Skocz do zawartości

Akumulator w F10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jaki masz kolego akumulator, zwykły czy AGM?

Tyle co kojarzę, ta opcja w ładowarce nakazuje odpięcie akumulatora od auta?

Większość odbiorników w aucie pracuje w przedziale napięcia 9V - 16V.

• Odpowiedzi 86
  • Wyświetleń 29,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Akumulator zwykły, ołowiowy - Banner 95AH.

Pisałem do firmy Ctek w Niemczech i twierdzą, że można ładować bez odłączania, bo do 16V nic się nie stanie.

Wolałbym jednak się upewnić, czy ktoś tego próbował.

Opublikowano
Czy ładował ktoś F10/F11 ładowarką CTEK MXS 5 w trybie RECOND (15,8V) bez odłączania akumulatora od samochodu?

Chodzi mi o wpływ takiego napięcia na elektronikę, czy nic się nie stanie.

Tylko tak w praktyce, bo teoria teorią, a praktyka praktyką.

noco 5 genius uzywam do ładowania i w trybie naprawy bez odłaczania akumulatora. Pod maska, na stałe mam zamontowana przejsciowke do podłaczenia ładowarki.

Opublikowano

noco 5 genius uzywam do ładowania i w trybie naprawy bez odłaczania akumulatora. Pod maska, na stałe mam zamontowana przejsciowke do podłaczenia ładowarki.

A jakie napięcie daje ten NOCO GENIUS 5 w trybie naprawy?

Opublikowano

A jakie napięcie daje ten NOCO GENIUS 5 w trybie naprawy?

W/g instrukcji

16.5V | 5A

Opublikowano

W/g instrukcji

16.5V | 5A

Czyli jak dobrze rozumiem, podłączasz pod twoją F10 ładowarkę w trybie naprawy z napięciem do 16,5V i nic się nie dzieje z elektroniką auta.

Ile razy już tak robiłeś?

Opublikowano

W/g instrukcji

16.5V | 5A

Czyli jak dobrze rozumiem, podłączasz pod twoją F10 ładowarkę w trybie naprawy z napięciem do 16,5V i nic się nie dzieje z elektroniką auta.

Ile razy już tak robiłeś?

Stary aku Agm skonczył sie po10 latach. Ale chyba znasz sztuczke z rejestracja starego...?

Udało sie przedłuzyc zywotnosc o jakies kilkanascie miesiecy. W trakcie wieloletniej eksploatacja kilkukrotnie ładowałem, używałem opcji regeneracji, nowy aku traktuje podobnie.

Samochód nie spłonął.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam, w moim F10 rownież przyszedł czas na wymianę akumulatora. Obecnie założony jest oryginalny o pojemności 80Ah a przymierzam się do zakupu 95Ah (oba w technologi AGM). Jak rozumiem przy zmianie pojemności muszę dokonać adaptacji oraz kodowania. Adaptacje moge wykonac ista ale czy kodowanie też? Czy wystarczy w menu adaptacji wybrać opcję o zmienie pojemności ?

Dziekuję i pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dlaczego chcesz włożyc większy Aku?

Opublikowano
3 minuty temu, jacekmury1 napisał(a):

Dlaczego chcesz włożyc większy Aku?

Ze względu na dostępność (92, 95Ah jest sporo a 80Ah 1 lub 2), cenę (80Ah jest prawie 2 razy droższa) oraz w kilku miejscach wyczytalem (chyba nawet tutaj w wątku) że do N47 powinien być 95Ah.  
Uważasz że lepiej dac co bylo? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W większości f10/11 jest 95 lub 105. 
ja mam w 525xd 105 fabrycznie

Opublikowano
34 minuty temu, wooju napisał(a):

Adaptacje moge wykonac ista ale czy kodowanie też? Czy wystarczy w menu adaptacji wybrać opcję o zmienie pojemności ?

Zmieniałem z 80 na 105 i zmiana ISTĄ nie zmieniła FA. Po zmianie FA kodowałem chyba tylko CAS.

Ale czy trzeba kodować i na co to wpływa, nie wiem.

Edytowane przez adam111

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination