Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

528i w F10, 80k przebiegu w 5 lat. Żadnych problemów, wymiana oleju co 15 tys. Też się naczytałem o tym sporo i ludzie nawet po 200k przebiegu robią jeśli dbają. Poza tym gdy coś zaczyna się dziać to podobno słychać i można to łatwo zdiagnozować.

Jeśli chodzi o kulturę pracy nowa 30i jest zdecydowanie lepsza, ale to nie znaczy, że 28i jest słabe.

Opublikowano

Cześć, jestem nowy na forum, a mój pierwszy post pisze ponieważ planuje kupić pierwsze bmw o oznaczeniu 328i. I tutaj moje pytanie, mianowicie mam bardzo fajny egzemplarz z 2013 roku na oku z dobrym wyposażeniem i niewielkim przebiegiem, sprzedający udostępnił mi historie serwisowa ponieważ powiedział ze nie ma nic do ukrycia. Niepokojące dla mnie jest to ze na wykazie napraw przy przebiegu 64 tysięcy były wymieniane 2 wtryskiwacze, a przy 71 tysiącach turbosprężarka. Auto ma obecnie niewiele ponad 80 tysięcy a silnik chodzi równo i nic niepokojącego nie słychać. Czy takie naprawy mogą zwiastować w przyszłości jakieś duże problemy z motorem albo sugerować jakiś trefny egzemplarz ?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie, mozliwie najszybsze odpowiedzi :wink:

Opublikowano (edytowane)
Niestety 30i poza zasięgiem finansowym. A z ciekawości zapytam w 30i uporano sie z problemami poprzednika?

Tak, na razie nie słychać o problemach. Udało się poprawić kulturę pracy i zmniejszyć spalanie. Ja mam przejechane 45 tyś. i zero problemów.

Edytowane przez rkmi09
Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Niestety 30i poza zasięgiem finansowym. A z ciekawości zapytam w 30i uporano sie z problemami poprzednika?

Póki co nie narzekam.... Mam w ciągu 16 miesięcy od kupna nowego 01.2017przejechane całe 16 tysięcy km i jest oki. Pozdrawiam.

Silnik optymalny do tego auta. Oczywiście wolałbym 340i jak ktos z forum zapłaci za mnie ratę :) to i nawet m4 :mrgreen: pozdrawiam

Edytowane przez wehyr
male-bmw-2.png
Opublikowano
Ja tam bym sie cieszyl majac wymienione turbo na nowe. Jesli jest nowe, a nie "nowsze" (regenerowane, uzywka z auta o nieznanym przebiegu i pochodzeniu...).
Opublikowano

Chyba jednak odpuszczę sobie 3 cylindry.

Znalazłem 320d 184 km xdrive 150 tyś km 2013 r.z polskiego salonu stoi w salonie BMW selection ,nasluchalem się wiele o xdrive ,że drogi i lepiej napęd na tył, druga sprawa boje się rozrządu, lepiej go od razu wymienić?

Opublikowano
a udostępnili ci historię ? Jak nie to sprawdź u DRAYa. Ta F30 maiła jakąś szkodę i raczej 2 właścicieli po drodze.
Opublikowano

Znalazłem 320d 184 km xdrive 150 tyś km 2013 r.z polskiego salonu stoi w salonie BMW selection ,nasluchalem się wiele o xdrive ,że drogi i lepiej napęd na tył, druga sprawa boje się rozrządu, lepiej go od razu wymienić?

Jaki koszt tej sztuki?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Pozdrawiam,

47

Opublikowano

Koszt wymiany rozrządu to 4tys brutto na OEM częściach czyli jakieś 6% wartości auta albo 1,5 kompletu opon, jak dla mnie to nie jest duży wydatek, więc nie ma się czego bać

Opublikowano
jak wymienisz po zakupie to bez problemu przejedziesz kolejne 100+tyś km

Pozdrawiam,

47

Opublikowano
Przy takim przebiegu warto profilaktycznie wymienic, poza tym ten silnik nie powinien sprawiac problemow

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano

A znacie na Śląsku ewentualnie poza uczciwy serwis co to zrobi uczciwie i dobrze ?

Jeszcze u sikory bielsko znalazłem 520d tourning niby po wymianie już rozrządu i też fajne auto

Opublikowano
Masz na forum dział "polecane warsztaty" polecam go przejrzeć, każde województwo ma swoj temat. Jak nic nie znajdziesz to do Warszawy, do Hypertech leć :D
Opublikowano
A czy z ekonomicznego punktu widzenia nie warto tez rozgladać się za 320i ? (Zamiast 328) Ja i tak bede chciał troche pomodzić autko, a z tego co czytałem to różnice miedzy tymi autami to soft i wydech tak ?
Opublikowano

Jakiś czas temu radziłem się o wybór silnika.

Padło na 330i xDrive w M pakiecie Shadow line w bogatym wyposażeniu.

Po przesiadce z F10 528i po prostu BAJKA!

Auto wygląda i jeździ fantastycznie. Wyszło na białą dakotę z czarnym dołem i spoilerem i połączenie miazga. Polecam wszystkim :D

Opublikowano

Na początek chciałbym się przywitać ze wszystkimi tutaj, ponieważ jest to mój pierwszy post. :)

Moje pytanie brzmi...

Jak jest z awaryjnością silnika 3.0i 252 KM B48?

Z tego co wiem to dawniejszy silnik 2.8i miał duże problemy z łańcuchem rozrządu, który się urywał często a także chyba z pompą oleju. Dźwięk też nie był jakiś rewelacyjny.

Czy nadal występują te problemy w poliftowym silniku?

Byłbym wdzięczny gdybyście napisali jak najwięcej i również nie zaszkodziłoby gdybyście napisali jakie są typowe usterki dla F30 poza silnikiem.

Pozdrawiam :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego to nie jest 3.0 tylko 2.0 czyli 4 cylindry, tak dla ścisłości. Poprzednik tez nie był 2.8 tylko tez 2.0 R4. Silnik świeży wiec ciężko będzie coś znaleść o jego żywotności. Ponoć poprawiony rozrząd i pompa oleju, info od kolegi z aso.
Krzysztof
Opublikowano

Tak tak wiem, że oba silniki o których wspomniałeś to 2 litrowe.

Właśnie mam zamiar kupić za jakiś czas takie bmw ale boję się o awaryjność tej jednostki B48.

A jak wygląda sytuacja z kosztami napraw? Chodzi mi bardziej o rzeczy, które ulegają zużyciu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wejdź sobie na www.bmwstore.pl wybierz interesujące cię auto i tam masz ceny wszystkich części, wybierając odpowiednia sekcje, dana część.
Krzysztof