Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czy w budżecie 60-70 tys. zakup 320d F30/ F31 z mpakietem jest możliwe? Jak wyglądają teraz sytuacje z polifotwą jednostką B47 nadaje się to do w miarę ekonomicznej jazdy w trasie?

Opublikowano

Panowie, w B47 z 2017, rozrząd się robi czy się nie robi? Słyszałem opinie, że póki nie słychać- nic nie robimy. Słyszałem też, że bez względu na stan- wymieniać.

Jedni mówią to, drudzy tamto. To jak to jest? Auto F31 320d ED, przebieg 170k km, po autobanach i regularne serwisy.

Uprzedzam- tak, wiem: najlepiej wymienić i mieć problem z głowy. Ale chcę poznać tę środkową opinię.

Opublikowano
Panowie, w B47 z 2017, rozrząd się robi czy się nie robi? Słyszałem opinie, że póki nie słychać- nic nie robimy. Słyszałem też, że bez względu na stan- wymieniać.

Jedni mówią to, drudzy tamto. To jak to jest?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Chcesz spać spokojniej - wymień. Chcesz poznać lepszą opinię - jedź do mechanika, który posłucha rozrządu (co i tak nie daje gwarancji, że zaraz nie strzeli). Są tacy, co nie wymieniają tylko dbają o silnik i mają po ponad 300kkm przebiegu, ale są też tacy, którym rozrząd strzelił jeszcze dobrze przed 100kkm. I bądź tu mądry...

Jeżeli nie chcesz zmieniać (robić sobie kosztów), to podjedź dla świętego spokoju do jakiegoś mechanika, który pewnie więcej usłyszy od Ciebie, a już na pewno więcej od nas przez forum ;) Ważne też, co ile wcześniej był zmieniany olej - jeżeli co 25-30kkm to raczej bym zmienił rozrząd.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

generalnie poszukuje bmw F30, mój budzet wynosi 50-60 tyś pln.

Prosiłbym o informacje na jaki silnik zwrócić uwage, również chciałbym dodac, że interesuje mnie xdrive!

Opublikowano

Cześć,

co myślicie o mapowaniu N47 z xDrive? Mam od niedawna F34 320dX, spec od BMW twierdzi że wypadałoby wyciągnąc i wyprać DPF. zastanawiam się czy to ma sens i czy nie lepiej byłoby wsadzić downpipe, zmapowac i wyłączyć DPF całkowicie. Tylko martwi mnie czy xDrive to zniesie, mam wewnętrzne przeczucia że ten napęd jest delikatny... pacjent z 2014r., 270 na blacie.

• Moderatorzy
Opublikowano
Cześć,

co myślicie o mapowaniu N47 z xDrive? Mam od niedawna F34 320dX, spec od BMW twierdzi że wypadałoby wyciągnąc i wyprać DPF. zastanawiam się czy to ma sens i czy nie lepiej byłoby wsadzić downpipe, zmapowac i wyłączyć DPF całkowicie. Tylko martwi mnie czy xDrive to zniesie, mam wewnętrzne przeczucia że ten napęd jest delikatny... pacjent z 2014r., 270 na blacie.

Nie popieram wywalania DPFa, tym bardziej przy zwykłym stage1. Możesz go profilaktycznie wyczyścić i dopiero zrobić mapę. Najlepiej sprawdzić jakie aktualnie generuje opory - może nie ma jeszcze potrzeby czyszczenia.

Skrzynka xdrive jest delikatniejsza niż w E9x ale jest taka sama jak f3x 335xd więc czemu ma nie wytrzymać w 20xd? Wymieniać olej i jeździć.

spacer.png

Opublikowano
Cześć,

Nie popieram wywalania DPFa, tym bardziej przy zwykłym stage1. Możesz go profilaktycznie wyczyścić i dopiero zrobić mapę. Najlepiej sprawdzić jakie aktualnie generuje opory - może nie ma jeszcze potrzeby czyszczenia.

Skrzynka xdrive jest delikatniejsza niż w E9x ale jest taka sama jak f3x 335xd więc czemu ma nie wytrzymać w 20xd? Wymieniać olej i jeździć.

Olej w VTG wymieniłem od razu po zakupie. Muszę jeszcze wymienić w dyfrach i w ASB.

Mam w domu wydruki co do zapełnienia, sprawdzę i podam.

Edit: wartości ciśnienie wydechowego spalin:

Bieg jałowy: max zmierzony 11,99mbar, max dopuszczalna 35mbar

2000 obrotów: max zmierzony 62,98mbar, max dopuszczalna 75mbar

Dodatkowo błąd 245700: filtr cząstek stałych za mocno naładowany (ciśnienie wydechowe spalin wysokie)

Opublikowano

Czesc

W weekend zamierzam wybrac sie na pierwsze ogledziny 2-3 f30 najbardziej zalezy mi na jakiejs benzynie ponad 200 koni i koniecznie w sedanie.

Na OLX przed chwilą wypatrzylem fajną sztuke f30 335i

https://www.olx.pl/d/oferta/bmw-335i-full-orgin-m-pakiet-CID5-IDKz405.html - ktos moze oceni, czy to dobra cena :) ?

Budzet jakim dysponuje to 85 tys (15 tys na jakis wklad wlasny itp)

Szczerze bylem napalony na 328i. Ale przeczytalem tego wątku juz ze 100 stron, i caly czas jeden poleca/drugi odradza. I juz troche zglupialem/przestraszylem sie tego silnika

Czekam na opinie co myslicie o tym ogloszeniu :)

Opublikowano
Czekam na opinie co myslicie o tym ogloszeniu :)

Mamy osobny dział do oceny ogłoszeń - tam zamieszczaj zapytania. Ale warunkiem umieszczenia tam czegokolwiek jest VIN - tutaj go nie widzę. Auto ze Stanów, więc mniemam, że po dzwonie. Na ile poważnym to tylko po VINie może uda się sprawdzić.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cześć , Panowie czy pomógłby ktoś rozszyfrować raport z serwisu ? szukam jakichś informacji co oznaczają konkretne kontrolki ale nie moge nic znalezc :mad2:

Jak oznaczona jest informacja kiedy olej był zmieniany , a jak nie , bo mój raport dość dziwnie wyglada

https://ibb.co/GPhPY1r

https://ibb.co/SdR0SBd

https://ibb.co/p3Sfs0w

https://ibb.co/qB6Qbhr

Wygląda jak każdy z AIR. Trochę nie bardzo rozumiem jak Ci pomóc, wrzuć może jedną z wizyt i oznacz jakimś Paintem elementy których nie rozumiesz. Kontrolki chyba kleisz? To samo co na desce.

Swoją drogą 13.03.2015 ładnie.

Opublikowano
Hej, może mi ktoś po krótce powiedzieć jak silnik B48 w F3x wypada w porównaniu do wersji N43? O N43 wiem dużo i ogólnie opinia tragiczna - szrot. Jak sprawia się B48? Jest w miarę OK, czy nadal trzeba brac desiel'a jako alternatywe dla serii 3?
Opublikowano
Cześć , Panowie czy pomógłby ktoś rozszyfrować raport z serwisu ? szukam jakichś informacji co oznaczają konkretne kontrolki ale nie moge nic znalezc :mad2:

Jak oznaczona jest informacja kiedy olej był zmieniany , a jak nie , bo mój raport dość dziwnie wyglada

https://ibb.co/GPhPY1r

https://ibb.co/SdR0SBd

https://ibb.co/p3Sfs0w

https://ibb.co/qB6Qbhr

Wygląda jak każdy z AIR. Trochę nie bardzo rozumiem jak Ci pomóc, wrzuć może jedną z wizyt i oznacz jakimś Paintem elementy których nie rozumiesz. Kontrolki chyba kleisz? To samo co na desce.

Swoją drogą 13.03.2015 ładnie.

W sensie , że przebieg się sporo zwiększył czy w jakim sensie ?

• Moderatorzy
Opublikowano
W sensie, że wg serwisów ktoś przejechał na jednym oleju 43000 km....

spacer.png

Opublikowano
W sensie, że wg serwisów ktoś przejechał na jednym oleju 43000 km....

Całe szczęście , że auto od dłuższego czasu jest w dobry rękach , olej co 12 tysiecy zmieniany , świeżo po wymianie rozrządu wraz z wszystkimi filtrami , ślizgami itp więc raczej będzie słuzyć :)

Dzięki za odpowiedz :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć, temat pewnie wałkowany milion razy, ale do rzeczy - chodzi mi po głowie zakup F30 - benzyna, diesel nie ma znaczenia. Chciałbym po prostu możliwie bezawaryjną jednostkę, w której naprawy po 2 latach nie będą wyższe od ceny zakupu.

Co chciałbym mieć - minimum 170KM pod maską (bo tyle ma moje ostatnie Audi A4 2.0tdi) i rozrząd zamontowany jak Pan Bóg przykazał a nie od strony skrzyni biegów.

Przy okazji - jak to z kolei jest w tych BMW z łańcuchem rozrządu - prawda to, że 70tys i wymiana?

Wiem, że takich pytań było pewnie mnóstwo, więc jak coś to dajcie proszę tylko odwołania do odpowiednich źródeł. Temat ma 200 stron i dla normalnego, zapracowanego człowieka nierealnym jest przekopać całą treść zawartą w dziale :) Plus chcę się przesiąść z Audi. Mam nadzieję, że to jest jakaś dodatkowa motywacja :)

Opublikowano
...

Wiem, że takich pytań było pewnie mnóstwo, więc jak coś to dajcie proszę tylko odwołania do odpowiednich źródeł. Temat ma 200 stron i dla normalnego, zapracowanego człowieka nierealnym jest przekopać całą treść zawartą w dziale :) Plus chcę się przesiąść z Audi. Mam nadzieję, że to jest jakaś dodatkowa motywacja :)

Ale, ze co? Jestes zapracowany i chcesz wymienic audi na bmw to my mamy Ci szukac info i tworzyc linki?

Tak, bardzo nas zmotywowales.

Opublikowano
za 500zl / h moge Ci poszukac najfajniejszych komentarzy :mrgreen:

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
za 500zl / h moge Ci poszukac najfajniejszych komentarzy :mrgreen:

Wozu mu poszukaj i podstaw pod dom, żeby czasu nie tracił :lol:

Choć może być problem z tym rozrządem zamontowanym jak Pan Bóg przykazał :lol:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć

Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich bardzo serdecznie.

Forum prześledziłem odnośnie silnika benzynowego i zdecydowałem się na BMW 328i f30.

Z tego co wiem po 2015r bodajże w lutym problem z rozrządem i napędem pompy zostal wyeliminowany

ale czy przed tym rokiem warto wziąć pod uwagę jeszcze te auta?

Czy kupno samochodu z 2012r z przebiegiem 200tys, rozrząd nie ruszany, warto??

Obecnie rynek jest zalany autami z Ameryki; nie mam nic przeciwko tym autom ale rozmawiałem z kilkoma sprzedającymi i

żaden z nich nie chce mi za dużo o samochodzie powiedzieć. W związku z tym czy jakiś z Was forumowiczów

sprzedaje w najbliższym czasie swoje BMW? ;)

Opublikowano

Nie sprzedaję tylko kupiłem.

W maju 2021 kupiłem używane F31 328i z polskiego salonu, rocznik 2014, jakieś 120 tyś. km przebiegu.

Po prostu oddałem do mechanika na wymianę łańcucha rozrządu, napędu pompy oleju itp. oraz na wymianę oleju w skrzyni automatycznej i dyfrze. Mam napęd na tył. Wymiana była statyczna.

Wg mechanika na kolejne 100 tyś. km mam spokój ale rzeczywiście bezwzględnie to trzeba zrobić, tak twierdzi - sypie się po prostu z czasem ten napęd pompy oleju.

Trudność z BMW jest taka, że nie zrobisz nic u jakiegokolwiek mechanika, jak np. Renault czy Ford, tylko trzeba jeździć do obczajonych warsztatów i bulić sporo kasy, Będę miał Wydatki to prawda. Ale auto fajne, raz się żyje, jak stać na to to kupuj.

Opublikowano

Wiem, liczę się z tym, ze samochód do tanich nie należy jeśli chodzi o części ale to nie jest ogromne zmartwienie.

Wiem na co się pisze wybierając silnik n20 i wliczam w koszta obowiązkowe wymiany po zakupie.

Duża większość to samochody z dieslem a takiego już mi nie trzeba ;) Te 328i które mi że tak napiszę odpowiadały pod względem wyposażenia choć i ono nie jest wygórowane po prostu odpadło po rozmowie lub po zobaczeniu samochodu.

Jest jeden model który mi się podoba i z właścicielem również rozmawiałem to mi przedstawił wszystko jak jest lecz samochód ma najechane 201tys a rozrząd nie ruszany.

Wcześniej czytałem w którymś temacie, że jeśli do tego przebiegu rozrząd nie ruszony to prawdopodobieństwo, ze silnik może być przytarty jest dość spore

Opublikowano

Łańcuch rozrządu, przed wymianą, w moim BMW był ewidentnie luźny ale mechanik mi tłumaczył, że to nie jest takie groźne, groźniejsze jest, jak padnie napęd pompy oleju, bo to może stać się w każdej chwili bez ostrzeżenia. Skutki takiej awarii są poważne i bez naprawy silnik nie nadaje się do użytku.

Moim zdaniem trzeba sprawdzić, czy auto ma właściwą dynamikę/ przyspieszenie, wg GPS na płaskim od 60 do 100 kmh w trybie standard na kickdown powinno mieć około 3,5 sek, srednie spalanie przy jednostajnej jeździe około 90 kmh powinno spaść poniżej 8 litrów/100. Błędy na komputerze trzeba sprawdzić czy jakieś się pojawiają, skład spalin, oleju nie powinien brać albo brać mało. Te wszystkie sprawdzenia oczywiście na rozgrzanym silniku. Na biegu jałowym, tryb drive z hamulcem, obroty powinny być równomierne, bez szarpań dławień itp.

Jeżeli to wszystko będzie ok, to pewnie silnik jest w dobrej kondycji.