Skocz do zawartości

Wytrzymałość wtryskiwaczy - E92 -320i - 170 KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Trzeba zakodować, wtedy będzie odpowiednia dawka, a jak tego nie zrobisz to może źle pracować, ale możesz też mieć fart, że będzie ok, nie ma reguły. Wniosek - trzeba wpisać kod.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Odpowiedzi 202
  • Wyświetleń 22,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor
Nar azoe stoję w miejscu... chciałem dzisiaj wszystko zrobić ale pieprze się tym interfejsem do BMW powiem jedno Dramat. Zaraz wszystko w domu rozwalę nerwów.!
Opublikowano
  • Autor

Czy do kodowania wystarczy mi sama BMW INPA?

Na liscie mam E92 a nie ma E93:

1.png

Jak wejde w menu nie mam mozliwosci wejscia zeby zakodowac te wtryski. ( JAK NA FILMIKU Z YOUTUBE)

Bo w instrukcji mam jeszcze DIS v55 ale mam problem, żeby zainstalować mniejsze programy z nią z wiązane ( dziwne błedy itp )

Opublikowano

Zaktualizuj jeszcze Sp-daten.

Program BMW coding tools powinieneś mieć w pakiecie gdzieś w folderze. Możliwe ze w folderze ncsexper.

Opublikowano
  • Autor

Ale ja mam zupelnie inny program...

Zalamuje mnie to wszystko.

Ogladajac ten filmik to mam ten sam program ale jak chce wejsc w te same menu czyli najpierw:

Wybor samochodu w moim menu E90 u niego jest e92

Wchodze w silnik potem N43 i on wchodzi w Shift i F4 ( zeby wejsc w kodowawnie tych wtruakiwaczy)

U mnie tego nie ma wiec jak mam wejsc w kodowawnie wtryskow?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Łączysz się w ogóle? Widzisz parametry? Nie ma błędów połączenia?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor

Po kolei wszystko co robię:

1.png

Wchodzę na E90 ( E92 jak widać nie ma ):

2.png

Wchodzę w F9:

3.png

4.png

I teraz problem nie moge wejsc na to co na filmiku bo nie mam takich podunków ( On wchodz w Shift i F4 a u mnie nie ma w ogóle takiej opcji )

Co robić?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Spróbuj f6, zobacz co tam jest, masz inną wersję, poszukaj pod fxx, ja używam do tego ista.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Tam gdzie brauke tego menu w ogole nie moge wejsc w F6
Opublikowano
  • Autor

Oddaje te gó**o bo to się do niczego nie nadaje.

Może ktoś poleci jakis inny NORMALNY interfejs do BMW E92 ?

Opublikowano
Spróbuj f6, zobacz co tam jest, masz inną wersję, poszukaj pod fxx, ja używam do tego ista.

Pod F6 nie będzie.Sprawdzałem u siebie.Mam Inpę Fxx i faktycznie trzeba wcisnąc F9 systemdiagnosen i powinno być shift+F4 EOL Injektormengenabgleich.Chcesz to podeśle ci link na PW skąd pobierałem Inpę.

Opublikowano
  • Autor

Poszło PW. Jak pobiorę to pomożesz mi to jakoś ogranać ?

Na tym kablu pójdzie?

Screenshot-2019-3-14-Interfejs-BMW-USB-K-DCAN-INPA-DIS-Prze-cznik-7-8.png

Opublikowano
Poszło na PW.Pomogę nie będzie problemu.Mam identyczny kabel i kodowałem już wtryskiwacze.
Opublikowano
  • Autor

Podłaczyłem sterownik pod komputer i udałmo mi się wejsc w te menu i wyszło mi coś takiego:

cylindry.png

Wczesniej kumple przełożył jakieś dwa wtryski może dlatego tak jest ale pytanie.

Co teraz zrobic?

Dla przypomnienia mam 4 moje stare wtryskiwacze z czego 3 chyba są dobre a jeden zły ( to ten z 2 cylindra gdzie dwa lata temu był błąd ) i jeden od mechanika żekomo dobry ale pewności nie mam.

Od czego zacząć?

I dlaczego tutaj widzę jakbym 5 cylindrów x 2 ? a nie 4 x 2 ?

Opublikowano
Tutaj możesz kodować wtryskiwacze.Nie wiem dlaczego pokazuje 5 wtryskiwaczy skoro ty masz 4 ale zauwaz ze wtrysk 2 jest jakby nie aktywny,moze ktos kto mial taka sytuacje sie wypowie.Teraz sprawdz korekcje czyli wybierasz swoj silnik pozniej F5 status,shift+F6 injektoren,F1 messwerte i reszte.Robisz na odpalonym silniku zimnym i cieplym.Wklej pozniej zdjecia.
Opublikowano
  • Autor

Chyba wiem dlaczego.

Oprogramowanie jest tak samo jak dla 6 cylindrow jak i 4.

Zakodowalem Dla:

F1 pierwszy wtryskiwacz

F2 nie moglem zakodowac

F3 - 2 drugi wtryskiwacz ktory podmienilem

F4 nie moglem zakodowac

F5 - 3 wtryskiwacz

F6 - 4 wtryskiwacz

Przyjechalem sie dosyc mu dalem ale bes przesady i Dziala!

Nic nie szarpie i jest Ok! Wiec chyba sie udalo :D

Opublikowano
No i aby tak było.Daj znać za jakiś czas czy dalej wszystko ok bo sam jestem ciekaw czy to możliwe że dopiero po 20000 km pojawiły sie objawy nie zakodowania wtryskiwaczy.
Opublikowano
  • Autor

Czyli być może nawet jakbym wyciągną ( żeby zobaczyć numery ) wszystkie wtryskiwacze i zakodował na nowo jest szansa, że by zadziałało ?

Tak były włożone:

1 - 574 205

2 - 580 237

3 - 570 231

4 - 568 227

Komputer pokazywał:

1 - 574 203 - OK!

2 - BRAK

3 - 573 229

4 - BRAK

5 - 568 227

6 - Nie wiedziałem jak sprawdzić ale później okazało się, że wystarczyło zjechać strzałką w dół ale zanim się skumałem juz zakodowałem wtryki.

Generalnie wszystkie zakodowałem na nowo jedynka została, dwójkę wymieniłem na ten star ( na nim występował błąd ) na trzeeci poszedł z czwartego a z trzeciego na czwarty.

Powiedz mi tylko jak skasować stare błędy ?

B-edy.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Niestety nie nacieszyłem się zbyt długo...

Wyskoczył mi taki błąd:

3-blad-Kopia.png

Cylinder 3 to jest 3 od przodu a 2 od szyby tak ?

Wsadzę stary wtryskiwacz w te miejsce ale musze być pewny, że to będzie ten.

Widzię też błąd termostatu. Wymienić go ?

O dziwo dzieje sie tak tylko jak odpale go na zimnym i postoi kilkanascie sekund - trzesie buda i zapala sie maly check. Po zgaszeniu i odpaleniu juz jest wszystko ok, jade normalnie i nic nie szarpie.

Co radzicie?

Opublikowano
Masz dokladniejsze zdjecia tych wtryskow co wymieniales i opakowan bo nie widze tam znaczka bmw a moj kolega ostatnio zalatwil auto przez chinczyki i na opakowaniu tez nie ma tych znaczkow.Poniewaz sam aktualnie szukam wtryskow i widzialem juz chinczyki a sprzedaja je jako orginalay.Ogladalem tez ori bmw/.metzgera/ vdo w opakowaniach to cos mi nie pasuje u ciebie.Moge sie mylic ale warto to sprawdzic.Pozdrawiam
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
  • Autor

Czy ja wiem...

DSC-1496.jpg

DSC-1498.jpg

Miały napis BMW Group, były zalakowane i mają same w sobie znaczek BMW dodatkowo z najnowszym indeksem 11.

Kupiłem to w Polskiej firmie na FV więc nie wiem...

Dla mnie jest to nie zrozumiałe, że coś co kosztuje 4 tys nie jest w stanie wytrzymać 20 tys.

Ja myślałem, że jak wymienię komplet to będę miał spokój na lata a nie problemy...

3 wtryskiwacz wymieniony.

Jak styl jazdy ma znaczenie na zużycie wytrysków?

Miałem spokój po wymienia tego wtryskiwacza z drugiego cylindra dopóki w czwartek nie jechałem obwodnicą i dosyć mu tam dałem prędkość 120-160 km/h a na drugi dzień wieczorem po odpaleniu

buda lata i wywaliło mały check. Zgasiłem auto odczekałem chwilę, ruszyłem i wszystko ok.

Chciałem go trochę przepalić ( BMW używam jako 2 auto ) ale chyba nie było w tym sensu skoro na drugi dzień takie coś?

Co sądzicie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
powiem tak - dobre paliwo 95 (nie, nie żadne 98...) na renomowanych, dużych i często uczęszczanych stacjach (na takich paliwo jest ciągle świeże i UOKiK często wpada) do tego częsta wymiana oleju (10 tys max) i filtra powietrza. Wymiana świec maks co 30 tys i dobry dodatek do paliwa na każde tankowanie np Archoil 6900-p max lub Millers Petrol Power Eco Max. Cenowo wychodzi kilkanaście groszy na litr :) polecam, polecam i jeszcze raz polecam. Do tego przegoń czasem dziada no i o ile masz jeszcze noxa to jego sprawność również ma kluczowy wpływ na żywotność wtrysków - u mnie wykodowany. Generalnie miałem wtryski z indexem 9 od nowości i padły po 106 tysiącach. Aktualnie mam te, z indexem 11 i od 20 tysięcy spokój (odpukać)

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
  • Autor

Tankuję do lat ma Orlenie. Olej wymieniam tak co 10-12 tys no i wszystkie fitry.

Co do noxa to nie wiem jak jest bo nie mam kata ( nowy 7 tys ) ale jest tak zaprogramowane, że jest.

Byłem odpalić auto po tej jeździe na autostradzie i niestety ZNOWU to samo. Na zimnym błąd i trzęsie budą... Odpale drugi raz już jest OK - nie wiem o co chodzi...

Idę zobaczyć czy to będzie znowu 3 cylinder czy może jakiś inny.

Co radzicie? Kupić nowy wtrysk za tysiaka? bo ja już tracę pomysły...