Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

168 600km zbierał 😉 

Napiszcie lepiej, że V8 to głupi pomysł, bo mnie jakiś diabeł kusi, żeby zmienić auto 😄 

Edytowane przez GR

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 3 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Pomogłeś 😄 już nawet prawie jedną kupiłem, ale ponad 150kkm mnie trochę odwiodło od pomysłu 😉

Póki co właśnie kupiłem przednie amortyzatory, zobaczymy czy u mnie stuki też pójdą w niepamięć 😉

zrobiłbyś w końcu galerię tego avatara 😉 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dobry plan 😉

Mi pod skórę wlazła 6 GC 😉 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Ciężko je kupić, ale udało się i tak, to amortyzatory u mnie stukały, wiec tej zagadki już jest koniec 😎

IMG_6889.thumb.png.0a862675bc301dc0fb0dc8fdfc8c84f3.png

• Lubię to 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 miesiące temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Z kroniki wydarzeń 😉 przy 176.000 przebiegu paddał się króciec od płynu chłodzącego (ten co łączy się z górnym wężem chłodnicy).

Uznać na plus należy, że auto poprosiło o wymianę pod domem i na tydzień przed feriami 😉 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 1 miesiąc temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Kronika wydarzeń 😉

Oilservice z płukanką plus filtr paliwa.

Olej tym razem 0W40 Mobila x4, więc z nowszą normą... Porsche, MB... 😄 (Kuj0n czujny jak zawsze 😄😉 )

IMG_8119.thumb.png.e598db3a16bb119182e2524cb0b5f183.png

Edytowane przez GR
  • Lubię to 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Pytanie 1 😉 
Opony - Michelin Pilot Sport 5 czy 4S? Gwiazdki BMW na oponie raczej nie szukam. One serio są takie głośne, jak piszą w opiniach?
Myślę jeszcze o Dębicy Presto UHP 2, bo robią w końcu w wymaganych rozmiarach 19tek 😉 Ale się nieco biję z myślami, na E46 przyjaciela spisywały się lepiej niż w kółko reklamowane Dunlopy 😉 no ale tu jednak trochę większa buda 😄 

Problem nr 1 😉 (założę wątek, ale może ktoś patrzący na galerię podpowie)
Od jakiegoś czasu miałem wrażenie, że silnik na wolnych (jałowych) obrotach za bardzo drży. Niestety to nie tylko moje wrażenie i ciągłe szukanie co poprawić 😄
To drżenie przenosi się na karoserię, deskę rozdzielczą, kierownicę. Wystarczy zwiększyć obroty i problem znika. Poduszki silnika nie wyglądają na zużyte, przewody ciśnieniowe poduszek też OK.
Macie jakieś pomysły zanim zaczę po kolei wymieniać sprawne części?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Moderatorzy
Opublikowano

Ostatnie letnie jakie miałem to goodyear eagle f1, nie ta moc co u Ciebie ale byłem zadowolony 🙂

• Dziękuję 1

spacer.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

GY Eagle F1 nadal mam na E46 😄 dobre, ale ContiSportContact były lepsze, tylko szybko się kończyły na torze 😄 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 19:33, GR napisał(a):

Pytanie 1 😉 
Opony - Michelin Pilot Sport 5 czy 4S? Gwiazdki BMW na oponie raczej nie szukam. One serio są takie głośne, jak piszą w opiniach?
Myślę jeszcze o Dębicy Presto UHP 2, bo robią w końcu w wymaganych rozmiarach 19tek 😉 Ale się nieco biję z myślami, na E46 przyjaciela spisywały się lepiej niż w kółko reklamowane Dunlopy 😉 no ale tu jednak trochę większa buda 😄 

Mam pilot sporty 4 i są dość głośne ale za to się praktycznie nie zużywaja. Kupiłem je w 2018, miałem jeszcze w e46, teraz w e90 - przejechane z 60-70kkm i sadze ze do 100kkm spokojnie dociągną. Dziwne trochę.

Spoko są falkeny azenis fk520 jak nie chcesz milionów monet wydawać.

W dniu 10.03.2025 o 19:33, GR napisał(a):

Problem nr 1 😉 (założę wątek, ale może ktoś patrzący na galerię podpowie)
Od jakiegoś czasu miałem wrażenie, że silnik na wolnych (jałowych) obrotach za bardzo drży. Niestety to nie tylko moje wrażenie i ciągłe szukanie co poprawić 😄
To drżenie przenosi się na karoserię, deskę rozdzielczą, kierownicę. Wystarczy zwiększyć obroty i problem znika. Poduszki silnika nie wyglądają na zużyte, przewody ciśnieniowe poduszek też OK.
Macie jakieś pomysły zanim zaczę po kolei wymieniać sprawne części?

A weź tak prowizorycznie wlej tec2000 (wg mnie najlepiej działa) do baku. Moze ktorys wtrysk sie przybrudził?

• Dziękuję 1
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

PS4S to następca PSS.

5 to półka niżej jeśli chodzi o performance.

Mam na M3 PS4S 255/285 to się klei niemiłosiernie.

Na Z4 M są PSS - też fenomenalne.

• Dziękuję 1
  • Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, bastaz napisał(a):

A weź tak prowizorycznie wlej tec2000 (wg mnie najlepiej działa) do baku. Moze ktorys wtrysk sie przybrudził?

No niby była taka teoria, że wtryski delikatne, a były wyjmowane niedawno na okoliczność regenerowania kolektora ssącego, więc może to od nich, ale z drugiej strony korekta jest w normie i żaden nie odstaje niewiadomo jak od reszty. Druga sprawa, że oglądanie ich nic nie da, trzeba dać do zakładu do sprawdzenia. TECa akurat nie wlewałem, ale na koniec paliwa w baku wlałem jakiś specyfik z ASO, bo stał mi na półce przed oczami, jak akurat byłem odebrać jakąś pierdołę 😄  Miałem zaplanowany serwis olejowy i przy nim wymianę filtra paliwa, więc zagęściłem działanie spcyfiku nierozcieńczając całym bakiem paliwa 😉 

1 godzinę temu, Ponta napisał(a):

PS4S to następca PSS.

5 to półka niżej jeśli chodzi o performance.

Mam na M3 PS4S 255/285 to się klei niemiłosiernie.

Na Z4 M są PSS - też fenomenalne.

Liczyłem na Twój oponiarski komentarz 😉  bo ostatnio rozważalem zmianę na 20 cali. Ale chyba mi przeszło. Raz, że do F34 nie był przewidziany, więc niewiadomo jak z xdrive i ciężko znaleźć pasujące felgi, a cztery takie same, to jakoś tak albo za wąski tył, albo za szeroki przód (mentalnie dla mnie 😉 )

Edytowane przez GR
  • Lubię to 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
15 godzin temu, GR napisał(a):

No niby była taka teoria, że wtryski delikatne, a były wyjmowane niedawno na okoliczność regenerowania kolektora ssącego, więc może to od nich, ale z drugiej strony korekta jest w normie i żaden nie odstaje niewiadomo jak od reszty. Druga sprawa, że oglądanie ich nic nie da, trzeba dać do zakładu do sprawdzenia. TECa akurat nie wlewałem, ale na koniec paliwa w baku wlałem jakiś specyfik z ASO, bo stał mi na półce przed oczami, jak akurat byłem odebrać jakąś pierdołę 😄  Miałem zaplanowany serwis olejowy i przy nim wymianę filtra paliwa, więc zagęściłem działanie spcyfiku nierozcieńczając całym bakiem paliwa 😉 

Nie wiem jak to cudo z aso działa, ale u mnie po wymianie podkładek do wtrysków i wlaniu 3 razy pod rząd tec2000 (na ok 40l paliwa) z 1,2 na jednym banku zeszło na 0,2 (reszta podobnie) i praca silnika bardzo się poprawiła dlatego z mojego doświadczenia polecam tą chemię. 280kkm na liczniku a pali mniej od nowej toyoty proace 1.5d, mniej od 6 letniego xc90 d5 (ten to w ogóle chodzi jak mały traktor jeśli chodzi o dźwięk).

15 godzin temu, GR napisał(a):

Liczyłem na Twój oponiarski komentarz 😉  bo ostatnio rozważalem zmianę na 20 cali. Ale chyba mi przeszło. Raz, że do F34 nie był przewidziany, więc niewiadomo jak z xdrive i ciężko znaleźć pasujące felgi, a cztery takie same, to jakoś tak albo za wąski tył, albo za szeroki przód (mentalnie dla mnie 😉 )

image.thumb.png.b87c1d0905f8ae06a82bfb16ff9c48bd.png

Na Borbetach BY dobrze wygląda 😄 

• Lubię to 1
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Na 20 za mało opony, dodatkowo między tarczę a felgę na tylnej osi zmieści się buda z psem, a to dobrze nie wygląda.

19" są świetnym wyborem do tego auta.

• Lubię to 1
  • Haha 1
  • Członkowie klubu
Opublikowano
1 godzinę temu, bastaz napisał(a):

Nie wiem jak to cudo z aso działa, ale u mnie po wymianie podkładek do wtrysków i wlaniu 3 razy pod rząd tec2000 (na ok 40l paliwa) z 1,2 na jednym banku zeszło na 0,2 (reszta podobnie) i praca silnika bardzo się poprawiła dlatego z mojego doświadczenia polecam tą chemię. 280kkm na liczniku a pali mniej od nowej toyoty proace 1.5d, mniej od 6 letniego xc90 d5 (ten to w ogóle chodzi jak mały traktor jeśli chodzi o dźwięk).

Na Borbetach BY dobrze wygląda 😄 

Zamówię przy najlbliższej okazji, zepsuć nie zepsuję 😉 Tylko po takiej akcji przydaloby się filtr paliwa wymienić, a akurat mam nowy, no ale trudno.

Borbet spoko 😉 mialem inny model na Peugeot 508 i tam było, jak Ponta pisze niżej 😄 

Godzinę temu, Ponta napisał(a):

Na 20 za mało opony, dodatkowo między tarczę a felgę na tylnej osi zmieści się buda z psem, a to dobrze nie wygląda.

19" są świetnym wyborem do tego auta.

😄

Nie jest aż tak 😉 ale wiem o czym mówisz, bo miałem tak w Pugu 508 😉 nawet z przodu bez klopotu mieściła się ręka, żeby umyć felgę od wewnętrznej strony 😄 

Tu aż tak źle nie wygląda 😉 psuje trochę koza przez xdrive, ale do budy jescze trochę brakuje 😉 
https://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1712225

285/30 na feldze 9.5 cala

attachment.php?attachmentid=2286699&stc=

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Ja jestem fanem meaty setupów i wciskam to ludziom, żeby się nawrócili 😄
Nie chcę Ci śmiecić w garażu zdjęciami z neta.

Na te 9.5x20" 275/35 też dobra opcja tu by była, masz xDrive auto wysoko stoi i minimalnie większa średnica koła lepiej wypełni nadkola.

Przód 8.5 masz? Dokup 245/40 😛

• Lubię to 2
  • Członkowie klubu
Opublikowano
3 godziny temu, Ponta napisał(a):

Ja jestem fanem meaty setupów i wciskam to ludziom, żeby się nawrócili 😄
Nie chcę Ci śmiecić w garażu zdjęciami z neta.

Na te 9.5x20" 275/35 też dobra opcja tu by była, masz xDrive auto wysoko stoi i minimalnie większa średnica koła lepiej wypełni nadkola.

Przód 8.5 masz? Dokup 245/40 😛

To jesteśmy w tej samej bandzie 😄 ja mam odruch w tył zwrot na widok wszelkiej maści naciągów i innych rantów poza obrys auta 😉 za stary może jestem 😉 
Z 20tek się chyba wyleczyłem, chyba... może lepiej kupić auto, co na takich jeździ 😉 
245/40 (8.5) i 275/35 (9.5) to rozumiem bezpieczny zestaw przy xdrive? Tak na wszelki wypadek pytam 😄😄  

Godzinę temu, bastaz napisał(a):

Najlepszą metodą wypełnienie nadkola jest gwintowany zawias 😉 

O nie... ja juz nie chcę się dotykać ani grama więcej do tego zawieszenia 😄 na bank znów coś bym zaczął słyszeć.... 😄 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
2 godziny temu, bastaz napisał(a):

Najlepszą metodą wypełnienie nadkola jest gwintowany zawias 😉 

Nie do końca, bo tylko obniżasz auto i wychodzi Ci więcej miejsca po bokach na dole niż nad. Robisz banan z błotnika.

Cytat

245/40 (8.5) i 275/35 (9.5) to rozumiem bezpieczny zestaw przy xdrive?

Tak, praktycznie identyczne obwody, homologowane P Zero wyjdą 3500 PLN a PSSy 4400 PLN jakoś i xDrive bezpieczny.

• Dziękuję 1
Opublikowano
4 godziny temu, Ponta napisał(a):

Nie do końca, bo tylko obniżasz auto i wychodzi Ci więcej miejsca po bokach na dole niż nad. Robisz banan z błotnika.

🤯 Przenigdy na to nie zwróciłem uwagi i rzeczywiście jest banan. 

image.png.ce6dabe6094a78f7d67210f8253bc208.png

• Przykro mi 1
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Ale wiesz co teraz narobiłeś? 95% osób pewnie do tej pory też tego nie widziało... 😄😄 

• Lubię to 1
  • Haha 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
W dniu 24.03.2025 o 11:26, bastaz napisał(a):

Spoko są falkeny azenis fk520 jak nie chcesz milionów monet wydawać.

Tak czytam, patrzę i nie wiem czy cena nie skusi mnie na RS820.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

No to tylne przyjechały, na przednie trzeba chwilę poczekać 😉 

IMG_8192.thumb.jpeg.683f193ff1e39fc90cb36e8286b58c50.jpeg

• Lubię to 1

Pozdrawiam,