Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
podobno nowy silnik 2.0d jest trochę cichszy, cała nadzieja w tym że to poprawią. Jeszcze trochę czasu minie zanim kupię następną nową trójkę
  • Odpowiedzi 152
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

BMW_3 mam oba auta tj, 320d F30 oraz A4 B8 2.0 TDI i wierz mi, audi o wiele mniej klekocze - w ogóle silnik jest cichszy.

Klekot BMW jest bardzo wyraźnie słyszalny na postoju. Podczas przyśpieszenia i samej jazdy nie jest źle.

Audio w audi też gra odczuwalnie lepiej ( bmw stock vs audi concert ).

Co nie zmienia faktu, że wolę BMW :)

PS. Nie kupiłbym diesla do miasta - DPF.

Opublikowano

W BMW 320d najuciążliwszy jest dla mnie klekot właśnie podczas rozmowy przez bluetooth i jazdy ca 20-50km/h, klekot potrafi drażnić.

Wyprzedanie 50-100km/h wyraźnie przeszkadza w rozmowie. Audi A4 2.0CR jest zdecydowanie cichsze.

Opublikowano
W BMW 320d najuciążliwszy jest dla mnie klekot właśnie podczas rozmowy przez bluetooth i jazdy ca 20-50km/h, klekot potrafi drażnić.

Wyprzedanie 50-100km/h wyraźnie przeszkadza w rozmowie. Audi A4 2.0CR jest zdecydowanie cichsze.

Czyli idealnie się nadajesz do quizu z poprzedniej strony. Wskaż, w którym momencie słychać klekot silnika, bo ja swoim słyszę tylko fajny pomruk który wcale, ale to wcale nie przeszkadza w rozmowie telefonicznej.

oto brzmienie 320D w kabinie bez muzyki https://youtu.be/ZcFmN5zOfQY

17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano
.Klekot BMW jest bardzo wyraźnie słyszalny na postoju. Podczas przyśpieszenia i samej jazdy nie jest źle.

też poprosze byś wskazał, w której sekundzie tego filmiku słychać klekot.

Mam wrażenie, że mamy różne auta. Wybierając w znacznej mierze sugerowałem się dźwiękiem w kabinie. Klekotu bym nie kupił, bo nie znoszę.

17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano
Jak dla ciebie 320d ma fajny pomruk to sorry, o czym my rozmawiamy. Fajnie, że jesteś zadowolony z zakupu, ale bez przesady, jakieś granice są.
Opublikowano

My swoje a ty swoje, może po prostu słyszysz mniej, Audio dla ciebie gra dobrze, klekotu nie słychać więc dla ciebie jest ok, w moim i innych odczuciu tak nie jest.

Żaden film nie dane fabryczne wyrażone w Db nie odda odczucia w rzeczywistości.

Opublikowano

A zatem zakonczmy i uznajmy tez w drugą stronę, że są osoby, które mogą być zadowoleni z tego, z czego Wy nie jesteście. Bo jak dla mnie, ma bardzo dobry dźwięk audio, progi się nie rysują, silnik nie klekocze tylko mruczy (wewnątrz kabiny, bo poza nią oczywiscie klekocze) i jest jak na przeciętne potrzeby bardzo dynamiczne.

Jedyną wadą jaką zauważyłem jest hałas od szyby przy predkosciach powyzej 140-150km/h

Dziekuję i pozdrawiam.

Opublikowano
@Fikus: czyli sprawa jest oczywista. należy oba auta przetestować wielokrotnie i samemu wybrać. Jak ze wszystkim. Każdy ma odmienne zdanie w zasadzie dotyczące wszystkiego, dlatego nie kupuj auta czytając forum. Tylko testu i bierz co ci pasuje.
Opublikowano
@Fikus: czyli sprawa jest oczywista. należy oba auta przetestować wielokrotnie i samemu wybrać. Jak ze wszystkim. Każdy ma odmienne zdanie w zasadzie dotyczące wszystkiego, dlatego nie kupuj auta czytając forum. Tylko testu i bierz co ci pasuje.

Wygląda na to, że każdy z użytkowników po prostu dokonał świadomego wyboru. Dla osób, które kupiły 320d moc i dźwięk tego silnika są ok. Osoby, które odradzają zakup takiego silnika wybrały silniki bardziej odpowiadające ich potrzebom i też są zadowolone ze swojego wyboru.

Żaden z was nie odradzał zakupu takiego czy innego silnika z uwagi na jego usterkowość czy koszty serwisu, co również jest dla mnie ważną informacją.

Opublikowano

Ja napisze tak-

Miałem 1 raz w życiu 320d,

Chipowalem na 200 PS

I nigdy więcej nie kupię tego auta.

Osiągi bardzo przeciętne, kultura jazdy słaba, jedyny pozytyw to ekonomia.

Dla mnie 1 miejsce osiągi i eksploatacja- 6 cyl (benz/dies)

Kompromis to 328i (nie ma takiej kultury pracy)

Ekonomia- to 320d/320i

Opublikowano
Ja napisze tak-

Miałem 1 raz w życiu 320d,

Chipowalem na 200 PS

I nigdy więcej nie kupię tego auta.

Osiągi bardzo przeciętne, kultura jazdy słaba, jedyny pozytyw to ekonomia.

Dla mnie 1 miejsce osiągi i eksploatacja- 6 cyl (benz/dies)

Kompromis to 328i (nie ma takiej kultury pracy)

Ekonomia- to 320d/320i

A jaką widzisz różnicę w spalaniu między 320d, a 328i?

Opublikowano

Żeby jako tako jeździć to musiałem 320d trochę żyłować wiec na "19 miałem 7,2l.

Teraz w 328i jeżdżąc normalnie (dość szybko) na "20 mam 8,8l.

Chyba najgorszy był start w 320d.....

Opublikowano

OK. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Decyzja jest taka: 320d.Nie wym tylko czy z xdrive czy bez.

Pozostaje mi jeszcze tylko konfiguracja auta:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli głównie tereny poza częstymi opadami śniegu i nie górzysty teren to bierz bez xDrive, tańszy w zakupie, ekonomiczniejsza jazda, przyjmniejsze prowadzenie - lepsze - mniej kilogramów do dźwigania i mniej elementów które mogą się popsuć. W zamian weź coś fajnego z wyposażenia.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie przeczytałem wszystkich, ale niektóre komentarze są bezsensowne. Założyciel wątku pyta o 320d i 320i, więc po diabła mieszanie z 318d? Wiadomo, że nie jedzie a i więcej spali od 320d.

Tak jak, ktoś wyżej pisał, najlepiej jest wypróbować oba przez możliwie najdłuższy czas, bo to będą podobne trasy i podobny styl jazdy.

Od siebie dodam, że miałem mocne benzyny i sześciocylindrowe klekoty w 7-ce i S-ce. Kultura pracy 2.0d w F31, który posiadam obecnie, jest słabsza względem 6-cio cylindrowców R6 czy V6, ale to nie jakaś masakra. Wg mnie jest znośnie a powyżej 40km jest cicho.

U mnie eFką jeździ żona. Śr. spalanie po ok 4k km stoi na 6.5l. Kręcenie się w koło wiosek, korków tu nie mamy specjalnie.

Auto megaoszczędne! Poprzedniczka e91 318i paliła średnio 12l

Od siebie dodam, że w życiu nie uwierzę, że 320i spali tylko 1l więcej w trasie od 320d. Benzyniaki poprawiły się- tak wiatrak pomaga w zmniejszeniu spalania, ale przy delikatnej jeździe. Natomiast ropniak się też nie zatrzymał. Przy spokojnej jeździe różnica moooże wyjdzie ze 20%, ale przy deptaniu obawiam się, że z 50%

Zrobiłem traskę 350km po autostradzie. Gdzie mogłem jechałem 150-160km/h. Po drodze półgodzinny korek, więc spalanie troszkę wzrosło do ostatecznego 5.5l

Pozdro

Opublikowano
Nie przeczytałem wszystkich, ale niektóre komentarze są bezsensowne. Założyciel wątku pyta o 320d i 320i, więc po diabła mieszanie z 318d?

Pozdro

---> N47N kultura pracy diesla?

BMW AG powinno czytając nasze forum natychmiast zmienić pozycjonowanie w PL na najoszczędniejszy samochód (bardziej niż Skoda Octavia!), jakby oto chodziło w tej marce od pokoleń :mrgreen: . Volvo najbezpieczniejszy samochód świata, BMW najtańszy ropniak! ;)

Opublikowano
Nie przeczytałem wszystkich, ale niektóre komentarze są bezsensowne. Założyciel wątku pyta o 320d i 320i, więc po diabła mieszanie z 318d?

Pozdro

---> N47N kultura pracy diesla?

BMW AG powinno czytając nasze forum natychmiast zmienić pozycjonowanie w PL na najoszczędniejszy samochód (bardziej niż Skoda Octavia!), jakby oto chodziło w tej marce od pokoleń :mrgreen: . Volvo najbezpieczniejszy samochód świata, BMW najtańszy ropniak! ;)

Bmw zrobiło to w 2007 roku. Poczytaj o eficient dynamic

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Panowie dziękuję wszystkim za pomoc.

Kości zostały rzucone - moje bmw3 320d, xdrive, jest właśnie w produkcji:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Będzie Pan zadowolony.." :mrgreen:

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ciekawy wątek Panowie.. Dodam od siebie że mi osobiście(z filmiku) dźwięk 2.0d bardzo się podobał. Benzyna w 328 to już masakra.

Ci którzy uważają że 2.0d jest głośny itd. to musieliby przejechać się moją Skodą z 1.9TDI :mrgreen: Porównać to można dooo...puszczonej beczki pełnej gwoździ ze stromego urwiska :mrgreen: To jest dopiero hałas... :duh:

Szkoda że kolega który załozył ten wątek, jednak nie opisał wrażeń z jazdy 320i - sam o niej myśle, bo diesla nie chce, za małe przebiegi roczne, ok 14kkm.

Axel
Opublikowano
ja się wczoraj poddałem :). Zakup musiałem ogarnąć w tydzień, czyli tylko auto stockowe wchodziło w grę. Kupiłem na Czerniakowskiej 07.2015 f31 320xd m sport, navi pro, zawias adaptacyjny M, hamulce M, x drive, adaptacyjne LED, muzyka szopena itepe. Szukanie benzyny w tydzień bez szans. Ale co ciekawe poszło na 12%, gratis 3 lata gwarancji, darmowe koła zimowe (17') i gratis ubezpieczenie na rok. 3 wizyty, ostatnia 3h, sprzedawca zrealizował target kwartalny :mrgreen:
Opublikowano
Ale co ciekawe poszło na 12%,

12% rabatu ? Czy jak rozumieć ten procent ?

tak, procentowy rabat.