Skocz do zawartości

Przegrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moje E30 316 touring jadąc w korku się przegrzewa.Czy ktoś też ma taki problem i co z tym zrobić?Nie mam na myśli wizyty u mechanika.
Opublikowano
Wymień visco.
Opublikowano

czy to M40 :?:

- po pierwsze sprawdz czy jak wskazówka minie środek to wisko się załącza, tzn. jak dodasz gazu powinno wydmuchiwać piasek spod samochodu a odgłos jest jakby samolot starował :mrgreen:

- po drugie sprawdz czy dolna rura od chłodnicy jesy gorąca jeśli nie to termostat do wymiany

- po trzecie może korek od chłodnicy nie trzyma ciśnienia

- jeśli to wszystko nie to może pompa już umarła

nie wspominam o poziomie płynu chłodniczego, a jeśli niedawno zmieniałeś go to może układ zapowietrzony jest,

i to by było na tyle chyba :mrgreen:

jak sprawdzisz to wszystko to pomyslimy dalej

Opublikowano
  • Autor
Tak to M40 odpowietrzenie nic nie daje.
Opublikowano
  • Autor
A no i korek dobry i płyn niedawno wymieniony.
Opublikowano

To pewnie visko, zrób testa jak nie jesteś pewien czy załącza się. Przywiąż delikatnie jedno skrzydełko wiatraka cienką nicią, odpal auto(nie zagrzane mocno) i czekaj, aż się zagrzeje. W momencie jak temperatura na wskaźniku będzie trochę +- przed połową powinno zerwać nić i zacząć się kręcić.

Pozdrawiam

Opublikowano
Czy VISCO, o którym rozmawiacie to własnie TERMOPARA, jaka jest zastosowana zamiast typowego uchwytu wiatraka do chłodzenia chłodnicy?
Opublikowano
ja tez mam pytanie co do visko. W moim 324td wiatrak zawsze sie kręci po odpaleniu nawet zimnego silnika. To znaczy ze mam cos nie tak? co to jest to visko? w nowszych autach wiatrak na chlodnicy kreci sie tlyko jak silnik osiagnie pewną temperature a u mnie zawsze
Radość z jazdy!!
Opublikowano
Mam 316 M10 i u mnie wentylator takze kreci sie od razu po odpaleniu i nie moge go zatrzymac a silnik po przejechaniu 30 km osiaga przedostatni przedzial na wskazniku
BMW to moj pierwszy i jedyny samochod.
Opublikowano
ja tez tam mialem i okazalo sie ze za malo plynu jest w chlodnicy polecam tez sprawdzic czy chlodnica nie jest zamulona i termostat tez sprawdzic czy sie nie zawiesil bo to czeste zjawisko w e30
Opublikowano
Visko po odpaleniu kręci się ale powoli, raczej siłą bezwładności. Dopiero przy odpowiedniej temperaturze jest załączane i przyspiesza.
Opublikowano
To pewnie visko, zrób testa jak nie jesteś pewien czy załącza się. Przywiąż delikatnie jedno skrzydełko wiatraka cienką nicią, odpal auto(nie zagrzane mocno) i czekaj, aż się zagrzeje. W momencie jak temperatura na wskaźniku będzie trochę +- przed połową powinno zerwać nić i zacząć się kręcić.

Pozdrawiam

ODRADZAM :!: :!: :!: W zeszlym roku gdy motor spadl mi z poduszek i przesunalsie do przodu, wiatrak zablokowal sie na oslonie wiatraka, po tym incydencie wisko siadło, poprostu jakby stracilo drugi bieg, strasznie sie grzal motor nawet przy mrozie :!:

M10 nie miał wiskozy wiec odrazu kreci sie tak jakby mial wisko zalaczonena drugim biegu.

Spradź po kolei takjak napisał Piotr323 a powinienes znalesc przyczyne. jesli dalej bedziesie grzał proponuje przeczyscic styki czujnika temp lub go wymienic. a najlepiej podmienic zegary i sprawdzic czy wskaźnik sie nie "zestarzał" ;)

Powodzenia!!!

Nie prosta lecz zakręt jest wyzwaniem ;)

http://img346.imageshack.us/img346/5111/bkp2kl.jpg