Skocz do zawartości

[F30] Kodowanie przez Bimmercode

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Wyświetleń 324,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Gdyby był opis to nie pisałbym na forum. Korzystam z bimmercode i w  trybie ekspert nie mam opisu. Oczywiście przeszukałem internet i nic nie znalazłem na ten temat

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć.

Miał ktoś tak, że po zakodowaniu w centralnym wyświetlaczu logo M przy uruchamianiu, zniknęło okienko z wyborem obrotomierza w ustawieniach cyfrowych zegarów? Model F 40 2021 rok. Mogę mieć tylko skalę mocy 0-100 %

Opublikowano
Witam 
Mam w F31 2017 r oryginalnie kierownicę grzaną i dowiedziałem się, że ma ona też moduł wibracji. Mam kamere ale nie wiem czy to KAFAS czy KAFAS2, mam rozpoznawanie znaków i asystenta świateł mijania. To chyba KAFAS2 ?
Czy jeżeli dokupie panel włącznik asystentów kierowcy będę mógł dokodować LDW i FCW?
Jeżeli tak to czy można to zrobić w Bimmercode czy potrzeba coś innego np. e-sys?

Opublikowano
W dniu 17.01.2026 o 00:54, Marcinone napisał(a):

Mam w F31 2017 r oryginalnie kierownicę grzaną i dowiedziałem się, że ma ona też moduł wibracji.

Ale fizycznie ma moduł, bo sprawdziłeś, czy ktoś mądry Ci powiedział, że jak masz grzanie to masz i wibracje? Bo to tak niestety nie działa. 

asystenta świateł mijania

Czyli masz czujnik zmierzchu czy masz na myśli asystenta świateł drogowych? Natomiast ani jedna, ani druga funkcja nie dziala w oparciu o KAFAS. 

Jeżeli tak to czy można to zrobić w Bimmercode czy potrzeba coś innego np. e-sys?

Tylko E-sys i dodatkowo bedziesz do tego potrzebować kodu FSC. 

Opublikowano
W dniu 11.01.2026 o 21:33, bogdan7108 napisał(a):

Cześć.

Miał ktoś tak, że po zakodowaniu w centralnym wyświetlaczu logo M przy uruchamianiu, zniknęło okienko z wyborem obrotomierza w ustawieniach cyfrowych zegarów? Model F 40 2021 rok. Mogę mieć tylko skalę mocy 0-100 %

Udało mi się przywrócić zegary i panel dotykowy do oryginału i wszystko jest ok. Dodam, że jak zmieniłem zegary na Alpine to nie dało się już nic innego wgrać i temu przewróciłem ori z kopii.

Dziwnie trochę działa to kodowanie w trybie prostym, tak jakbym żyło własnym życiem, nie próbowałem trybu ekspert.

Opublikowano
W dniu 21.04.2019 o 22:28, Senor5150 napisał(a):

3062 MAPPING_abbiegel_L_output -> nsw_l : Foglight when turning

3062 Mapping_abbiegel_R_output -> nsw_r : Foglight when turning

3066 KL_ENABLE_RE -> KL_Ein : Foglight when turning

3066 KL_ENABLE_LI -> KL_Ein : Foglight when turning

3073 C_CLC_ENA -> enable : Foglight when turning

3073 C_BLC_ENA -> enable : Foglight when turning

Witam, gdzie można te ustawienia znaleźć dla modelu F 40. Chciałem załączyć doświetlanie halogenami. Nie ma tu modułu FEM. W zasadzie przeszukałem wszystkie i nie ma nic co by dotyczyło doświetlania zakrętów.

Opublikowano
W dniu 19.01.2026 o 08:42, KucaQ napisał(a):

Ale fizycznie ma moduł, bo sprawdziłeś, czy ktoś mądry Ci powiedział, że jak masz grzanie to masz i wibracje? Bo to tak niestety nie działa. 

Czyli masz czujnik zmierzchu czy masz na myśli asystenta świateł drogowych? Natomiast ani jedna, ani druga funkcja nie dziala w oparciu o KAFAS. 

Tylko E-sys i dodatkowo bedziesz do tego potrzebować kodu FSC. 

Mam 05AC Asystent świateł drogowych, 08TH Speed Limit Info i z tego co czytałem obie te funkcje korzystają z kamery KAFAS. Kamere sprawdziłem po numerze seryjnym i jest to KAFAS2. Póki co chciałbym zakodować LDW bo do tego nie potrzeba kodu FSC. Wiem co trzeba zakodować ale w bimmercode w KAFAS są tylko dwie opcje do zmiany a nie ma trybu experta. Czy tryb experta trzeba jakoś aktywować czy się nie da i KAFAS można kodować tylko przez E-sys no i oczywiście inne bardziej skomplikowane programy?

Jeżeli chodzi o moduł wibracji to fizycznie nie widziałem czy on tam jest. Ale kupiłem drugą kierownicę taką samą tylko z łopatkami do zmiany biegów i w niej jest. Oczywiście kierownicę będę zmieniał.

Edytowane przez Marcinone

Opublikowano
W dniu 24.01.2026 o 22:52, Marcinone napisał(a):

Mam 05AC Asystent świateł drogowych, 08TH Speed Limit Info i z tego co czytałem obie te funkcje korzystają z kamery KAFAS.

Nie, 05AC nie działa w oparciu o KAFAS, a o kamerę w lusterku. Tylko 08TH działa dzięki KAFAS. 

Póki co chciałbym zakodować LDW bo do tego nie potrzeba kodu FSC.

A lusterka z trójkątami od LDW masz?

Wiem co trzeba zakodować ale w bimmercode w KAFAS są tylko dwie opcje do zmiany a nie ma trybu experta.

Z tego co pamiętam u mnie w bimmercode w PL było więcej opcji do zakodowania niż tylko 2. Zatem zapewne brakuje wyposażenia. 

Najlepiej i najbezpieczniej mimo wszystko będzie e-sys i kodowanie po FA, a nie FDL. 

kupiłem drugą kierownicę taką samą tylko z łopatkami do zmiany biegów i w niej jest. Oczywiście kierownicę będę zmieniał.

No to ok. Bo fakt grzania czy łopatek nie determinuje w żaden sposób posiadania modułu wibracji. 

Opublikowano

A

Opublikowano
2 godziny temu, KucaQ napisał(a):

Nie, 05AC nie działa w oparciu o KAFAS, a o kamerę w lusterku. Tylko 08TH działa dzięki KAFAS. 

W jakim lusterku ta kamera, wstecznym? To jest tam druga poza KAFAS?

A lusterka z trójkątami od LDW masz?

LDW (Lane Departure Warning) w BMW to system ostrzegania o niezamierzonej zmianie pasa ruchu czyli przekroczeniu linii. Do tego nie potrzeba nic w lusterkach ani radarów krótkiego zasięgu w tylnym zderzaku. To jest potrzebne do asystenta zmiany pasa ruchu. To dwa różne systemy.

Z tego co pamiętam u mnie w bimmercode w PL było więcej opcji do zakodowania niż tylko 2. Zatem zapewne brakuje wyposażenia. 

Najlepiej i najbezpieczniej mimo wszystko będzie e-sys i kodowanie po FA, a nie FDL. 

Tak myślałem, że pozostanie kodowanie VO w e-sys. Muszę rozkminić e-sys bo do tej pory używałem tylko Bimmercode.

Dziękuję za pomoc.

2 godziny temu, KucaQ napisał(a):

No to ok. Bo fakt grzania czy łopatek nie determinuje w żaden sposób posiadania modułu wibracji. 

Opublikowano
4 godziny temu, KucaQ napisał(a):

Jakiej wersji e-sys potrzebuje do F30 LCI 2017r. żeby to działało na Windows 10? Bo znalazłem kilka instalek i jest napisane, że tylko do Windows 11. Jaka wersja psdzdata lite czy full?

Masz może linki do tego co jest mi potrzebne?

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Dopiero teraz ogarnąłem te odpowiedzi i cytaty. Wcześniej trochę słabo wyszło.

Wiem już o jaką kamerę w lusterku chodzi.

A co do kierownicy to ta którą kupiłem jest z wersji USA i w samochodzie z którego pochodzi nie było nic związanego z wibracją. Dlatego myślałem, że jest to razem z grzaniem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcinone napisał(a):

LDW (Lane Departure Warning) w BMW to system ostrzegania o niezamierzonej zmianie pasa ruchu czyli przekroczeniu linii. Do tego nie potrzeba nic w lusterkach ani radarów krótkiego zasięgu w tylnym zderzaku. To jest potrzebne do asystenta zmiany pasa ruchu. To dwa różne systemy.

Tak, zgadza się, to mój błąd. LCW ciągle mi sie myli z LDW.

31 minut temu, Marcinone napisał(a):

Jakiej wersji e-sys potrzebuje do F30 LCI 2017r. żeby to działało na Windows 10? Bo znalazłem kilka instalek i jest napisane, że tylko do Windows 11. Jaka wersja psdzdata lite czy full?

Osobiście korzystam z 3.30.1 z Psdzdata lite i działa z moją F30 i na Win11. 

Brałem stąd: https://allegro.pl/oferta/bmw-e-sys-3-30-1-laucher-pro-nowa-psdzdata-18244925913

36 minut temu, Marcinone napisał(a):

ta którą kupiłem jest z wersji USA i w samochodzie z którego pochodzi nie było nic związanego z wibracją. Dlatego myślałem, że jest to razem z grzaniem.

BMW nie robi prezentów montując moduły do wyposażenia, które nie wystepuje w danym aucie, więc auto z którego ja pozyskałeś musiało miec zmienianą kierownicę 🙂

Opublikowano
W dniu 27.01.2026 o 07:25, Kuj0n napisał(a):

Ale, że za pieniądze? 😄

Dziękuję 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jest ktoś może z okolic Kartuz czy Kościerzyny i posiada sprzęcik do kodowania.Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam sli z ebay do f30 2014 i w dodatek do predkosci pokazuje sie zakaz wyprzedzania, ale odwrotnie - pokazuje sie wyedy gdy na drodze jest zakaz dla ciezarowek. Gdzie to zmienic?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ma ktoś świeży link do pdf z opisami kodowania w expert mode?