Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, autko to e46 320d 150ps touring, jadąc leśnymi drogami coś puka z przodu, jakby jakieś elementy o siebie uderzały, jednak wg mechanika wszystko w zawieszeniu jest sprawne, nie ma luzów, co to może pukac? Pozdr.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć 3 możliwości:

1. górne mocowanie amorka,

2. maglownica

3. źle zamontowany wydech, który na dużych dołach wali o budę

Wszystkie te trzy możliwości miałem w swoich różnych beemkach, zawsze mechanicy rozkładali ręce, mówiąc, że żadnych luzów nie widzą..

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

generalnie 50% mechaników to tępe głąby ...i swoimi brudnymi łapskami nie potrafią ogarnąć np. lekko już rozdygotanych końcówek drążków kierowniczych ...dla nich musi być zerwana guma żeby zacnie to stwierdzić. :]

Ja tez obstawiam maglownicę ...bo to rzekomo słaby punkt E46. U mnie tak była rozdygotana, że waliło grubo na 'kocich łbach' !

Opublikowano
Sprawdź aluminiową osłonę pod silnikiem. U mnie też coś pukało, a zawieszenie nowe :mad2: Pół dnia szukałem źródła stukania.
Opublikowano

Wszystkie wyżej wymienione rzeczy mogą być źródłem. Proponuję złapać kierownicę i poszarpać ggóra-dół. U mnie wtedy puka

Wysłane z mojego HUAWEI U8815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam

Podlacze sie do tematu.

Panowie od tyg cos puka mi w prawym przednim kole , domyslam sie ze to albo sworzen na wahaczu albo nieszczesna maglownica , juz raz wymienialem co cos .

Jadac na prostej drodze pukania nie ma , jak wjezdzam na garba jakiegos na jezdni zaczyna pukac , czy jak jade na nierownej drodze tzw. kostce. Zauwazylem tez ze jak trzymam kiere prosto nie ruszajac nic autko samo po chwili leci mi na prawa strone .

W kole cisnienie jest ok. ,dodam jak na postoju ruszam kiera w lewo i w prawo to wali mi skrecajac w prawo kiere.

Prosze o opinie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Witam

Podlacze sie do tematu.

Panowie od tyg cos puka mi w prawym przednim kole , domyslam sie ze to albo sworzen na wahaczu albo nieszczesna maglownica , juz raz wymienialem co cos .

Jadac na prostej drodze pukania nie ma , jak wjezdzam na garba jakiegos na jezdni zaczyna pukac , czy jak jade na nierownej drodze tzw. kostce. Zauwazylem tez ze jak trzymam kiere prosto nie ruszajac nic autko samo po chwili leci mi na prawa strone .

W kole cisnienie jest ok. ,dodam jak na postoju ruszam kiera w lewo i w prawo to wali mi skrecajac w prawo kiere.

Prosze o opinie

Sprawdź końcówki drążków kierowniczych, bo masz typowe objawy, rzuć też okiem na łączniki stabilizatora.

Edytowane przez maniek21112

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Najczęściej takie pukanie kiedy nie ma luzu to amortyzator złap za tloczysko i obudowę palcem i minimalnie naciskają za błotnik. Ostatnio miałem e60 wszystko wymienione i pukalo 3 mechaników nie mogło znaleźć przyczyny i okazało się ze pukaja nowe amortyzatory firmy Sachs kosztowały 350 zł szt, i nie ma możliwości reklamacji.
www.Car-los.pl
Opublikowano
Dzieki Panowie za podpowiedzi, jak sprawe wyjasnie to napisze co to bylo. Ps. Takie forum to skarb :)
Opublikowano
Tez mialem takie objawy i tez z prawej strony wymienilem gumy stabilizatora i laczniki stabilizatora.mozna powiedziec ze groszowe sprawy a jak cieszy ze nic nie puka.a z tylu gralo mi gorne mocowanie amorka tez nie duzo kosztuje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Regeneracja kosztuje ok 900zł i nie warto kupować używki.

No to teraz mnie zagiołeś:D a używka ile?

http://www.allegro.pl

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Regeneracja kosztuje ok 900zł i nie warto kupować używki.

Regeneracja w A Łodzkim 400 zł nie 900 :)

Powodzenia z taką regeneracją. Kilka set zł kosztują uszczelnienia do tego dochodzi polerowanie/szlifowanie powierzchni itd. Dokładnie się nie znam.

To nie chce wiedzieć co wchodzi w skład regeneracji za 400zł :duh: a gdzie robocizna? Do tego ta za 900zł nie jest najlepszą jaka może być bo listwa zostaje tylko przeszlifowana nie wymieniana. Magiel plus wymiana listwy to koszt ok 1600zł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co Ty Daniel gadasz, regeneracja maglownicy jest bardzo prosta i tania. Mam kumpla, który zaliczył już robotę w kilku serwisach naprawiających maglownice, zawsze wywalali go za robienie lewizn :wink:

Zestaw uszczelniaczy, czyli tzw. naprawczy kosztuje 20zł, polerowanie listwy zajmuje kilka minut. Jeśli ma większe wżery, to listwa od razu idzie nowa, koszt 200zł. Warsztaty bazują na niewiedzy ludzi i na drogich oryginalnych całych maglownicach.

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
mam to samo byłem u diagnosty wszystko sprawne a puka jak skrecam kołami i jak hamuje wydaje mi sie ze to górne mocowanie amortyzatora bo koła sa odciazane i dociazane i wtedy słychac