Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie - czy w F30 po lifcie 2015 podstawowe relektory LED (nie te adaptacyjne) obsluguja wszystkie rodzaje swiatla diodami, czy do swiatel drogowych jest uzywany halogen lub ksenon?

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

tak się podepnę

gdzieś o tym było ale dla pewności - w standardzie w polifcie są zwykłe żarówki? bo xenonu chyba już w ogóle nie ma

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
tak się podepnę

gdzieś o tym było ale dla pewności - w standardzie w polifcie są zwykłe żarówki? bo xenonu chyba już w ogóle nie ma

Tak, albo zwykłe albo LED. Z ksenonu schodzą.

Opublikowano
Tu link do artykułu porównującego różne źródła światła w samochodach. LED nie jest najlepszy, a kosztuje w BMW jakto gadżet spore pieniądze. A niektórych próbują na forum udowodnić że to "must have".

http://m.interia.pl/magazynauto/news,nId,1098473

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

LED ledowi nie równy, nie porównuj LED-ów BMW z Leonem... Leon to jednak budżetowa konstrukcja.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie wiem po co on powklejał ten artykuł do każdego tematu o reflektorach :duh:
Opublikowano
Tu link do artykułu porównującego różne źródła światła w samochodach. LED nie jest najlepszy, a kosztuje w BMW jakto gadżet spore pieniądze. A niektórych próbują na forum udowodnić że to "must have".

LED ledowi nie równy, nie porównuj LED-ów BMW z Leonem... Leon to jednak budżetowa konstrukcja.

A czymże to się różni strumień światła od strumienia światła? Skokiem technologicznym jest laser. Full LED to gorsze oświetlenie drogi niż ksenon, tańsze w produkcji i jeszcze kupa frajerów gotowych sporo zapłacić za efekt mniemany. Rozumiem jak ktoś mówi: OK. Kupuję bajer, bo mnie stać, chcę być trendy etc. Nie rozumiem jak zaczyna się dorabianie ideologii, że techniczne lepsze etc. Jak by było w standardzie to OK.

Opublikowano
Nie wiem po co on powklejał ten artykuł do każdego tematu o reflektorach :duh:

Bo mnie wkurza dorabianie ideologii do gadżetów.

Opublikowano

Co Ty wygadujesz.... :duh:

Przeczytaj artykuł ze rozumieniem.

"Te reflektory także emitują strumień światła poniżej 2000 lumenów i przez to nie wymagają obowiązkowych systemów samopoziomowania i oczyszczania."

to jest wariant Tani LED

Zasadniczo jak Leon ma 2000lm a BMW więcej to robi zasadniczą różnice

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Dokładnie, bzdury piszesz. Tylko w najtańszych BMW są ledy bez sprysków czyli te słabsze (na w 2GT którym jeździłem). Mimo tego światło było bardzo dobre, a to że w budżetowym leonie dają gratis jakiś badziew to mało kogo interesuje.
Opublikowano

A czymże to się różni strumień światła od strumienia światła? Skokiem technologicznym jest laser. Full LED to gorsze oświetlenie drogi niż ksenon, tańsze w produkcji i jeszcze kupa frajerów gotowych sporo zapłacić za efekt mniemany. Rozumiem jak ktoś mówi: OK. Kupuję bajer, bo mnie stać, chcę być trendy etc. Nie rozumiem jak zaczyna się dorabianie ideologii, że techniczne lepsze etc. Jak by było w standardzie to OK.

Dzieki temu forum dowiedzialem sie, ze jestem frajerem do potegi entej :duh:

- mam ledy, ktore nie swieca lepiej niz xenon

- xdrive bo zamula auto i to nie jest BMW

- 28i zamiast 20i bo boxem za 3k osiagne to samo co mam w 28i

- headup bo dostane zeza i po co jak mam zegary

- hamulce M co nie hamuja

- sportowy automat bo doplacilem do lopatek

...i HK co nie gra :mad2:

No i tak jakosc materialow, syf!

Jak to czytam to sie zastanawim czy trafilem na dobre forum...

Zamiast cieszyc sie, ze mamy wybor i nas przybywa to lepiej komus dac w ryj i wszystko krytykowac.

Pocieszajace moze byc dla mnie tylko to, ze nie jestem osamotniony i sa jeszcze wieksi "frajerzy" :norty:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie zapominaj jeszcze ze wg niektórych mędrców wnętrze 3 i 4 jest zrobione z odpadów komunalnych a plastiki tak trzeszczą ze musza leczyć uszy. Rownież ich twardość zmusza do ciagłego chodzenia w plastrach :lol:
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Pieron82, przynajmniej z zewnątrz masz najładniejsze obecnie produkowane BMW. A ze w środku i pod maska szajs? Nie wszyscy mogą jeździć Skoda;)
Opublikowano

Ludzie co wy macie z tą skoda? Ja kupiłem i co? Jestem gorszy? Fiat jest niby lepszy? No dobra macie racje taka skoda jest słaba, liczy się tylko znaczek nic innego :roll:

Ale nie o to tu chodzi.

Zgodzę się akurat z tym że Pieron ma najładniejsze BMW :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

- mam ledy, ktore nie swieca lepiej niz xenon

- xdrive bo zamula auto i to nie jest BMW

- 28i zamiast 20i bo boxem za 3k osiagne to samo co mam w 28i

- headup bo dostane zeza i po co jak mam zegary

- hamulce M co nie hamuja

- sportowy automat bo doplacilem do lopatek

...i HK co nie gra :mad2:

No i tak jakosc materialow, syf!

Jak to czytam to sie zastanawim czy trafilem na dobre forum...

Zamiast cieszyc sie, ze mamy wybor i nas przybywa to lepiej komus dac w ryj i wszystko krytykowac.

Pocieszajace moze byc dla mnie tylko to, ze nie jestem osamotniony i sa jeszcze wieksi "frajerzy" :norty:

Napiszę tylko tak :cool2: :cool2: :cool2: Napisałeś samo sedno ostatniego marudzenia na forum... :mrgreen: a Randall tylko dodał 3 grosze od siebie :mrgreen: dodam 1 grosz ....adaptacyjne zawieszenie też BE bo się może popsuć :-)

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

dodam 1 grosz ....adaptacyjne zawieszenie też BE bo się może popsuć :-)

adaptacyjne zawieszenie to najlepsza rzecz w F30 jaką można mieć :8)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Ludzie co wy macie z tą skoda? Ja kupiłem i co? Jestem gorszy? Fiat jest niby lepszy? No dobra macie racje taka skoda jest słaba, liczy się tylko znaczek nic innego :roll:

Ale nie o to tu chodzi.

Zgodzę się akurat z tym że Pieron ma najładniejsze BMW :cool2:

Skoda jest tańsza przy kupnie, tańsza w eksploatacji, ma mocniejszy silnik, szybszy automat, wiecej miejsca dla pasażerów i w kufrze. Z tym ze to jest Skoda wiec za 2 lata co trzeci sasiad będzie taka mieć. Jak chcesz sie nie wyróżniać z tłumu, pewnie jeden z lepszych wyborów. A chłopaki nie po to kupują fury w M-pakiecie, w kolorze EB, na 19'.

Opublikowano
Masz rację nie chce się wyróżniać z paru powodów. Może i będzie dużo jeździć ale nie z tym silnikiem co ja mam. A żona ma jeepa co wszyscy uważają że jest ohydny to się chociaż wyróżnia tym :)
Opublikowano

W trujce i piątce mam adaptive xenon , świecą podobnie , z tym że w 3 są jakieś żarniki night breaker czy coś tam. Nie mam do nich zastrzeżeń jest mega lepiej niż w starym e39 z xenonami.

Ale ostatnio miałem sytuację jadąc piątką w deszczu około 110km/h nagle mi się jakoś lampy rozświetliły i tak pięknie wszystko jasno i delikatnie zielonkawo podświetlone :norty: normalnie szał , byłem zachwycony .

Po chwili zdałem sobie sprawę , że to nie moje świeczki tak dają , za mną jechało nowe a6 .

Ledy z a6 są mega ! Moje xenony przy nich to znicze za 5zł .

Opublikowano

:

:mrgreen:

Ja bym dorzucił:

- tragicznego diesla 2.0 co to się nawet kierowcy Skody Super B śmieją (o tak: rech, rech rech, hyh hyh)

- fatalny wygląd F31 bo ma garba

- bardzo słabe prowadzenie vs. E90 (gumowa kierownica)

- tragicznie miękki zawias, szczególnie vs. E90, minimum to adaptacyjny M-pak ale to i tak nie leczy problemu

- niewiarygodnie słaba jakość wykończenia, szczególnie w porównaniu do Skody a do Passata to nawet nie ma sensu porównywać, BMW 5 lepiej ale i taki się bardzo popsuło

- ilość miejsca w F30: i tak nigdy nie dorównasz Skodzie SuperB. Ciężko w zasadzie wejść do samochodu.

- bagażnik: i co z tego że jest jak jest mniejszy o 780ml niż w WV, czyli świniaka nie zapakujesz

- napęd 4x4: bardzo niebezpieczny, zamula auto całkowicie i jedynie dla niepełnosprawnych jeżdżących po mieście do 50km/h

- nawigacja: tragedia bo brak dotykowego panela, czyli średniowiecze bo WV ma dotykowy

- LED: tylko idiota to zamówi bo nie świeci i gorsze nawet niż zwykłe żarówki z IKEI

- wyciszenie BMW3: jest gorzej niż w hali produkcyjnej, gorzej jest tylko przy detonacji 2kg trotylu w odległości 26-28m

- dźwięk silnika: wszystko co nie jest R6 jest nie do zaakceptowania. Lepiej brzmi ruska golarka niż R4.

- spalanie: nie żartuj, kto by zwracał uwagę na te sprawy wydając tyle kasy. Nie kompromituj się.

- moc: minimum to 306km, nie ważne, że nie wykorzystasz lub nie potrzebujesz lub nie chcesz --> musisz mieć. Koledzy docenią i będziesz cool. Reszta to pedały.

To tyle bym dorzucił :mrgreen:

Opublikowano
A w temacie: LED'y adaptacyjne dobrze się sprawdzają. Fajne jest to, że jedziesz poza miastem ciągle na długich a komputer steruje wiązką światła i nie oświetla samochodów jadących z przodu/przeciwka. Sprawia to dziwne wrażenie (sick!), bo są takie ciemne ruchome plamy na dobrze doświetlonym terenie. Ja bardzo polecam ten gażdżet. Chyba tak to działa albo byłem bardzo zmęczony :)
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Dobra ta lista haha :D F30 to koszmar, każdy z właścicieli marzy o superbie ale teraz wstyd sie przyznać :(

Adaptive xenon lub led (zasada ta sama) to jedna z najlepszych rzeczy jakie spotkałem w motoryzacji..