pawelgawel Opublikowano 25 Maja 2018 Autor Opublikowano 25 Maja 2018 Na pierwszej stronie jest: Btool Expert beta Btool Lite betaTrzeba kliknąć link > 'Zostań testerem' a następnie zaktualizować apkę. Żeby powrócić do wersji publicznej ponownie link > 'Opuść program', odinstalować i zainstalować ponownie apkę. N47/M47 android diagnostyka, regeneracja DPF
gfxfxf Opublikowano 25 Maja 2018 Opublikowano 25 Maja 2018 To jeszcze jedna propozycja ode mnie:Przydałaby mi się możliwość ciągłego logowania mimo przełączania widoków aplikacji. W tym momencie jak loguję na "Live data" i przełączam na DPF żeby aktywować wypalanie, log się zatrzymuje. W tym momencie żeby zalogować wszystkie parametry i równocześnie móc po drodzę aktywować wypalanie, muszę dodać wszystkie metryki na widok DPF
logic Opublikowano 26 Maja 2018 Opublikowano 26 Maja 2018 adaptacja skrzyni - super. Za ile mniej więcej można się spodziewać?Co do szybkiego przyrostu sadzy, mam tak samo. Dpf ostatnio wyciągnięty i czyszczony przez firmę o bardzo dobrej opinii. Zarejestrowana wymiana dpf. brak jakiejkolwiek zmiany. Przed wyjęciem dpf aplikacje (ista, btool) podawały że mam ok 50g popiołu, po wyjęciu i wyczyszczeniu okazało się że było go jakieś 30g. Ciśnienie wsteczne po długim postoju (nocy) mam minusowe, czyli też jak już tu kilku użytkowników. Coś tu nie halo, ale wierzyć mi się nie chce, że aż tylu użytkowników ma akurat usterkę czujnika ciśnienia lub inną. Za to po dłuższej jeździe i wyłączeniu silnika ciśnienie wsteczne wskazuje 12 -14 hPa (na wyłączonym silniku)
Zasłużeni forumowicze kulfon3 Opublikowano 26 Maja 2018 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 26 Maja 2018 Logic, a ile popiołów pokazywało Ci po czyszczeniu , przed resetem? 0? Było: E91 https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=355523 E92 https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=216265 E84 https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=143&t=380042 F48 https://www.bmwklubpolska.pl/forum/topic/217802-m-echaniczna-pomarańcza-xdrive25d-x1-f48-lci
logic Opublikowano 26 Maja 2018 Opublikowano 26 Maja 2018 szczerze to nawet nie sprawdziłem, ale z tego co się orientuje to nie ma prawa pokazać innej wartości niż była przed jakimikolwiek zabiegami.
drymeskin Opublikowano 26 Maja 2018 Opublikowano 26 Maja 2018 Do autora mam pytanie odnośnie .. temperatury oleju z skąd jest brana ta wartość jak nie mam takiego czujnika od temperatury oleju ??jest tylko od wody ..
pawelgawel Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Opublikowano 27 Maja 2018 Nie mam pojęcia, bo odczyt jest realizowany w ten sam sposób niezależnie czy czujnik jest czy nie. Pewnie jest to temperatura płynu w przypadku braku czujnika. N47/M47 android diagnostyka, regeneracja DPF
Zasłużeni forumowicze scaramanga Opublikowano 27 Maja 2018 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 27 Maja 2018 czy nadal jest mozliwosc uzyskania kodu do wersji expert?
drymeskin Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Do autora .. odnośnie temperatury oleju .. ale rozbieżności w temperaturze występują np zimą olej temperatura 30 stopni a woda 70 stopni po przejechaniu powiecmy 15 km to już tak umownie te km potem olej wiadomo rośnie .. więc to nie tak że to jest temperatura wody ... Ale wpisując na internecieczujnik temperatury oleju do BMW E90 itd nie znajduje takiego do auta jest tylko od wody . .
drymeskin Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Czy to może być jakiś szacunkowa tempera z komputera jakiś alborytm po odczytach tperatury wody i otoczenia do tego pracy silnika itp..???
drymeskin Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Trochę mnie to zainteresowało bo miałem ostatnio wysokie temperatury wody dochodziło do 120 c rolety otwarte i wentylator chodził po pół godziny od zgaszenia auta .. po 3 godzinach powiedzmy temperatura odczyt btool 100 c.. sobie myślę ... Fuck czujnik padł .. chciałem odpiąć wtyczkę ale mi się nie udało nie umiem jeszcze z nimi się obsługiwać a wcześniej już jedna rozwaliłem .. ale poruszałem nią i temperatura pokazała się prawidłowa ...dodam że temperatura oleju też była wysoka 100 c . I też spadła potym jak wtyczka przestała stwarzać rezystancję dodatkową bo na tym się opiera czujnik .. może komuś się przyda taka informacja .. więc czujnik wody jest powiązany ze wskazaniami oleju ale coś musi to jeszcze obliczać :)
drymeskin Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Dodam że temperatura to była ok 58 c po tych 3 godzinach a nie 100 c ..
pawelgawel Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Opublikowano 28 Maja 2018 W e90 jest czujnik poziomu/jakości oleju w misce i to on daje informację o temperaturze. Może jednak go masz? Dziwna sprawa z tą wtyczką, może sterownik jakoś to uśrednia. N47/M47 android diagnostyka, regeneracja DPF
drymeskin Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Ten w misce mam od poziomu .. ale nie wiedziałem że też służy do pomiaru temperatury oleju . . Jak tak to już jestem bardziej doinformowany
pawelgawel Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Opublikowano 28 Maja 2018 https://drive.google.com/open?id=1W6rDQfbdXeMbCYWvGDEt3PpU-s13lDzr strona 94 N47/M47 android diagnostyka, regeneracja DPF
crazyduck Opublikowano 3 Czerwca 2018 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Panowie dziś zauważyłem dziwne wskazanie lambda otóż, jazda ze stałą prędkością odczyt 2,6 , bieg jałowy 1,6, jazda z odpuszczonym gazem w 32,5 po dodaniu wraca do okolo 3,2 wszystko zależy od obrotów czy wszystko jest dobrze z tymi liczbami ? Czy też tak macie, że podczas procedury wypalania sadza szybko spada powiedzmy od 30g do 10 g a od 10g trwa 3X dłużej ....powiedzmy od 30g do 10g jazda 10km a od 10g 30km , nie wspominam już o tym, że auto wypala się 3 razy a po czwartym czy piątym razie wyzeruje się dystans od ostatniej regeneracji .
luki2206 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Witam u mnie jest podobny problem jak u kolegi wyżej zwiększyło się spalanie i szybciej dpf się zawala i nie wiem jekie powinny byc wskazania sondy? e91 330d .
logic Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Jak tam postępy w dodaniu adaptacji skrzyni? czekam z niecierpliwością na tę funkcję.
fantomas666 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Jak tam postępy w dodaniu adaptacji skrzyni? czekam z niecierpliwością na tę funkcję. właśnie mam mały problem ze skrzynią i też chętnie bym zobaczył co w trawie piszczy :) 123D E81 Automathttp://www.krzysztofbialy.com
pawelgawel Opublikowano 5 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2018 Adaptacje skrzyni 6HP19 i rejestrację nowego akumulatora mam w zasadzie zrobioną tylko nie mam czasu przetestować - bo brak w okolicy mało uczęszczanej drogi. Postaram się zrobić to w weekend i wypuszczę bete. No chyba że są śmiałkowie cą chcą przetestować na własnym aucie ;)Co do wskazań sondy mam podobnie jak crazyduck. W benzynie sprawa jest prosta, natomiast w dieslu może własnie dochodzić do kilkudziesięciu przy hamowaniu silnikiem. N47/M47 android diagnostyka, regeneracja DPF
mrozilla Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 W adaptacji akumulatora jest opcja odczytu poprzednich adaptacji oraz przebiegu przy jakim były robione?
pawelgawel Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2018 Aktualnie jest tylko reset, bez żadnych dodatkowych informacji. Ale jeśli są one w sterowniku to postaram się je wyciągnąć. N47/M47 android diagnostyka, regeneracja DPF
Rekomendowane odpowiedzi