Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W przypadku awarii, 5cio letni elektryk, ile bedzie warty? Tyle co wazy. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma co też przesadzać w drugą stronę. O ile taka corollle można naprawić kupując używany silnik za 2-3 tysiące o tyle zarówno naprawa ev jak i bardziej skomplikowanego, usportowionego silnika naprawa może wyjść bardzo drogo i raczej nie na jednoznacznej odpowiedzi co będzie droższe lub tańsze w dłuższej perspektywie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No chyba nie chcesz powiedziec ze sportowe bmw to to samo co sportowa Tesla na rynku uzywek. Przeciez to nie istotne ile koni ma elektryk, wszystko w nich powyzej 300hp mija sie z celem wiec potencjalna awaria i jej naprawa tez mija sie z celem. Chinczyki kupujesz tanio, na 5-6 lat i jak sie popsuja ida na zlom, nikt tego po gwarancji nie bedzie naprawial. 

• Lubię to 1
  • Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, kkx5 napisał(a):

No chyba nie chcesz powiedziec ze sportowe bmw to to samo co sportowa Tesla na rynku uzywek. Przeciez to nie istotne ile koni ma elektryk, wszystko w nich powyzej 300hp mija sie z celem wiec potencjalna awaria i jej naprawa tez mija sie z celem. Chinczyki kupujesz tanio, na 5-6 lat i jak sie popsuja ida na zlom, nikt tego po gwarancji nie bedzie naprawial. 

No i?

Jak to mówią,  to nie jest problem pierwszego właściciela...

Kolega kupil ostatnio 6 letnią Tesle za 70 tys. Jak duzo wg Ciebie zaryzykował?

Edytowane przez Kriss33
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

95%, takie samo 95% ryzykujesz kupując 15to letnie bmw, tyle ile dales, nie istotne, 20cia, 30ci, 100tys zlotych. Liczysz teoretyczny koszt awarii. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kkx5 napisał(a):

95%, takie samo 95% ryzykujesz kupując 15to letnie bmw, tyle ile dales, nie istotne, 20cia, 30ci, 100tys zlotych. Liczysz teoretyczny koszt awarii. 

Awarii czego?

kazda Tesla ma gwarancje na naped i baterie na 8 lat i ~200k km.

-----

slonik - czyli wg Ciebie "wiecej oleju w glowie" ma inwestor co zarobil w 5 lat 0,5M zamiast 9M, zgadza sie?

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Awarie czego ma 8 letnie 200tys  bmw, 3/5/7 X3/X5 itp itd? A jesli nawet, naprawi je co najmniej 5ciu mechanikow w kazdej wiosce, a Tesle? BYD? Jajko itp? Dlatego napisalem, w uzywce, bez gwarancji, elektryka, powodzenia. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
8 godzin temu, kkx5 napisał(a):

To jaki jest ten teoretyczny koszt awarii w przypadku tej Tesli? Bym koledze podpowiedział, bo chyba nie wie ile ryzykuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgrywasz sie? Uzywasz translatora? Jestes na etapie szkoly podstawowej? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
57 minut temu, kkx5 napisał(a):

Zgrywasz sie? Uzywasz translatora? Jestes na etapie szkoly podstawowej? 

No dobra , rozpracowałeś mnie. Zgrywam się.  A odpowiedź jest prosta, kolega ryzykuje 70 tys zł. Tyle może max stracić na tym aucie.  Za pieniądze,  które wydał na zakup nie ma konkurencji w autach spalinowych. Eksploatacja prawie darmo. Koszt przejechania 100 km średnio 20-25 zł. Czego chcieć więcej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@adamjttk odróżnij spekulacje od inwestycji oraz inwestycji niskiego ryzyka od inwestycji wysokiego ryzyka. Największy wzrost akcji tesli wystąpił w 2020 roku z 20 -> 250 dolców, kto kupił na początku 2021 roku za 250 dolarów zarobił przez 5 lat całe 5 procent niejednokrotnie tracąc połowę po drodze. To się pięknie zawsze patrzy w przeszłość, natomiast jak masz kasę w portfelu tu i teraz to nie znasz przyszłości, przeważnie dywersyfikujesz portfel, na części inwestycji wysokiego ryzyka zarobisz na większości stracisz i gdzieś tam na koniec dnia wyjdzie ci zarobek albo strata. Na nieruchomościach w PL na samym wzroście cen ludzie są 100-150 procent do przodu w stosunku do ceny sprzed 5 lat plus zarobek z wynajmu więc też jest ok. Dla mnie każda inwestycja dająca ponad 10 procent rocznie jest inwestycja atrakcyjna i tego oczekiwałbym od firmy w którą wkładam pieniądze. Jesli firma nie jest w stanie zarobić 10 procent wartości akcji to wygląda to słabo.

@Kriss33 to czy kolega będzie finansowo do przodu to się okaże. Pamiętam jak najtańszy model y nie łapał się na dopłaty czyli kosztował ponad 245 tysięcy a dziś 6 letni kolega kupił za 70. Utrata wartości jest kolosalna, nie da się tego odrobić w różnicy cenie prądu i paliwa czy też przegladow. Za połowę tej sumy można wyjechać nowym autem elektrycznym z salonu a po 3 latach oddać w holere, także jak dla mnie kiepski interes zrobił imho. Czy też kupić nową corollę pojeździć 6 lat i sprzedać za tyle samo tracąc z 40 tysiecy. Ta Corolla była 6 lat temu dwa razy tańsza w zakupie od modelu y

IMG_4513.thumb.png.244d49f3563d681f168e77dea51d2a3e.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
17 minut temu, słonik40 napisał(a):

@Kriss33 to czy kolega będzie finansowo do przodu to się okaże. Pamiętam jak najtańszy model y nie łapał się na dopłaty czyli kosztował ponad 245 tysięcy a dziś 6 letni kolega kupił za 70. Utrata wartości jest kolosalna, nie da się tego odrobić w różnicy cenie prądu i paliwa czy też przegladow. Za połowę tej sumy można wyjechać nowym autem elektrycznym z salonu a po 3 latach oddać w holere, także jak dla mnie kiepski interes zrobił imho. Czy też kupić nową corollę pojeździć 6 lat i sprzedać za tyle samo tracąc z 40 tysiecy. Ta Corolla była 6 lat temu dwa razy tańsza w zakupie od modelu y

IMG_4513.thumb.png.244d49f3563d681f168e77dea51d2a3e.png

ło matko, Słonik, pisanie z Tobą to istny koszmar  🙂 

Kolega kupił Tesle 3 - 325 kM.  Nowa kosztuje 185 tys, czyli 60 % taniej niz nowy.  

Ty taki znawca motoryzacji dla porównania dajesz Toyotę Corolle 132 kM. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja porównuje nie auta ale utratę wartości na tych autach. 60 procent od aktualnego cennika to jest ogromna utrata wartości w porównaniu z corolla. W rzeczywistości utrata jest dużo większa bo tesla było dużo droższa kilka lat temu. Corolla jest pod kątem finansowym zakupem lepszym

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6 minut temu, słonik40 napisał(a):

Ja porównuje nie auta ale utratę wartości na tych autach. 60 procent od aktualnego cennika to jest ogromna utrata wartości w porównaniu z corolla. W rzeczywistości utrata jest dużo większa bo tesla było dużo droższa kilka lat temu. Corolla jest pod kątem finansowym zakupem lepszym

To wszyscy wiemy. Nie każdy sie kieruje wyborem auta pod względem utraty wartości.  W tym przypadku utratę wartości bedzie można obliczyć jak kolega sprzeda auto. Historyczne ceny nie mają w tym przypadku żadnego znaczenia, bo jego punkt wyjścia to 70 tys zł.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
58 minut temu, słonik40 napisał(a):

@adamjttk odróżnij spekulacje od inwestycji oraz inwestycji niskiego ryzyka od inwestycji wysokiego ryzyka.

kto kupił na początku 2021 roku za 250 dolarów zarobił przez 5 lat całe 5 procent niejednokrotnie tracąc połowę po drodze. 

Dla mnie każda inwestycja dająca ponad 10 procent rocznie jest inwestycja atrakcyjna i tego oczekiwałbym od firmy w którą wkładam pieniądze.

Ty piszesz o Tesli teraz czy BMW? 😄😄 

BMW jest wg Ciebie spekulacja, inwestycja niskiego ryzyka czy inwestycja wysokiego ryzyka?

Dla zobrazowania:

10 lat temu akcje BMW kosztowaly 80$

5 lat temu kosztowaly 40$ ("stracily" polowe jak to piszesz)

dzisiaj akcje BMW kosztuja 80$ czyli dokladnie tyle co 10 lat temu

4% dywidenda nie pokrywa nawet inflacji

Wiec powtorze pytanie - mowiac o spekulacji piszesz o Tesli czy BMW? 😄

.

Opublikowano
5 minut temu, maciej_cie napisał(a):

Ale ktoś kto kupił akcje 5 lat temu jednak sporo zarobił.

Nie koniecznie, ja zacząłem kupować akcje za oszczędzone paliwo w połowie 2023, na dzień dzisiejszy plus 62% a bywało już plus 100%.

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

Opublikowano
39 minut temu, słonik40 napisał(a):

@słonik40 Moja Tesla model 3 kupiona. 2021 po dotacjach za 213tys. Samochód ma przejechane 70tys km. Nie dołożyłem do niego ani grosza, na serwisie był raz i raz przyjechał serwisant do tego samochodu. Obecnie mój syn zdał prawo jazdy i jeździ tym samochodem, prędkość ograniczyłem mu w apce do 120km, przyspieszenie chill też ograniczone. Zawsze wiem gdzie jest, czy przekracza prędkość. Pokaż mi drugi taki samochód gdzie możesz zrobić coś podobnego? Znajdź mi tylko jeden oprócz Tesli. 

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Jac3kBMW w lipcu 2021 roku podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkania w centrum gdańska w cenie 12 tysięcy z malutkim haczykiem za metr. Mieszkanie z widokiem na stare miasto z jednej strony, na Motławę z drugiej. Dzisiaj ceny w tej inwestycji zaczynają się od 24k za najtańsze mieszkanie, tych z dobrym widokiem brak. Mieszkanie odebrałem 2 lata temu i gdybym z niego nie korzystał spokojnie wezmę 5k miesięcznie z najmu. W tym samym czasie akcje tesli kosztowały około 200 dolców. Zarobiłbym 50-60 procent jak ty, jestem zarobiony ponad 100 procent na wartości nieruchomości plus 100k wziąłbym z najmu w dwa lata co jest kolejnymi 10 procentami zainwestowanej kwoty.

@maciej_cie jak to w życiu, jedni zarobili, inni stracili, tak samo można odnieść się do akcji NVidia, bitcoinow i wielu innych rzeczy.

@Jac3kBMW każde dzisiejsze auto ma geolokalizację, zarówno BMW jak i Mercedes. W Mercedesie możesz także ustawić geofencing, jak auto opuści wyznaczoną strefę to zostaniesz powiadomiony. Moc też można ograniczyć w profilu kierowcy przypisanym do kluczyka ale nie wiem jak to w praktyce działa, nie korzystałem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maciej_cie napisał(a):

Ale ktoś kto kupił akcje 5 lat temu jednak sporo zarobił.

Oczywiscie, ja tego nie neguje, kupiles 5 lat temu czy 12 lat temu to mogles zarobic duuuzo.

Ja tylko mowie, ze wyciaganie jakichs specyficznych okresow na kursie Tesli (to co robi slonik) zeby udowodnic jak to Tesla jest spekulacyjna (w przeciwienstwie do BMW) jest bez sensu bo BMW ma identyczne okresy ze mocno spadalo czy mocno roslo (a wolumen produkcji byl podobny rok do roku)

Mamy teraz gorszy okres dla EV (czkawka wszedzie poza Chinami), Musk swirowal politycznie, Trump ma odpaly wiec i kurs takich firm jak Tesla wariuje w krotkich okresach czasu.

Godzinę temu, Jac3kBMW napisał(a):

Nie koniecznie, ja zacząłem kupować akcje za oszczędzone paliwo w połowie 2023, na dzień dzisiejszy plus 62% a bywało już plus 100%.

Kolega maciej raczej o kursie BMW pisal 😉

42 minuty temu, słonik40 napisał(a):

w lipcu 2021 roku podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkania w centrum gdańska w cenie 12 tysięcy z malutkim haczykiem za metr. Mieszkanie z widokiem na stare miasto z jednej strony, na Motławę z drugiej. Dzisiaj ceny w tej inwestycji zaczynają się od 24k za najtańsze mieszkanie, tych z dobrym widokiem brak.

W tym samym czasie akcje tesli kosztowały około 200 dolców. Zarobiłbym 50-60 procent jak ty, jestem zarobiony ponad 100 procent na wartości nieruchomości plus 100k wziąłbym z najmu w dwa lata co jest kolejnymi 10 procentami zainwestowanej kwoty.

slonik, takie bajeczki to mozesz dzieciom opowiadac, moze lykna.

Daj nazwe inwestycji to zweryfikujemy szybko, chciec sprzedac a sprzedac to 2 rozne rzeczy.

Krotka pilka za barometrem cen w trojmiescie:

Ceny mieszkań (trojmiasto.pl)

2021r - srodmiescie Gdanska --> rynek pierwotny 14,6k PLN/m2

dzisiaj - srodmiescie Gdanska --> rynek pierwotny 20,8k PLN/m2

Wzrost przez te 4 lata to ~42%, to nie pokrywa nawet oficjalnej inflacji ROTFL

A jezeli jakims cudem trafiles na idealna inwestycje gdzies tam gdzie psim swedem ceny urosly x2 to po wala porownujesz to akurat do Tesli?

Nasdaq w tym czasie wzrosl 13k->21k, 

SP500 3,8k-->6,3k

wiec te wzrosty na nieruchomosciach naprawde zadnego szalu nie robia, wiekszosc tych wzrostow to konsekwencje szalonej pocovidowej  inflacji, niczego wiecej.

3 minuty temu, słonik40 napisał(a):

No pisałeś że mu ograniczyłeś moc i wiesz gdzie jest, więc odpisal że to samo jest w BMW czy Mercedesie. Przekroczeń prędkości chyba sprawdzić nie można jedynie.

a tryb "chill" (obnizenie mocy o polowe) w BMW da sie wymusic?

To nie to samo co eco-pro, bo tam kickdown i docisniecie pedalu gazu i tak aktywuje pelna moc.

Krotka pilka - tak/nie?

Edytowane przez adamjttk

.

Opublikowano
25 minut temu, słonik40 napisał(a):

każde dzisiejsze auto ma geolokalizację, zarówno BMW jak i Mercedes. W Mercedesie możesz także ustawić geofencing, jak auto opuści wyznaczoną strefę to zostaniesz powiadomiony. Moc też można ograniczyć w profilu kierowcy przypisanym do kluczyka ale nie wiem jak to w praktyce działa, nie korzystałem.

@słonik40 Ja nie pisałem nic na temat geolokalizacji. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No pisałeś że mu ograniczyłeś moc i wiesz gdzie jest, więc odpisal że to samo jest w BMW czy Mercedesie. Przekroczeń prędkości chyba sprawdzić nie można jedynie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

z watku obok, apropo audio i progresu "premium" 😉

2 godziny temu, Rhett napisał(a):

Takie smutny wniosek a propos audio 😞

G60 odebrałem w grudniu 2024 z pakietem m pro, którego częścią było audio HK. Stwierdziłem że na moje przeciętne ucho w zupełności to wystarczy.

Wczoraj w blacharni dostałem jako samochód zastępczy w miarę nową Kia Sportage (pewnie 2022-2023), jakieś standardowe wyposażenie bez fajerwerków.

Jak połączyłem telefon z carplayem przez Bluetooth to jestem w dużym szoku jak dobrze ta Kia gra, albo BMW tak słabo…

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@adamjttk taki wzrost tyczy się większości inwestycji w Gdańsku, nie jest to coś niebywałego a ja akurat kupowałem na dokach eurostylu. Weź też pod uwagę że przy kupienie dewelopera nie wykładasz całej gotowki tylko spłacasz z postępem budowy co rozłożyło się w czasie na dwa lata. W między czasie kasiorka dodatkowo pracowała 

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, słonik40 napisał(a):

@adamjttk taki wzrost tyczy się większości inwestycji w Gdańsku, nie jest to coś niebywałego a ja akurat kupowałem na dokach eurostylu. Weź też pod uwagę że przy kupienie dewelopera nie wykładasz całej gotowki tylko spłacasz z postępem budowy co rozłożyło się w czasie na dwa lata. W między czasie kasiorka dodatkowo pracowała 

Ja tam widze chetnych do sprzedania po 19k/m2 (stan deweloperski) i to jest wciaz cena zyczeniowa a nie transakcyjna..

3 pokoje | loggia | DOKI Living | Centrum Gdańska (trojmiasto.pl)

Jak masz lepszy widok czy mniej m2 to moze masz tyci wieksza wartosc za m2 ale nadal pi razy drzwi jak kupowales w 2021r za ponad 12k to wzrost ceny ledwo odzwierciedla inflacje przez ten czas, rownie dobrze czy bys kupil nasdaq, sp500, bitcoina czy cokolwiek innego to stopa zwrotu bylaby podobna jak nie wieksza a plynnosc zbycia czy naklad pracy (wykanczanie tego mieszkania) z pewnoscia sa sporo wieksze.

Trend cen w Trojmiescie jest poki co tez spadkowy wiec te 19k/m2 to rownie dobrze moze sie utrzymac kolejne 5 lat zanim zobaczysz tam jakiekolwiek wzrosty znowu.

offtop w sumie wiec z mojej strony eot 👍

.