jezeli chodzi o fotel kierowcy, to nie masz ledzwi, poniewaz nie doplaciles 700 zl, ALE masz regulowana szerokosc boczkow.

Opublikowano

Jestes bardzo blisko, ale jednak potrzebna jest korekta:

-> Taki wariant obecnie niemozliwy do zamowienia. Pewnie niektorzy pamietaja, ze jeszcze pare miesiecy temu w konfiguratorze podparcie ledzwiowe przod kosztowalo 1100 zl (przynajmniej w M340i), a obecnie kosztuje 700 zl. BMW po cichu obnizylo cene tej opcji, nie zmienilo natomiast jej nazwy i stad wynikaja nieporozumienia. Te 700 zl placi sie za dolozenie regulacji ledzwiowej wylacznie u kierowcy. Jednoczesnie obecnie ta opcja 488 wymusza zaznaczenie opcji 48Z, co widac dopiero, gdy dealer wstuka i przygotuje zamowienie na swoim papierze.

Uwaga: W konfiguratorze istenieja fotele opcjonalne M (opcja 711) (dla M340i / M340d). Takie fotele istnieja wylacznie z regulacji ledzwi i z regulacja szerokosci. Osobiscie myslalem, ze w ten sposob poradze sobie z problemem braku funkcjonalnosci u pasazera. Niestety, przy probie wrzucenia auta do zamowienia w fabryce okazalo sie, ze dla M340i juz tez nie przechodza te fotele. Teoria glosi, ze nie chcieli blokowac produkcji M3, ktore to ma je w standardzie. A ze brakuje tych foteli rowniez, to nie mozna ich zamowic do M340i / M340d, mimo ze widnieja w konfiguratorze, nawet u dealera.

-> Dokladnie. Fotel pasazera nie ma wtedy ani regulacji ledzwi, ani szerokosci boczkow. Sa wtedy dwie zaslepki w fotelu pasazera. Co gorsza, z tego co sie dowiedzialem, wtedy fotel pasazera nie ma nawet tej wkladki pod ledzwia. Czyli to nie jest tak, ze dostaje sie fotel o tym samym ksztalcie, tyle ze bez mozliwosci przestawienia pozycji tego wałka pod ledzwiami, tylko fotel ma inne wyprofilowanie.

-> Inaczej. Jezeli chodzi o fotel pasazera, to nie masz ani ledzwi, ani szerokosci (tak jak w punkcie wyzej). Jezeli chodzi o fotel kierowcy, to nie masz ledzwi, poniewaz nie doplaciles 700 zl, ALE masz regulowana szerokosc boczkow.

Fajnie napisane, dzięki.

W VINie mam tylko 48Z, ale w zamówieniu 488. I wtedy nie dopłaciłem dodatkowo 700zł, ale prawie 1200zł.

Nie wiem jak mój dealer rozwiąże problem, ale bez podparcia nie odbieram. To, że ktoś nie dopilnował podczas produkcji i przede wszystkim o tym fakcie nie poinformował - jest tutaj najgorsze. Gdybym sam nie zajrzał na forum i przez to nie dopytał dealera (ale już po wyprodukowaniu się auta), żyłbym w nieświadomości do dnia odbioru. Za to nie daruję.

Opublikowano

Czyli w sumie tutaj nie miałem pełnej wiedzy. Dzięki za super wyjaśnienie :) Wlasnie mowili mi ze może obejściem będzie zamówienie foteli M, ale to dodaje dodatkowe 14 tys do konfigu (4.5k fotele + 7 z hakiem skora na fotelach + 2.3k sentatec na desce). No i ludzie piszą, że te fotele są twarde i niewygodne. Fotele sportowe z lędźwiami były dla mnie jak najbardziej ok. Macie jakieś doświadczenia z fotelami M? Ja niestety nie siedziałem w nich.

Opublikowano
U mnie w zamówieniu z początku lutego fotele sportowe kosztowały +2500 a teraz kosztują +2200, może to właśnie wynikać z tego że w fotelu pasażera nie ma już elektrycznej regulacji szerokości oparcia ? A tak w ogóle to elektryczne sterowanie ustawień fotela pasażera pozostała czy też jest to usunięte w ramach "dodatkowych funkcji fotela pasażera" ?
Opublikowano
A tak w ogóle to elektryczne sterowanie ustawień fotela pasażera pozostała czy też jest to usunięte w ramach "dodatkowych funkcji fotela pasażera" ?

Została, czyli przód tył i oparcie. Na boczki i lędźwia są zaślepki.