Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 18.06.2024 o 00:12, Kamil199 napisał(a):

Cześć czy ma ktoś może z Was system bezpieczeństwa active protection?
To jest ostatnia opcja nad którą się zastanawiam przed tym jak już nie będę miał opcji zmiany zamówienia.

Może nie do końca w temacie, ale polecam videorejestrator, czyli kamerkę. wziąłem tę od BMW, ma jedną wadę (żeby przejrzeć czy zgrać filmy, trzeba rozłączyć tel.z samochodem – bzdura jakaś i upierdliwa), ale sporo zalet, instalacja w salonie. wiem, że są tacy co to zrobią sami, ale aso ładnie to ogarnął.

oprócz niezłej jakości i nagrywania na parkingu, to jeszcze jedna zaleta – zniżka na ubezpieczenie. 

co do act.prot. to ja mam chyba tylko zwykłe dohamowywanie, ale ze dwa razy na autostradzie mi pomogło. w mieście nie jest nadwrażliwe.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mattam napisał(a):

Może nie do końca w temacie, ale polecam videorejestrator, czyli kamerkę. wziąłem tę od BMW, ma jedną wadę (żeby przejrzeć czy zgrać filmy, trzeba rozłączyć tel.z samochodem – bzdura jakaś i upierdliwa), ale sporo zalet, instalacja w salonie. wiem, że są tacy co to zrobią sami, ale aso ładnie to ogarnął.

oprócz niezłej jakości i nagrywania na parkingu, to jeszcze jedna zaleta – zniżka na ubezpieczenie. 

co do act.prot. to ja mam chyba tylko zwykłe dohamowywanie, ale ze dwa razy na autostradzie mi pomogło. w mieście nie jest nadwrażliwe.

Napisz proszę coś więcej o tej zniżce, mam kamerkę i chętnie się dowiem jak to się załatwia.

Opublikowano
4 godziny temu, mattam napisał(a):

W sensie chodzi CI o BMW Drive Recorder? Mam też wrzucony i nie został usunięty przy konwersji zamówienia na LCI2.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
8 godzin temu, Kamil199 napisał(a):

W sensie chodzi CI o BMW Drive Recorder? Mam też wrzucony i nie został usunięty przy konwersji zamówienia na LCI2.

Raczej tutaj mowa o CarEye 3.0

Opublikowano
4 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Raczej tutaj mowa o CarEye 3.0

Właśnie coś mi nie pasowało z tym recorderem. Dzięki za odpowiedź. Już mi się te wszystkie systemy i opcje dodatkowe mieszają między sobą. To ja z CarEye 3.0 spasuje, ale dzięki za sugestie. 

A czy ktoś montował z Was jakieś dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe w ASO lub w jakimś "specjalistycznym" warsztacie np. canlock? Ubezpieczenie ubezpieczeniem, ale wolałbym jednak, żeby mi auto nie zgineło jednak. 

Opublikowano
15 godzin temu, Yossi123 napisał(a):

Napisz proszę coś więcej o tej zniżce, mam kamerkę i chętnie się dowiem jak to się załatwia.

Przy wykupie ubezpieczenia deklarujesz, że masz taki gadżet i są ubezpieczyciele, którzy dają za to zniżkę. kwestia podejścia danej firmy. 

Opublikowano

Chciałbym sie dowiedzieć jak wpisać w elektronicznej książce  serwisowej o zmianie oleju i filtrow. Da sie jakim programem ? Wymieniam olej co 10 tys i chciałbym by widniało to w historii . 
Bmw G21

Opublikowano

Cześć, mam 3 pytania:

1. Czy w G20 (dokładnie 330i) jest podbicie dźwięku silnika z głośników? Nigdzie nie znalazłem tej informacji, tak patrząc "na słuch" wydaje mi się, że nie jest podbity (na szczęście).
  2. Czy da się jakoś łatwo ustawić, aby dach zamykał się razem z zamykaniem samochodu z kluczyka? W idrive ta opcja jest wyszarzona i nie mogę jej zaznaczyć (automatyczne zamykanie dachu).
  3. Czy wyłączacie start-stop? Wg mnie działa całkiem spoko i inteligentnie, nie wyłącza silnika od razu po dłuższej trasie czy coś, chyba nie ma potrzeby wyłączania tego. Jak do tego podchodzicie?
Opublikowano

Ad1. W LCI można włączyć dźwięk silnika w głośnikach

Ad3. Wyłączam od razu w trybie Comfort a w Sporcie na szczęście nie działa start&stop.

Opublikowano

Ktoś wie dlaczego nie potrafię ustawić komfortowego otwierania drzwi tylko pod jeden kluczyk? 

Używamy BMW z żoną wspólnie, ale czasem żona jedzie do pracy drugim samochodem, niestety jeżeli są koło siebie zaparkowane to z automatu otwiera BMW nawet o tym nie wiedząc. 

Ja z kolei na swoim kluczyku chciałbym mieć tą opcję. 

Mamy zrobione osobne profile kierowcy i w nich załączone identyfikacja po kluczyku. 

Niestety jak ja u siebie włączę dostęp komfortowy to na profilu żony też się załącza. 

Opublikowano

Cześć, szukamy auta na przesiadkę z me starego Hyundai i30 i trochę napalilem się na BMW 3 g31. Jakoś tak nastawiłem się na 320d (bo chyba najczęściej mi wyskakiwało wszedzie) u teraz pytanie: czy to jest optymalny silnik do dojeżdżania 5km miasteczkiem do pracy i z pracy? Będzie to jedyne auto w domu poza Ducato więc naturalnie będą też dłuższe jazdy niż 5km. W który silnik powinniśmy celować? 

Opublikowano (edytowane)

Jak długo trwa odmrażanie zamarzniętej przedniej szyby w 330i? Oczywiście przy założeniu, że silnik jest zimny?

Zakładam, że dłużej niż w dieslach które zapewne mają dodatkową nagrzewnicę w standardzie?

Edytowane przez Krzysiek878
Opublikowano
6 godzin temu, Mat88usz napisał(a):

Cześć, szukamy auta na przesiadkę z me starego Hyundai i30 i trochę napalilem się na BMW 3 g31. Jakoś tak nastawiłem się na 320d (bo chyba najczęściej mi wyskakiwało wszedzie) u teraz pytanie: czy to jest optymalny silnik do dojeżdżania 5km miasteczkiem do pracy i z pracy? Będzie to jedyne auto w domu poza Ducato więc naturalnie będą też dłuższe jazdy niż 5km. W który silnik powinniśmy celować? 

Jeszcze pytanie, ile w roku robisz kilometrów i ile tych tras dłuższych będzie. Diesel sprawuje się dobrze, nie ma problemu z DPFem przynajmniej przy przebiegach poniżej 200k km, ale oszczędność diesla, jego przewaga jest właśnie w trasach, na miejscu na dystansie 5km będzie palił sporo, bo nawet się nie rozgrzeje - więc lepsza będzie raczej benzyna - ale jak robisz dłuższe trasy często, to wart rozważenia. 20d to przyjemny silnik w tym nadwoziu, dynamiczny, oszczędny itd. Niemniej 30i też jest godny polecenia, natomiast słabsze benzyny już tak sobie, choć wszystko zależy od twoich oczekiwań, temperamentu, więc może i 20i też będzie OK.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
17 godzin temu, maciej_cie napisał(a):

Ja również wyłączam od razu po odpaleniu auta. Włączam tylko wtedy gdy długo będę stał na światłach lub przejeździe. 

W moim G21 nie ma opcji wyłączenia. Więc jeżdżę w trybie sport indywidual ustawionym na komfort.

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
4 godziny temu, maciej_cie napisał(a):

Bo masz dizla, dlatego 🙂

Nie koniecznie ja mam 330i xdrive i mam wyłącznik start&stop, w tym samym czasie jak odbierałem auto na OtoMoto były bez przycisku (benzyny 330i,320i)

Opublikowano

Po lifcie chyba został usunięty ten wyłącznik, ja mam w 2020r diesel. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam '21

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Dokładnie. Miękki Ham powoduje brak przycisku start stop. Pozostaje sport ind. ze wszystkim w opcji Comfort...

Opublikowano
1 godzinę temu, darkdancerr napisał(a):

W wersjach z miękką hybrydą nie można wyłączać start/stop. To było chyba na przełomie 2020/2021. 

11 minut temu, GDX4 napisał(a):

Dokładnie. Miękki Ham powoduje brak przycisku start stop. Pozostaje sport ind. ze wszystkim w opcji Comfort...

Przycisk Start Stop wrócił m.in do M440i LCI i powinien też być w odświeżonym M340i LCI

Opublikowano

To chyba w LCI2, bo moje LCI tego nie ma....

A jeżeli tak jest to jest to mimo wszystko krok w dobrą stronę.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, GDX4 napisał(a):

To chyba w LCI2, bo moje LCI tego nie ma....

A jeżeli tak jest to jest to mimo wszystko krok w dobrą stronę.

Tak, o to mi chodziło. W M440i LCI już nawet można zobaczyć na samochodach, w GC na zdjęciach reklamowych też jest. W przypadku M340i "LCI2" to w konfiguratorze nie ma, ale w cyfrowej broszurze do zamówienia i w przedstawieniu modelu jest (https://www.bmw.pl/pl/all-models/3-series/bmw-serii-3-limuzyna/bmw-serii-3-limuzyna.html przy modelu M Sport Pro). Więc trzeba czekać, aż zjadą pierwsze sztuki na 100% potwierdzenie. W 330i LCI2 też jest na materiałach reklamowych.

Edytowane przez Kamil199