Skocz do zawartości

Akumulator F11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Akumulator wymienisz w 5 min sam. 
Jakkolwiek aplikacja Ci go zrobi. Ja np. użyłem BimmerLink 

• Odpowiedzi 58
  • Wyświetleń 17,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• adam111
    adam111

Jeżeli masz ASO pod ręką, jeżeli musisz jechać 1-2 godziny w jedną stronę, potem czekać cały dzień aż zrobią (wracać na ten czas do domu czy nie?) to nagle okazuje się, że zakup aplikacji, adaptera a

• Lendio
    Lendio

Dzownilem do Aso w Rzeszowie, Aku ze znizka  +montaz/rejestracja 2900,00 Za duzo  

Opublikowano

W ASO na promocji zrobią to za jakieś 200zl, nie musisz kupować aplikacji, adaptera, masz umyty samochód, zrobią podstawowy przegląd samochodu no i masz oryginalny akumulator, który pojeździ kolejnych 10+ lat. To, że dla Ciebie to 5 minut nie znaczy, że każdy ma narzędzia, sprzęt diagnostyczny i też zajmie mu to tyle samo czasu itd 🙂

Opublikowano
W dniu 6.02.2026 o 17:10, Lendio napisał(a):

... SOH 100 w Bimmer-tool...

Nie patrz na SOH, ten będzie nawet na bardzo wymęczonym aku 100%. Patrz na SOC. 

Mój też z 2014r. Napięcie spada często do 11,9V SOC kilka razy poniżej 50%, ogólnie to w zakresie 60-70%. Jeszcze pali ale mam garaż więc jest ok, na dużym mrozie pewnie by siadł. SOH 100%. 

@davidpl Tak jak jest dostęp do promocji można oczywiście skorzystać. Jak nie, to nie warto wogóle.
Mi w DE kilka dni temu przy okazji robienia akcji na chłodniczkę AGR, wysłali "ofertę" na aku bo zobaczyli że jest stary. 
600€🤑, chyba ich pop....ło. Co z tego że oryginalny, a co BMW produkuje swoje akumulatory? No nie, oryginalny to był banner i taki też można kupić. 
Ale wszystko jedno czy banner czy exide, nowy aku kosztuje aktualnie ok 180E + 10E na interfejs ENet +10E na apke np. Bimmer-tool i ogarnięte. A nawet jak się samemu nie chce w to bawić to nie jeden forumowicz z okolicy pewnie za byle skrzynkę piwa to zrobi😉.

spacer.png

Opublikowano

Napiecie przy odpalaniu spadlo na 9,4V w temp ok 3C garaz/blaszak  (3 dni temu byl ladowany Noco 10 do pelna +krotkie jazdy miasto w tym czasie)

Ten spadek moim zdaniem za duzy.

Kupilem nowy i jednak wybor padl na Varte 105agm 950a\.

Stary po zdemontowaniu pokazuje 12,40 napiecie wiec tu OK, ale pewnie ma spadki juz podczas wiekszego poboru pradu.

Opublikowano

Z zamiennikami jest tak, że nawet jeśli są tego samego producenta to często nie jest to ten sam produkt. Wszystko zależy jakie kto ma podejście. Wolę dołożyć te 200-300pln i mieć spokój na 10+ lat (ewentualnie żeby ten spokój miał kolejny właściciel).

co do promocji- w jednym aso jest oferta na wymianę rozrządu, chyba 7500brutto. Robią wszystko na oryginałach, wyciągają silnik, czekają aż sylikon dobrze uszczelni żeby nie było wycieków- moim zdaniem warto.

Edytowane przez davidpl

Opublikowano
8 minut temu, davidpl napisał(a):

Z zamiennikami jest tak, że nawet jeśli są tego samego producenta to często nie jest to ten sam produkt. Wszystko zależy jakie kto ma podejście. Wolę dołożyć te 200-300pln i mieć spokój na 10+ lat (ewentualnie żeby ten spokój miał kolejny właściciel).

co do promocji- w jednym aso jest oferta na wymianę rozrządu, chyba 7500brutto. Robią wszystko na oryginałach, wyciągają silnik, czekają aż sylikon dobrze uszczelni żeby nie było wycieków- moim zdaniem warto.

Tak tak zgadzam sie, ale niebede jezdzil autem dluzej niz kolejne 5 lat i na tyle i Varta wytrzyma.

Przyszly wlasciciel niebedzie chetny doplacic za oryginany aku 🙂 

Edytowane przez Lendio

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Każdy z Was może zrobić co mu się podoba. Stare auto wymaga dbałości i oczywiście najlepiej oryginalnych części. Zapewniają bezpieczeństwo i komfort użytkowania. Ja zmieniłem po latach aku na jedną z tańszych dostępnych opcji - exide z intercars. Następny nowy akumulator kupię z pewnością w ASO. Mam plan zamówić nowy aku w nowym aucie😎

Opublikowano
10 godzin temu, Lendio napisał(a):

Tak tak zgadzam sie, ale niebede jezdzil autem dluzej niz kolejne 5 lat i na tyle i Varta wytrzyma.

Przyszly wlasciciel niebedzie chetny doplacic za oryginany aku 🙂 

dokładnie z tego samego powodu bie dołożyłem do Bannera

Jack_Strong-
Opublikowano
W dniu 9.02.2026 o 09:27, davidpl napisał(a):

W ASO na promocji zrobią to za jakieś 200zl, nie musisz kupować aplikacji, adaptera, masz umyty samochód, zrobią podstawowy przegląd samochodu no i masz oryginalny akumulator, który pojeździ kolejnych 10+ lat. To, że dla Ciebie to 5 minut nie znaczy, że każdy ma narzędzia, sprzęt diagnostyczny i też zajmie mu to tyle samo czasu itd 🙂

Jeżeli masz ASO pod ręką, jeżeli musisz jechać 1-2 godziny w jedną stronę, potem czekać cały dzień aż zrobią (wracać na ten czas do domu czy nie?) to nagle okazuje się, że zakup aplikacji, adaptera a nawet mycie samochodu jest szybsze:)

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination