Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nawet wymiana głośników bez wzmacniacza już zrobi różnicę, a to już na pewno operacja prosta. Rozmiar ten sam, wtyki takie same, a różnica kolosalna do fabrycznych, które są po prostu gówniane.
Opublikowano

Miałem okazje ostatnio porównać HI-FI vs HK. Zgodze się, że HK grają lepiej niż HIFI na postoju / salonie / małe prędkości - tutaj nie ma co polemizować.

Jednak przy wyższych prędkościach i przy wyciszeniu 3/4, uważam, że HI-FI gra też bardzo dobrze, wiadomo że gorzej niż HK, ale tutaj szumy i tak psują jakość dzwięku na tyle, że imo nie ma co dopłacać.

Opublikowano
Różnica jest kolosalna z tylu na kanapie. W hifi w 3 sedan i 4 gran coupe nie ma zadnych głośników, poza jednym sredniotonowym w drzwiach. W HK są dodatkowe 3 po kazdej stronie, co najwazniejsze na wysokosci uszu, to sprawia ze słychać lepiej niz na siedzeniu kierowcy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może masz rację, choć czy aż taka wielka kosmiczna różnica była, to nie wiem, natomiast chodzi mi o to, że Hi-Fi grało tam w LCI naprawdę dobrze, a w następcy G30 gra dużo słabiej.

W G30 niestety każde audio gra gorzej. Nawet Bowers nie gra tak jak Bang w F10

Opublikowano
Może masz rację, choć czy aż taka wielka kosmiczna różnica była, to nie wiem, natomiast chodzi mi o to, że Hi-Fi grało tam w LCI naprawdę dobrze, a w następcy G30 gra dużo słabiej.

Drodzy koledzy forumowicze. Mnóstwo tu opowieści na temat car audio, mnóstwo opinii w stylu "to w ogóle nie gra", "to gra tragicznie", "tamto gra dużo lepiej", "kiedyś to było". Zastanawiam się, jak testujecie i w jakich warunkach porównujecie owe zestawy audio? Każdy z nas ma inne preferencje, inne wrażenia z odsłuchu nawet tego samego audio, co oczywiście zależy od źródła, jakości połączenia oraz przede wszystkim jakość nagrania samej ścieżki, może pisząc o wrażeniach co grało "fajnie" a co grało "niefajnie" piszcie również, co odtwarzaliście, w jakiej jakości, z czego oraz przede wszystkim w jakich warunkach tego odsłuchu dokonywaliście, czy "na sucho" w garażu przy zgaszonym silniku, czy na autostradzie przy prędkości 140km/h, warto też byłoby wspomnieć, czy i w jakim stopniu korzystaliście z equalizera lub innych "uwydatniaczy" dźwięku? Myślę, że tego typu informacja uzupełniająca pozwoliłaby jednak nadać choć odrobinę "benchmarkowego" charakteru waszym wpisom, bo z oczywistych względów nie można tu mówić o jakimkolwiek obiektywizmie ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Drodzy koledzy forumowicze. Mnóstwo tu opowieści na temat car audio, mnóstwo opinii w stylu "to w ogóle nie gra", "to gra tragicznie", "tamto gra dużo lepiej", "kiedyś to było". Zastanawiam się, jak testujecie i w jakich warunkach porównujecie owe zestawy audio? Każdy z nas ma inne preferencje, inne wrażenia z odsłuchu nawet tego samego audio, co oczywiście zależy od źródła, jakości połączenia oraz przede wszystkim jakość nagrania samej ścieżki, może pisząc o wrażeniach co grało "fajnie" a co grało "niefajnie" piszcie również, co odtwarzaliście, w jakiej jakości, z czego oraz przede wszystkim w jakich warunkach tego odsłuchu dokonywaliście, czy "na sucho" w garażu przy zgaszonym silniku, czy na autostradzie przy prędkości 140km/h, warto też byłoby wspomnieć, czy i w jakim stopniu korzystaliście z equalizera lub innych "uwydatniaczy" dźwięku? Myślę, że tego typu informacja uzupełniająca pozwoliłaby jednak nadać choć odrobinę "benchmarkowego" charakteru waszym wpisom, bo z oczywistych względów nie można tu mówić o jakimkolwiek obiektywizmie ;)

Jeśli chodzi o mnie to:

Mam G20 z HK; F11 LCI z HK, F07 LCI z HiFi (bede zmieniał); F07 LCI z HK

Miałem tez równolegle kiedyś F11 z HK i F11 z HiFi

Miałem też F02 z HK i zmieniałem na Bowers

Mialem G30 z HiFi, korzystałem z G30 z HK.

Także po prostu, ten sam utwór, te same/podobne ustawienia, zabawa kodowaniem (wbudowanego EQ w DSP) itp itd.

Ogólnie w serii F były dwa rodzaje głośników w HK - czarne ala karbon i czarne ze srebrnymi kopułkami - ciezko mi powiedziec ktore lepiej grają. Ale wiem ze sa roznice w samych wzmacniaczach - jedne graja lepiej basem, drugie gorzej.

W G30 wzmaki maja gorsze koncowki mocy niz F10.

Duuzo mozna opowiadac, ale odpowiedni wzmak HK w F10/F01/F07 gra na prawde dla mnie w 100% zadowalajaco. Na tyle, ze sciszam bo glowa boli,a nawet przy duzej glosnosci jest na prawde dobrze (jak dla mnie).

G20 HK gra... hmm po modyfikacjach w kodowaniu (RAM + HU) przyzwoicie. Brakuje mu trochę mocy jednak (wtedy byłyby mniejsze zniekształcenia przy wyższych głośnościach).

Będę chciał też sprawdzić, czy zagra lepiej na głosnikach HK z F30 lub na glosnikach z Banga.

Nie lubie aftermarketu - wolę jak jednak wszystko działa jak należy (co w przypadku RAM jest dużo prostsze) a mam też duuużo muzyki 5.1/7.1.

Opublikowano
Szczerze - nie ma o czym dyskutować, jeśli ktoś odczuwa przyjemność ze słuchania muzyki HK to must have. Maja ciekawa przestrzeń, potrafią zejsc niżej, a i wysokie tony nienaganne. Grają umiarkowanie czysto jak na zestaw samochodowy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szczerze - nie ma o czym dyskutować, jeśli ktoś odczuwa przyjemność ze słuchania muzyki HK to must have. Maja ciekawa przestrzeń, potrafią zejsc niżej, a i wysokie tony nienaganne. Grają umiarkowanie czysto jak na zestaw samochodowy.

To prawda.

Jednak wielkim bólem jest to że ktoś się przesiada z F30 na G20, czy z F10 na G30 ... i jest gorzej. Tutaj jest problem.

Opublikowano

Dotyczy to wszystkiego. Lakieru, jakości blach, komponentów do audio. Masówka tłuczona na jednej taśmie w Chinach. Tylko znaczki zmieniają pod klienta.

Tylko dlaczego każą sobie za to płacić więcej jak jakość niższa. To jak z paliwem po 8 zl za litr. Skoro ludzie kupują po 8 zł to po co obniżać na 7 zł. Pojęczą pojęczą ale kupują :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dotyczy to wszystkiego. Lakieru, jakości blach, komponentów do audio. Masówka tłuczona na jednej taśmie w Chinach. Tylko znaczki zmieniają pod klienta.

Tylko dlaczego każą sobie za to płacić więcej jak jakość niższa. To jak z paliwem po 8 zl za litr. Skoro ludzie kupują po 8 zł to po co obniżać na 7 zł. Pojęczą pojęczą ale kupują :D

Bo korporacje (i nie tylko) bo każdy z nas chce więcej zarabiać, a oprócz tego wchodzi 1000 dodatkowych norm i przepisów, gdzie wymagany jest wkrętak za 199€ a nie za 5€ mimo że funkcjonalność i żywotność ma taką samą.

Tnie się koszty tam gdzie się da, a jednocześnie trzeba sprostać rosnącym wymaganiom ekologicznym i politycznym.

Mimo to dziwne, że zabrakło tu miejsca na chociażby utrzymanie poziomu jakości audio.

Bo z jednej strony uproszczono komunikacje (i zarazem oszczędzono €) bo nie ma już światła a 3 żyły ethernetu - to dobrze, ale szkoda że nie dało rady dac porządnych końcówek mocy.

Ale czego się dziwić skoro klient i tak kupi.

Uczciwie mówiąc to dla mnie idealnym autem byłoby takie F10 w odpowiedniej konfiguracji ze światłami z G30/G11 i multimediami z G20 pre-lci.

Bo G30 to już fotele komfortowe nie takie jak trzeba i samo NBT Evo bez Android Auto to słabo. Oprócz tego zawieszenie EDC jest moim zdaniem gorsze niż w F10.

E60 fajne ale już mocno wiekowe i zmęczone.

No szkoda, ale powoli dojrzewam do tego żeby nie zmieniać auta co 9-12 miesięcy bo... każde kolejne nie jest lepsze.

Najlepiej mi się jeździło F02 LCI i to auto miałem najdłużej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam w swoim G21 audio HiFi i widzę po wątku, że najlepiej na start zainwestować we wzmak. Możecie polecić konkretny model? Chciałbym coś na tyle mocnego, żeby udźwignęło ewentualną wymianę głośników w późniejszym terminie. Najlepiej jakby było już z dac, chyba, że ampli + dac wyjdzie podobno cenowo a lepsza jakość, co w sumie jest możliwe...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ktos wie ile watów ma nagłośnienie HiFi? 

Ciekaw jestem bo w moim starym F31 HiFi gra duuuzo lepiej niz HiFi w G21.

Udało mi sie ustalic tylko, ze obecnie HiFi ma 10 głosnikow (harman kardon 16), a w F30 mialo 16 i 600W (harman kardon tez 16 i 650W).

Sprawdź wartość katalizatora w swoim BMW.

https://www.autokat-katalizatory.pl/cennik-skupu

Opublikowano
3 godziny temu, boohmacher napisał(a):

Czy ktos wie ile watów ma nagłośnienie HiFi? 

Ciekaw jestem bo w moim starym F31 HiFi gra duuuzo lepiej niz HiFi w G21.

Udało mi sie ustalic tylko, ze obecnie HiFi ma 10 głosnikow (harman kardon 16), a w F30 mialo 16 i 600W (harman kardon tez 16 i 650W).

205W

Opublikowano

Zależy, co rozumiesz przez określenie "lepiej grać".

Waty to tylko miara mocy, a nie przestrzeni, czystości, balansu, separacji sceny czy jakiejkolwiek innej cechy systemu grającego.

Ale jak planujesz wybijać szyby pod remizą, to można śmiało stwierdzić że 600 watów gra lepiej 😄

• Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To troche tak jakbys powiedział ze ta kobieta jest ładniejsza bo ma wieksze piersi 😜

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To inaczej Ci podpowiemy. Wiecej mocy wyrazonej w watach (W) nie oznacza ze system lepiej czy tez ładniej zagra. Ale tak dla laika h/k zagra lepiej niz hi-fi. 

Opublikowano

Próbujemy powiedzieć, że przez porównanie watów NIE DA się powiedzieć, który system zagra ładniej. Na pewno ten 600w zagra głośniej, tylko tyle jesteśmy w stanie stwierdzić i nie było tu żadnych złośliwości 🙂

Opublikowano

To zależy czego tyczy się parametr moc... to że wzmacniacz czy kolumna ma więcej nocy nie oznacza że zagra głośniej 😀. W przypadku głośników liczy się bardziej parametr skuteczności, czyli wydajności w odniesieniu do dostarczonej mocy wyrażonej w dB (skala logarytmiczna), do tego wydolność prądowa wzmaka, klasa pracy dka tranzystorowych itd. Im dalej w las tym ciemniej. Na pewno HK zagra lepiej ale po ostatnich testach nie zachwyciło mnie to granie... może mają dwóch dostawców albo znowu cost reduction ;/ Hi-Fi w F30 gra przyjemnie ale niskiego basu czy subbasu nie ma... Polecam nic nie podbijać, wtedy też gra lepiej, przynajmniej w F30...

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Podziwiam tych którzy wierzą że osłabienie systemu nie wynika z wszechobecnego cięcia kosztów tylko ze zmiany technologii głośników itp 😂

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadza się. Liczy się moc (!), ale za nią idzie większe zużycie miedzi i ciężkie magnesy głośników. Ograniczenie zużycia materiałów w przypadku sprzętu grającego da się tylko częściowo skompensować technologią.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

HiFi w F miało 205W

HK miał 600W.

I tak było do czasu, gdy w aucie był MOST.

Od MGU - HK - 464W

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To ile W g20 ma podstawowe naglosnienie ?