Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Chciałbym dokupić i zamontować hak, aby transportować przy jego pomocy rowery.

Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie i montował oryginalny lub nieoryginalny hak?

Ile to może kosztować i gdzie to można wykonać w okolicy Wrocławia lub Katowic - czy możecie kogoś polecić?

pozdrawiam

Grzegorz

Opublikowano

Hej,

Ja ostatnio przerabiałem montaż oryginalnego do F30 z 2012r. Na Allegro można znaleźć sprzedawcę z Gdańska który ma oryginalne pakiety doposażeniowe za ok 2700zł. Zwrócić trzeba uwagę, czy zestaw jest do wersji przedlift czy polift - różnią się (wiązki, sterownik, praktycznie wszystko). Najnowsze sterowniki nie gadają ze starszym softem kontrolera CAN. U mnie w przedlifcie jakimś cudem poszedł zestaw z polifta ze sterownikiem z nieco starszą wersją oprogramowania, ale lepiej oszczędzić sobie problemów.

Opublikowano
można wiedzieć ile kosztował montaż i czy hak masz wysuwany elektrycznie czy taki co go ręcznie trzeba zamocować po wysunięciu?
Opublikowano
można wiedzieć ile kosztował montaż i czy hak masz wysuwany elektrycznie czy taki co go ręcznie trzeba zamocować po wysunięciu?

hej,

montaż 1300, hak elektryczny

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na allegro zaczynają się dużo taniej.

Znam kolesia w Poznaniu, który zakładał ori w F10 i w F11.

Robota dużo tańsza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piotr Kuźmiński 601 781 722.

ul. Maklakiewicza 13 60-195 Poznań.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na cenę napewno ma wpływ czy montujesz hak tak jak w oryginale, czyli pdc tył się nie włącza, działa kontrola żarówek w przyczepie, inaczej działa dsc i napewno wiele innych rzeczy. Lub montaż uniwersalnego modułu i wpiecie się w instalację aby tylko światla działały.
Opublikowano

Ja za montaz ori haka do e61 zaplacilem 200 zl. Zamontowane wszystko zgodnie z fabryką.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedyś czytałem że w przypadku poślizgu kół inaczej reaguje, są inne zasady. Dodatkowo, tylko nie wiem czy każde auto jest w to wyposażone, napewno duże X-y, posiadają stabilizację przyczepy http://www.bmw.com/com/en/insights/technology/technology_guide/articles/trailer_stabilisation_control.html
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Ja założyłem oryginalny hak elektryczny. Koszt całej operacji 1300 zł. W tym hak z belką + moduł + montaż.

Jedyne co trzeba podkreślić ze jest to opcja z nieoryginalnym modułem ( mam uniwersalny). Różnica jest taka, że by otworzyć ( wysunąć/złożyć) hak muszę trzymać przycisk. W oryginale jest tak że wystarczy przycisnąć raz i on sam otwiera aż do zablokowania. Za to nie trzeba pruć auta bo wiązka oryginalna idzie przez całe auto i wymaga kodowania. U mnie trwało to 3h i hak juz pięknie działa. Elektryczny hak jest super. A koszt jak przy lepszym nieoryginalnym nieskładanym haku. Polecam.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam. Ja założyłem oryginalny hak elektryczny. Koszt całej operacji 1300 zł. W tym hak z belką + moduł + montaż.

Jedyne co trzeba podkreślić ze jest to opcja z nieoryginalnym modułem ( mam uniwersalny). Różnica jest taka, że by otworzyć ( wysunąć/złożyć) hak muszę trzymać przycisk. W oryginale jest tak że wystarczy przycisnąć raz i on sam otwiera aż do zablokowania. Za to nie trzeba pruć auta bo wiązka oryginalna idzie przez całe auto i wymaga kodowania. U mnie trwało to 3h i hak juz pięknie działa. Elektryczny hak jest super. A koszt jak przy lepszym nieoryginalnym nieskładanym haku. Polecam.

Szeff, a możesz się podzielić informacją gdzie zakładałeś hak i skąd go kupowałeś. Chcę założyć coś podobnego do F34 i badam opcje, z góry dzięki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@szeff - moglbys napisac cos wiecej o dzialaniu? Ktorym przyciskiem otwierasz i zamykasz hak? Czy wszystko dzieje sie automatycznie i widac gdzies status na ekranie?

Rozumiem, ze nieoryginalny modul oznacza tez ciagle piszczenie czujnikow przy cofaniu?

Ta oferta z Lubina wydaje sie interesujaca, mysle o bagazniku na rowery :D

Opublikowano

Tak jak pisałem. Przycisk jest w zestawie ale nieoryginalny. Ja mam zamontowany w boczku pod apteczką. Taki prostokątny z 2-ma strzałkami. Przyciskasz i trzymasz a hak wyjeżdża. Druga strzałka - chowa hak.

O różnicy już pisałem - oryginał działa automatycznie - naciśniesz guzik i nie musisz go trzymać aż hak wyjedzie do końca. W moim trzeba. Nie ma żadnej kontrolki bo nie mam oryginalnej wiązki. Ale ja bym nie przepłacał za oryginał bo nic mi z funkcjonalności nie brakuje. Tylne czujniki parkowania rzeczywiście piszczą jak jest przyczepa. Ale możesz je wyłączyć chwilowo samemu.

Ja jestem zadowolony. Wszystko fajnie śmiga i targam przyczepkę kiedy chce. Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć,

Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem F34 318d - jest to moje pierwsze BMW (wcześniej Audi), a co za tym idzie jestem tu nowy.

Jako, że sporo podróżuję, potrzebuję hak, a niestety wersja, którą zakupiłem nie posiada haka holowniczego.

Zakupiłem w dość dobrej cenie hak elektryczny Westfalia, jednak słyszałem, że do zamontowania haka i poprawnego jego działania konieczne są 2 moduły - czy możecie mi podpowiedzieć jakie to moduły i podać ewentualnie numery części lub nazwy ?

Z góry ogromne dzięki

Przepraszam, jeśli odgrzebałem jakiś stary temat, nie mogę znaleźć nic o montażu do F34.

Dodam jeszcze, że udało mi się znaleźć takie moduły:

Sterownik zaczepu holowniczego - nr 6 867 931

Sterownik AHK - 6 856 980

+ wiązka oczywiście

Teoretycznie są dwa moduły

Jednak znalazłem jeszcze moduł AHM - nr 71 60 6856747 - czym się różni od modułu AHK ?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, podbijam temat

wiecie moze kto w czestochowie zajmuje sie montazem haka elektrycznego w BMW F31 2013,

Jezeli mozecie prosze o jakas porade

• 2 lata później...
Opublikowano
Podbijam temat, szukam kogos kto mi zamontuje, a najlepiej i sprzeda taki hak do f30 LCI w okolicach Poznania.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podbijam temat, szukam kogos kto mi zamontuje, a najlepiej i sprzeda taki hak do f30 LCI w okolicach Poznania.

Nie chce ci się przeczytać zaledwie kilka postów tego tematu :shock: . Masz podany dokładny namiar w siódmym poście :

Piotr Kuźmiński 601 781 722.

ul. Maklakiewicza 13 60-195 Poznań.

Opublikowano

Nie sadzisz, ze post z 2016 roku moze byc troche zdeaktualizowany i od tego czasu oferta na rynku mogla sie rozszerzyc?

Czy to zbrodnia zapytac spolecznosc o swieze informacje?

Czy po prostu lubisz sie czepiac i pouczac innych?

Teraz zamiast miec konkretny temat bedziemy miec temat o wlasciwym uzytkowaniu forum.

Zwroce Ci uwage na to, ze tego typu zabawa w mistrza internetu byla modna przed 99rokiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zadzwoniłem na podany numer tel. Bardzo miły konkretny Pan odpowiedział że nie ma problemu z montażem haka do F30. Także oferta jak najbardziej aktualna. Czy jeszcze masz jakiś problem, w czymś jeszcze mogę Tobie pomóc ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

polecacie kogoś z śląska lub małopolski - okolice Katowic, Oświęcimia ?

potrzebuje hak pod rowery ;)

f31 2018r

Opublikowano
Ja dzisiaj sam założyłem hak elektrycznie howany z allegro 500 moduł 100 i wiązka w serwisie koło 1000. robota pierwszy raz całość około 3 godz. Jutro musze tylko zajechać zakodować bo mam texę ale działa do wyłaczenia samochodu pozniej wywala bład ze sterownik nie zakodowany. Jutro zkoduje Istą
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
polecacie kogoś z śląska lub małopolski - okolice Katowic, Oświęcimia ?

potrzebuje hak pod rowery ;)

f31 2018r

Podbijam temat, chyba ze może ktoś ma na sprzedaż kpl?