Skocz do zawartości

Akumulator F11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ponad tydzień temu zostawiłem samochód na noc na zewnątrz na mrozie (- 8), mimo obaw rano po kilkunastu sekundach podgrzewania świec samochód uruchomił się jak zawsze, innych objawów zużycia akumulatora też na razie nie zauważam :D

No to rzeczywiście wyzwanie (-8) :P

Ja parkuję co noc na zewnątrz, a temperatury u mnie przez ostatnie 2 tygodnie często spadały poniżej -23st. - codziennie odpalał bez problemu (pomimo, że podobno akumulator ma tylko 68% pojemności i nadaje się do wymiany) :norty:

• Odpowiedzi 58
  • Wyświetleń 17,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• adam111
    adam111

Jeżeli masz ASO pod ręką, jeżeli musisz jechać 1-2 godziny w jedną stronę, potem czekać cały dzień aż zrobią (wracać na ten czas do domu czy nie?) to nagle okazuje się, że zakup aplikacji, adaptera a

• Lendio
    Lendio

Dzownilem do Aso w Rzeszowie, Aku ze znizka  +montaz/rejestracja 2900,00 Za duzo  

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

U mnie, co ciekawe, tylko raz zaobserwowałem grzanie świec i to przy ok -2C. Jak było -10C to zapalał od razu.

With mobilephone sent.

Opublikowano
U mnie, co ciekawe, tylko raz zaobserwowałem grzanie świec i to przy ok -2C. Jak było -10C to zapalał od razu.

With mobilephone sent.

u mnie grzeje świece zawsze jak poniżej zera, ale może dlatego że nie odpalam od razu z hamulcem (być może dlatego że nie mam LCI)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

With mobilephone sent.

W obecnych modelach i nawet w poprzednich E60 kontrolka nie odzwierciedla czasu grzania świec, za każdym razem kiedy uruchamiamy zimny silnik (nawet w lecie) świece są podgrzewane z mocą zależną od temperatury cieczy chłodzącej i napięcia pojazdu, zazwyczaj nie informując nas o tym żadną kontrolką, ona dopiero pojawi się kiedy świece potrzebują trochę dłuższego podgrzania szczególnie w zimie przez co rozruch silnika jest lekko opóźniony, po uruchomieniu silnika grzanie świec cały czas się odbywa ale wraz ze wzrostem temperatury płyny chłodzącego zmniejsza się moc podgrzewania świec aż ciecz chłodząca osiągnie bodajże 30 stopni, w tedy całkowicie świece przestają grzać.

• 2 lata później...
Opublikowano

PYTANie ??? akumulator wyładował mi sie prawie do 0 w f11

po naładowaniu aku i uruchomieniu silnika wyskoczył błąd komfortu !! błedy- abs, asr, trakcja ,poduszek ,pieszych ,ograniczona moc silnika ,brak poziomowania ,nie działa magla,ale autem idzie jechac pomału.

ktoś miał taki przypadek ,prubowałem odłaczac aku ,problem nie znikł.

Jak gasze auto wyskakuje,Ograniczony komfort jazdy

Opublikowano

Proponuję zajrzeć TUTAJ

Na początek sprawdź bezpiecznik nr 2 jeśli spalony to problemem mogą być klamki. One najczęściej rozładowują AKU - komunikat o zwiększonym wyładowaniu.

Po uporaniu się z klamkami ( ja poszedłem na łatwiznę) wymień bezpiecznik...

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

Dzieki SIEKIERA ! własnie przeszukałem wszystko i pabł bezpiecznik nr 2 jak piszesz tylko nie wiedziałem ze sa 2 puchy z bezpiecznikami dopiero po głepszym zagłebieniu to odkryłem, z kartki schematu ,kóry był w pod schowkiem ,po wymianie śmiga zadnych błedów ,a juz pół auta rozebrałem alarm, magla, pneumat abs itd , wtyczki ok

a z klamkami tak mam problem nie-działają z przodu nie otwiera dotyk i nie zamyka ( chodz czasem zadziała), z tyłu jest ok ,moze wiesz co to, bmw f 11, wyczytałem ze wymiana na nowe ale moze da sie bez

Opublikowano

Niestety nie znalazłem rozwiązania dlatego zastosowałem czasowe "obejście" w postaci odłączenia klamek.

Swoją F-kę zakupiłem już bez działających przodów - tylko tył otwierał/zamykał.

Nie mam pojęcia czy spalenie bezpiecznika nr2 jest związane z kolejna klamką , która uległa uszkodzeniu, czy może któraś z już niedziałających spowodowała owe zwarcie.

Osobiście całego tego "KEJLESA" chciałem wyłączyć i chyba znalazłem półśrodek...

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

• 6 lat później...
Opublikowano

Nie chce zakładać nowego tematu ale już sam nie wiem w czym mam problem.

Teraz auto zapala,ale jak było 0 lub na minusie to 3 razy musiałem go kręcić.

Po podłączeniu prostownika AMG pokazuje rano 12V Aku ,więc malutko.

Po naładowaniu ,na drugi dzień to samo,czyli jakby wogole go nie ładował ( ładowarka sprawna amg).

I teraz czy to wina akumulatora?

W aplikacji bimmer tool stan zdrowia ma 92 % a stopień naładowania 74% więc jest dobrze jak dla mnie.

Opublikowano
12 godzin temu, Wojtas_7 napisał(a):

Nie chce zakładać nowego tematu ale już sam nie wiem w czym mam problem.

Teraz auto zapala,ale jak było 0 lub na minusie to 3 razy musiałem go kręcić.

Po podłączeniu prostownika AMG pokazuje rano 12V Aku ,więc malutko.

Po naładowaniu ,na drugi dzień to samo,czyli jakby wogole go nie ładował ( ładowarka sprawna amg).

I teraz czy to wina akumulatora?

W aplikacji bimmer tool stan zdrowia ma 92 % a stopień naładowania 74% więc jest dobrze jak dla mnie.

Po nadaladowaniu, ale czy potem jezdziles autem ?  (system odzyskiwania energi nie pozawala na pelne nakadowanie).

Jak masz czas to naladuj do pelna, zostaw auto na ok 12 godzin lub wiecej, ale niedmykaj maski, zeby potem niewzbuchac auta przed sprawdzeniem (potrzebny garaz).

Potem sprawdz stan naladowania aku multimetrem. 

Edytowane przez Lendio

Opublikowano
3 godziny temu, Lendio napisał(a):

Po nadaladowaniu, ale czy potem jezdziles autem ?  (system odzyskiwania energi nie pozawala na pelne nakadowanie).

Jak masz czas to naladuj do pelna, zostaw auto na ok 12 godzin lub wiecej, ale niedmykaj maski, zeby potem niewzbuchac auta przed sprawdzeniem (potrzebny garaz).

Potem sprawdz stan naladowania aku multimetrem. 

Tak jeździłem po naładowaniu autem.

Ładował się ok 3 godziny i prostownik już pokazywał,że jest naładowany na 100%.

I ładowac go raz jeszcze?

Gdyby tak to ładować go do klem czy pod maską?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie rozumiem. 🤔
Skoro aku jest naładowany, auto nie zgłasza błędu o niskim poziomie to problem leży gdzie indziej. Zrób diagnostykę auta a nie akumulatora….kręci i nie zapala …. to może być wszystko tylko nie aku. 

Opublikowano
58 minut temu, bbmw napisał(a):

Nie rozumiem. 🤔
Skoro aku jest naładowany, auto nie zgłasza błędu o niskim poziomie to problem leży gdzie indziej. Zrób diagnostykę auta a nie akumulatora….kręci i nie zapala …. to może być wszystko tylko nie aku. 

dokładnie zalogował bym cisnienie na listwie podczas rozruchu 

Jack_Strong-
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam jeszcze oryginalny akumulator od nowosci Agm 105h  z 2014r  Bmw f11 Start-stop mam wykodowany

Niezglasza bledow SOH 100 w Bimmer-tool, pilnuje, zeby mial napiecie niemniejsze niz 12,2-12,3, ale wiekowo juz powoli trzeba chyba myslec o zmianie, bo z tego co czytalem moze pasc juz niespodziewanie.

Czy ktos moze zna Aku ponizszych firm ?:  AGM-Y

-ROCKET

-B-POWER

-BARS ?

Sa w cenach ok 850zł-900zł i sa dostepne u mnie stacjonarnie, swierze rocznikow po grudzien2025 styczen 2026 (niechce kupowac wysylkowo)

Varta ok 1100, ale tez pisza, ze jakosc juz nie ta co kiedys. Ma pozyc z 3/4 lata , pote i tak zmienie auto juz. 

Edytowane przez Lendio

Opublikowano

YUASA 105Ah AGM patrzyłeś?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mam Exide 105 już 4 rok

Opublikowano

u mnie ek1060 od roku spisuję się wzorowo

Jack_Strong-
Opublikowano

Postawiłem na Rocketa.

Jeszcze zastanawiam się, czy zmieniać prewencyjnie. 

Ma 11 lat mój fabryczny, na dzis wszystko gra. Mam jednak obawy ze padnie na wakacjach urlopach itp ( podobno wysokie temp szkodza) I nagle nieodpale auta.

Edytowane przez Lendio

Opublikowano

Macie w Bawaria motors promocje na wymianę akumulatora- 60% rabatu na robociznę i części. Będzie znowu akumulator na 11 lat

Opublikowano
5 godzin temu, davidpl napisał(a):

Macie w Bawaria motors promocje na wymianę akumulatora- 60% rabatu na robociznę i części. Będzie znowu akumulator na 11 lat

Dzownilem do Aso w Rzeszowie,

Aku ze znizka  +montaz/rejestracja 2900,00

Za duzo

Edytowane przez Lendio

Opublikowano

Ja dostałem ofertę na 1400 akumulator z wymianą- promocja jest w Bawarii, w Rzeszowie nie ma Bawarii. To tak jakbyś chciał w Euro RTV towar ze zniżka, która jest w mediamarkt.

Opublikowano

OK myslalem, ze to Aso 

Opublikowano
3 godziny temu, davidpl napisał(a):

Ja dostałem ofertę na 1400 akumulator z wymianą- promocja jest w Bawarii, w Rzeszowie nie ma Bawarii. To tak jakbyś chciał w Euro RTV towar ze zniżka, która jest w mediamarkt.

OE 105Ah z wymianą i rejestracją?

Opublikowano

Nie wiem czy 105Ah- wymieniają pewnie wg VIN. Tak z wymianą i rejestracją. 

Opublikowano
5 godzin temu, Lendio napisał(a):

OK myslalem, ze to Aso 

Każde ASO może mieć inne promocje.