Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

PS: w logic 7 da sie wyeliminowac eho z NBT ale już w Evo nie

Czy chciałbyś się podzielić wiedzą jak echo wyelimować w NBT ze wzmakiem od CIC ?

• Odpowiedzi 213
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Czy chciałbyś się podzielić wiedzą jak echo wyelimować w NBT ze wzmakiem od CIC ?

jak masz NBT_HU to spróbuj:

Enabled REFERENCE_CHANNEL_TEL and set REFERENCE_CHANNEL_TEL_MODE to wert_01

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też walczę z echem w moim EVO - to kodowanie nie pomogło .

Podobno pomóc ma zmiana wzmacniacza $688 HarmanKardon Surround Sound System z F modelu

https://archiwum.allegro.pl/oferta/wzmacniacz-top-hifi-harman-bmw-f30-f31-f32-f33-f34-i7143568610.html

Mam już taki , ale niestety po podłączeniu cisza , sprzedawca gwarantował że jest sprawny ?

Gdzieś na zagranicznym forum pisali że ta generacja wzmacniaczy wymaga kodowania w innym aucie .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Jeżeli jest on z oferty w linku to sprzedający pisał "Wzmacniacz gra ale słychać piski w tylnym głośniku." czyli coś nie tak.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten link wkleiłem dla przykładu , wzmacniacz kupiłem na ebay - sprzedawca z samymi opiniami pozytyw , będę chciał w tym tygodniu go jeszcze raz podpiąć i spróbuje kodować .

Problem jest z tym że żaden program go nie widzi .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jak masz NBT_HU to spróbuj:

Enabled REFERENCE_CHANNEL_TEL and set REFERENCE_CHANNEL_TEL_MODE to wert_01

To próbowałem i w żadnych z trzech aut nie pomogło. Zmieniłem na wzmzka który śmiga z NBT - jedyne rozwiązanie na pozbycie się echa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wzmacniacz z F modelu po podpięciu działał od razu czy musiałeś go kodować ?

Mój przypadek e60 EVO ID6 z końca 2017 z Polskim emulatorem - zamontowany wzmacniacz i cisza w głośnikach .

Opublikowano

Panowie tak jak Oli i ja pisaliśmy, to kodowanie dotyczy tylko NBT_HU czyli nie EVO.

Ten link wkleiłem dla przykładu , wzmacniacz kupiłem na ebay - sprzedawca z samymi opiniami pozytyw , będę chciał w tym tygodniu go jeszcze raz podpiąć i spróbuje kodować .

Problem jest z tym że żaden program go nie widzi .

a zrobiłeś pętlę w małej kostce tak jak piszą na zagranicznych forach, żeby wystartował ?

Screen%20Shot%202018-05-18%20at%205.35.06%20PM.png?raw=1

IMG_1664.jpg?raw=1

IMG_1665.jpg?raw=1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też trafiłem w TISie na ten opis (zworka pin 1 z 2 ) jeszcze się nie odważyłem tego zrobić .

Z tym że w moim wzmacniaczu $688 według schematów na pin 1 idzie dodatkowy plus wtyczka A52*3B który miałem podpięty .

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f82-m4-cou_201711/wiring-functional-info/body/audio-mode-video-mode-navigation-telephone-most-ring/sound-output/supply-amp-amplifier/H2TF0pMR

Opublikowano (edytowane)
Też trafiłem w TISie na ten opis (zworka pin 1 z 2 ) jeszcze się nie odważyłem tego zrobić .

Z tym że w moim wzmacniaczu $688 według schematów na pin 1 idzie dodatkowy plus wtyczka A52*3B który miałem podpięty .

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f82-m4-cou_201711/wiring-functional-info/body/audio-mode-video-mode-navigation-telephone-most-ring/sound-output/supply-amp-amplifier/H2TF0pMR

ja mam tak zrobione u siebie w e60, ale tak jak pisałem mam wzmacniacz w nowej obudowie, ale z e70

o jakim aucie wgl piszesz? w e60 masz taki problem, czy w innym aucie ?

zobacz, że pin nr 2 łączy się z jakimś modułem, którego w e60 zapewne nie ma może on wybudzenie jakieś musi dostać i po can poinformować wzmacniacz, że może działać ?

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f82-m4-cou_201711/wiring-functional-info/body/audio-mode-video-mode-navigation-telephone-most-ring/sound-output/active-asd-active-sound-design/KORcEajI

Edytowane przez wheeljack
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wczoraj zrobiłem próbę z zworką i niestety dalej cisza .

1 wzmacniacz zepsuty ?

2 potrzeba kodować ?

Nie mam pomysłów , myśle zrobić test u kolegi w F30 .

• 5 tygodni później...
Opublikowano

1 wzmacniacz zepsuty ?

2 potrzeba kodować ?

sorki dopiero wszedłem na forum

i jak testowałeś u kolegi ?

Opublikowano

1 wzmacniacz zepsuty ?

2 potrzeba kodować ?

Wyslij ten wzmacniacz do mnie to sprawdzę w alpinie :)

wczoraj zmieniłem w niej wzmacniacz na nowszy i oba żyją wiec się wrzuci i będzie wiadomo

Oli

Opublikowano

Panowie dajcie sobie spokój ze wzmakami od BMW ;-). Zamontowałem właśnie MATCH 7UP + woofery MATCH z Audiotec Fischer i naprawdę nie ma co porównywać. Ten piecyk przy dobrym wystrojeniu wymiata. Jedyny problem, to że nie jest kompatybilny z Logic 7 - tylko 676.

Nie słuchałem wprawdzie Banga w BMW ale to już inna liga cenowa

Opublikowano
Panowie dajcie sobie spokój ze wzmakami od BMW ;-). Zamontowałem właśnie MATCH 7UP + woofery MATCH z Audiotec Fischer i naprawdę nie ma co porównywać. Ten piecyk przy dobrym wystrojeniu wymiata. Jedyny problem, to że nie jest kompatybilny z Logic 7 - tylko 676.

Kolego zapraszam na odsłuch zwykłego poliftowego top hifi z f01 plus zestaw custom głośników z audio system w mojej Alpinie i sobie porównasz.

pełna funkcjonalność z L7 daje naprawdę duże możliwości a wzmacniacz LCI ma znacznie większą moc i spokojnie napędza nagłośnienie na AS. I strojenie tego polega na pobawieniu się w menu equalizerem a w twoim rozwiązaniu niestety nie jest to aż tak łatwe.

Oczywiście nie neguję zestawu audio jak twój ale powoduje spore utrudnienia w zmianie parametru i tak jak napisałeś nie jest wspierany przez L7.

Dodatkow najważniejszy problem to jest tzw echo/pogłos w rozmowie po BT po zmianie nawi na NBT lub Evo i to jest klu tej całej modyfikacji

Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego zapraszam na odsłuch zwykłego poliftowego top hifi z f01 plus zestaw custom głośników z audio system w mojej Alpinie i sobie porównasz.

pełna funkcjonalność z L7 daje naprawdę duże możliwości a wzmacniacz LCI ma znacznie większą moc i spokojnie napędza nagłośnienie na AS. I strojenie tego polega na pobawieniu się w menu equalizerem a w twoim rozwiązaniu niestety nie jest to aż tak łatwe.

Oczywiście nie neguję zestawu audio jak twój ale powoduje spore utrudnienia w zmianie parametru i tak jak napisałeś nie jest wspierany przez L7.

Dodatkow najważniejszy problem to jest tzw echo/pogłos w rozmowie po BT po zmianie nawi na NBT lub Evo i to jest klu tej całej modyfikacji

Pozdrawiam

Nie ustosunkuję się, bo nie słyszałem takiej konfiguracji, ale chętnie posłucham jak wygląda scena i detaliczność ;-).

Poza tym Alpine B7 vs E60, czy E70 to już różnica generacji i klasy, więc pewnie poprawili to i owo.

Opieram się na tym co miałem u mnie w E70 i opiniach innych posiadaczy audio BMW. Ogólnie jest bardzo słabo, ale może są wyjątki.

Problemem zawsze był za słaby wzmacniacz, ale i głośniki też nie powalają.

Problemu z echo z moim wzmacniaczem nie ma, a mam NBT Evo dopieszczoną przez Ciebie ;-).

Zmiana parametrów nie jest aż tak problematyczna - podłączasz kompa z programem do Match-a i masz naprawdę duże możliwości konfiguracji - nie tylko equalizer, ale też filtry, opóźnienia i różne inne fidrymałki, które daje DSP. Do tego można wystroić mikrofonem, ale to już wyższa szkoła jazdy. Efekt w porównaniu do fabryki jest piorunujący.

Jak ktoś lubi poeksperymentować z audio to naprawdę będzie zachwycony.

Ja teraz jeszcze w kolejce podmienię przód na FOCAL ES 100K i wtedy pewnie będę w pełni usatysfakcjonowany.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pozdrawiam

Nie ustosunkuję się, bo nie słyszałem takiej konfiguracji, ale chętnie posłucham jak wygląda scena i detaliczność ;-).

Poza tym Alpine B7 vs E60, czy E70 to już różnica generacji i klasy, więc pewnie poprawili to i owo.

Opieram się na tym co miałem u mnie w E70 i opiniach innych posiadaczy audio BMW. Ogólnie jest bardzo słabo, ale może są wyjątki.

Problemem zawsze był za słaby wzmacniacz, ale i głośniki też nie powalają.

Problemu z echo z moim wzmacniaczem nie ma, a mam NBT Evo dopieszczoną przez Ciebie ;-).

Zmiana parametrów nie jest aż tak problematyczna - podłączasz kompa z programem do Match-a i masz naprawdę duże możliwości konfiguracji - nie tylko equalizer, ale też filtry, opóźnienia i różne inne fidrymałki, które daje DSP. Do tego można wystroić mikrofonem, ale to już wyższa szkoła jazdy. Efekt w porównaniu do fabryki jest piorunujący.

Jak ktoś lubi poeksperymentować z audio to naprawdę będzie zachwycony.

Ja teraz jeszcze w kolejce podmienię przód na FOCAL ES 100K i wtedy pewnie będę w pełni usatysfakcjonowany.

Jeśli masz wzmak z NBT to problemu z echo nie masz.

Albo wlasciwie Ty nigdy nie masz, tylko Twój rozmowca ma.

Opublikowano

Pozdrawiam

Oli podzielisz się ustawieniami equalizera swojego :D? Chętnie na moim połączeniu różności przetestuję :D hehe

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Czy ten joystik idrive touch wystarczy do pełnej kontroli jednostką?

Która z tych jednostek jest lepsza? Bo widzę na obudowie że nbt hu ma wifi a evo tylko BT

czeka cie duzo czytania :)

bo evo jest nowsze i ma i tez wifi :)

poszukaj sobie na google bo za duzo pisania