Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę podzielić się pierwszymi informacjami na temat spalania G20 z silniekiem 330i.

Wstawiam zdjęcie średniego spalania z pierwszej dłuższej podróży: Polska -> Monachium -> Como -> Turyn -> Nicea -> Monako -> Toskania -> Polska

~3600km, głównie autostradami 120 - 130 km/h, trochę po miastach w korkach, kilkanaście kilometrów po niemieckiej autostradzie >200 km/h.

Średnie na całej trasie: 6.2 l/100km

Onfh4nR.jpg

Opublikowano

Bardziej miarodajne będzie spalanie przy X prędkości stałej.

Mnie z bagażnikiem na haku głównie eSkami do Świnoujścia wyszło ponad 9l, gdzie auto normalnie na podobnej trasie zadowalało się koło 7l

Jazda w kapeluszu daje dobry wynik i zakłamuje ciśnięcie.

Pokaż foty, jak wygląda spalanie na DK na odcinku ca. 200km i eSka czy A przy 150-170.

Wtedy będzie pogląd.

Średnia jest ściemą, bo nie wiadomo, wg jakiego algorytmu liczy komp.

Ze staniem czy nie, etc.

Zrobiłem kiedyś Wlochy ponad 6kkm i wyszło 8 z haczykiem. Autostrada raz 180.

To są wszystko kwestie względne.

Zatankowanie i trasa DK za tirami 70-90 da spalanie małe koło 6, Dynamicznie będzie ponad 7.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
No to progress jest, w podobnej trasie miałem w f30 328ix ponad 8 litrów :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedyś robiłem pomiar z około 50 km na tempomacie g30. 530xi na kołach 19 przy prędkości 150 km/h i pomiar pokazał 8,5. Przy 130 coś koło 7,2 było przy podobnej długości trasy. Ogólnie 30i potrafi być bardzo oszczędny ze spalaniem z całej trasy poniżej 7 ale przy mocnym ciśnieniu spalanie potrafi być bardzo wysokie rzędu ponad 18 litrów. Pali tak jak jeździsz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak w 330i zejść do takiej wartości... Podziwiam taka jazdę...

Mam ten sam silnik tylko trochę mocniejszy i spalanie z wczoraj.

Auto dość załadowana (dziecko, żona, pasażer, wózek itd). Szczecin - Wrocław - Szczecin

W jedną stronę tryb comfort i ciut sport żeby auto w trasie odmolic (nie za często nim jeżdżę)

Średnia prędkość 165km/h spalanie 13

Powrot średnia 150ake tryb Eco spalanie 9,9

Pozdrawiam

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżdżę autem 18lat, zero wypadków itd...

Scigalem się amatorsko również...nie nie boję się...

Tym bardziej jak zerowy ruch. Słońce i temp 15stopni....

W takich warunkach zero obaw...

No chyba że np też będę się bał przechodzić przez ulicę na przejściu jak popada bo mogę się potknac i ktoś mnie przejedzie lub nie daj boże chodzić na treningi bo ktos mi gilotyne lub balache założy i umrę...lyb złamie mi ręke albo na siłownię też zaprzestane chodzić bo jeszcze bez asekuracji mi sztanga klatkę prxygniecie :(

Do senda... Pointa taka... Nie nie bałem się. Ale dzięki za troskę :cool2: :mrgreen:

male-bmw-2.png
Opublikowano
@wehyr: jak masz średnią 165 to musisz "grzać" 180-200 przez większość trasy...bez urazy, nie boisz się o życie pasażerów?

Pomijając kwestie prędkości to w F30 ja bym się bał o ich uszy. Przy takiej prędkości to już jest konkretnie głośno.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hehe i tu muszę przyznać rację do 140jest ok...

Było głośno ale wydech m performance i dp zagluszal szum szyb :mrgreen:

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wehyr ale co tu nie wiedzieć? Jak jedziesz krajowymi przy normalnym ruchu kiedy nie ma jak wyprzedzić bo sznurek w dwie strony to i tak jedzie się 90 wiec i spalanie niskie. To samo przy dłuższych trasach autostradowych. Jak człowiek zmęczony po całym dniu roboty albo nie ma ochoty na szybka jazdę to tempomacie 150 i się kula w ciszy, a jak jest ochota to gaz w podłogę i spalanie razy 2 :D :D :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chociaż sporo ludzi mówi ze posiadanie BMW to stan umysłu, trzeba zapierniczac i nie wolno używać kierunkowskazow :D :D :D
Opublikowano
Nie wiem jak w 330i zejść do takiej wartości... Podziwiam taka jazdę...

Mam ten sam silnik tylko trochę mocniejszy i spalanie z wczoraj.

Auto dość załadowana (dziecko, żona, pasażer, wózek itd). Szczecin - Wrocław - Szczecin

W jedną stronę tryb comfort i ciut sport żeby auto w trasie odmolic (nie za często nim jeżdżę)

Średnia prędkość 165km/h spalanie 13

Powrot średnia 150ake tryb Eco spalanie 9,9

Pozdrawiam

Nie ma co podziwiać, po prostu w codziennym ruchu staram się jeździć z maksymalną dozwolnać predkośćią + 5-10 km/h i przede wszystkim przewidywac sytuację na drodze, aby unikać zbędnego hamowania.

Ale przy Twoich średnich prędkościach nic nie pomoże i musi palić >10l/100km (fizyki i oporów powietrza nie oszukasz)

Generalnie wygląda na to, że z moim stylem jazdy 330i G20 pali bardzo podobnie jak F20 116i, które miałem 3 lata temu. Oczywiście przy normalnej jeździe, bo przy mocnym ciśnięciu 330i potrafi spalić nawet 3 razy tyle.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Zresetowałem spalanie przy wjeździe na S8 kawałek za Warszawą, trasa do Wrocławia jakieś ~450km. Leciałem na aktywnym nie przekraczałem 160km/h (no może ze dwa, trzy razy na chwilę..), tylko na grota był ścisk i tam wolniej - średnia prędkość z całej trasy ~110km/h (uwzględnia także jazdę parę km po Wrocławiu), średnie spalanie prawie równo 8l. Dopiero niecałe 1500km przejechane więc być może jeszcze to spalanie spadnie (dotarcie jest do ~2000km przynajmniej w instrukcji tak jest :P). Dla mnie rewelacja.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chociaż sporo ludzi mówi ze posiadanie BMW to stan umysłu, trzeba zapierniczac i nie wolno używać kierunkowskazow :D :D :D

:mad2: nie no lepiej jecgac autem 80km/h jeżdżę nim nie za często mam 26k przebiegu i do tego ten samochód służy dbam o niego bardzo....

Gdybym jeździł jak anemik bym kupił g30520d

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"autko troszke odmulic".....srednia 165km/h :D

troszke mocno je odmulasz

Jeżdżę nie za często głównie miasto więc jak raz od święta odmule to właśnie tak to wygląda....

Nic w tym dziwnego....

Żeby kazdy dbał tak jak ja to by wszystkie auta w 2 tyg schodzily..

male-bmw-2.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
330i RWD w MSport ze sportowym zawieszeniem, świeżo po odebraniu, praktycznie pierwsze kilometry, trasa w sumie 1100km Warszawa -> Wrocław -> Moszna -> Wrocław -> Książ -> Wrocław -> Warszawa. Bez szaleństw na dotarciu silnika (4-5 razy bardziej agresywnych przyspieszeń powyżej 4k rpm - np. wyprzedzanie, raz złapałem się z 530i xDrive, zostawało w tyle), na S/A tempomat okolice 160-170km/h, drogi zwykłe do 120km/h, około 150km po mieście. Wynik: 9,7l/100km. Na tempomacie przy 160 pokazuje zależnie od nachylenia od 8,1 do 10,5l/100km. Wrażenia odnośnie kultury pracy jednostki napędowej i przekładni bardzo pozytywne, zbiera się niezależnie od prędkości, redukcja natychmiastowa, w Sport odczuwalny delikatny kick, w Comfort kulturalna ale bez znaczącego laga. Zawieszenie sztywne, ale dla mnie optymalne, nie buja w zakrętach, jedzie się bardzo pewnie, oczywiście nierówności typu bruk wiążą się ze stukami i wibracjami, ale dla mnie w granicy akceptowalności.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

dostalem na 2 tyg demo 330i i za cholere nie chce zejsc ponizej 12.

jazda tylko po miescie i jest 12,2 a 12,6

czy to tylko moja wina ? czy jak juz sie naciesze osiagami to spadnie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nie spadnie jak jeżdżę f30 330i ten sam silnik tylko po tuningu to spala 13-15 przy normalnej jeździe... Tak to już jest z benzynami....

Oczywiście pisze o spalaniu w mieście na krótkich odcinkach.

Na trasie teraz 200km spalił 7.0

Edytowane przez wehyr
male-bmw-2.png
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Czyli spalanie g20 litr mniejsze niż w moim starym n20 i to jeszcze xdrive.
Opublikowano

zjechalem do 10,2 :D

auto mega ciche. komfort niezly. jezdzi sie bardziej ja 5 niz jak 3

tylko zawiasy zbyt twarde-szczegolnie tyl.

swoja bede mial w adaptacyjnym m zawiasie i czuje ze bedzie jeszcze gorzej.

Opublikowano

A jakie masz opony w tym demo? 19RF? Moim zdaniem bardzo dużo zalezy od opon. Wiadomo wizualnie 19, czy nawet 20, ale pod względem komfortu 18 bez RF, albo 17 i wtedy może być RF

Wersja MPakiet? Jeśli tak to RWD jest obniżone i utwardzone zawieszenie. W adaptacyjnym moim zdaniem będziesz miał więcej komfortu w trybie Comfort, a jeszcze twardziej w SPORT

Opublikowano

Jak pierwszy raz się przejechałem 330i to się wystraszyłem 14 litrów średnio z dość krótkiej trasy po wyzerowaniu.

Potem dostałem samochód na dłużej po tej samej trasie co zwykle jeżdżę wyszło 8.5 l średnio. OK

Nie chce się rwać tym samochodem, tylko płynnie jechać.

Od 100 do 170 naprawdę zacnie przyspiesza co można całkowicie nie zauważyć ze względu na wyciszenie.

Autostrada " Niemcy" na maxa 14 l średnio. OK

Nigdzie nie mogę znaleźć 320d napęd na tył do testu, tylko xdrive. :cry: