Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupiłem niedawno bmw e39 530d z 2001 roku. Wcześniej miałem dwie z silnikiem 2,5 tds. Obecnie mam problem ze spalaniem. komputer pokazuje średnią 6 - 7 litrów na 100 km, a w rzeczywistości pali mi 11 - 12l :( . Co może być tego powodem? Pozdrawiam i proszę o pomoc
Opublikowano
Może ciężka noga? :D A te tdsy ile ci paliły? Pewnie ktoś grzebał w ustawieniach kompa, żeby pokazywał magicznie niskie spalanie
Opublikowano
mi komputer zaniża o 3l. i też nie wiem dlaczego tak jest. Pali mi ok 9l. a pokazuje 6l. albo mniej. Na kompie mam wszystko dobrze, korekcje wtrysków, przepływka itd.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak miasto + automat + ciężka noga to normalne spalanie.

Wskazania komputera co do spalania, można korygować w testach zegarów.

Gdzieś tam jak się weszło, to była wartość 1000 i zwiększając ją i zmniejszając przestawiało się to co komputer pokazuje.

Opublikowano

faktycznie cos jest w ustawieniach zegara na temat spalania menu 20,

mozna tam korygowac itd.

Nie jestem pewny czy np zastosowanie resetu 21 zresetuje te ustawienia

jak dokladnie ustawiac to dziadostwo tez nie wiem :cry2:

gdzies wyczytalem zeby najlepiej tego wgl nie ruszac :nienie:

to olalem temat :D

Opublikowano
Mi moja też "spalała" około 12L srednio . Winowajcą oakazał sie pęknięty wąż przelewowy z pompy . Po wymianie węża spalanie spadło do sredniej 8,7 sprawdzone od tankowania do tankowania po korek przez 600km trasa miasto <> 50/50. Sprawdź czy nie masz gdzieś nieszczelności , sprawdź wtryski inpą , ewentualnie nacz sie obchodzic pedałem gazu.
Opublikowano
TDS-Y paliły mi o wiele mniej. W zależności od warunków. W mieście nigdy nie przekroczyło 10l, a w trasie i poniżej 7l spadało spalanie. A z tą jest normalnie porażka i uwierzcie, że nie ma różnicy, czy w trasie, czy w mieście :( . 12, a nawet do 14 litrów nie wyjęte. Podłączałem do kompa, ale nie pokazuje żadnych błędów. Gdyby był przewód któryś walnięty zapewne byłoby czuć ropą, a tu nic. Silnik suchuteńki. Nogi nie mam lekkiej, ale sprawdzałem w trasie nie przekraczając 120 km/g i wraz to samo. Ręce mi już opadają :( . Podobno można jeszcze spróbować nową mapę mu wgrać... Robił może to ktoś?
Opublikowano
TDS-Y paliły mi o wiele mniej. W zależności od warunków. W mieście nigdy nie przekroczyło 10l, a w trasie i poniżej 7l spadało spalanie. A z tą jest normalnie porażka i uwierzcie, że nie ma różnicy, czy w trasie, czy w mieście :( . 12, a nawet do 14 litrów nie wyjęte. Podłączałem do kompa, ale nie pokazuje żadnych błędów. Gdyby był przewód któryś walnięty zapewne byłoby czuć ropą, a tu nic. Silnik suchuteńki. Nogi nie mam lekkiej, ale sprawdzałem w trasie nie przekraczając 120 km/g i wraz to samo. Ręce mi już opadają :( . Podobno można jeszcze spróbować nową mapę mu wgrać... Robił może to ktoś?

TDSy przede wszystkim były mniejsze, dlatego paliły mniej. Nie wiem, co Ty robisz z tym autem, że tyle pali. W rodzinie mam 3.0d touringa i w mieście pali około 9,5-10 (manual, delikatna jazda).

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano

podczepie się pod temat. Mam 530d na "emce" i spalanie średnie to 7.0l 50/50 nie mówię o wciskaniu pedału w podłogę lecz normalnej jeździe. Zalane pod korek i sprawdzone komp mniej więcej pokazuje owe spalanie także coś nie tak u Ciebie... sprawdź szczelność pomp, wężyki przy filtrze od ON. Od tego bym zaczął.

pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie w Touringu automat, zimą, tylko miasto - średnio zakorkowane, 12l lekko

z tym że pokonuję małe odcinki do pracy - ok 6 km - uważam że na tą masę i jazdę z nie do końca dogrzanym silnikiem to normalka.

Myślę że latem spadnie chociaż o litr ;)

co do trasy, 6,5 - 7 litrów przy normalnej jeździe 120-130 km/h

Średnio 10l musi wziąć wg mnie.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie w Touringu automat, zimą, tylko miasto - średnio zakorkowane, 12l lekko

z tym że pokonuję małe odcinki do pracy - ok 6 km - uważam że na tą masę i jazdę z nie do końca dogrzanym silnikiem to normalka.

Myślę że latem spadnie chociaż o litr ;)

co do trasy, 6,5 - 7 litrów przy normalnej jeździe 120-130 km/h

Średnio 10l musi wziąć wg mnie.

I ja się pod tym podpisuję obom rękami :mrgreen:

U mnie też 6km zazwyczaj w jedną stronę, miasto, korki, i 12 w zimie potrafi się pokazać.

Normalnie po mieście to w 10 się zamknie, na trasie poniżej 7 zejdzie bez większych problemów :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oj można wykręcić... ale automatu szkoda...

ciekawą anegdotę słyszałem o 4.0i ...

jedyna kontrolka która się częściej zapala niż DSC... to.... rezerwa.... buahahah...

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Tamten problem mam już z głowy, bo padł mi tamten silnik :mad2: . Jak się okazało :mad2: był podszykowany do handlu, bo miał pęknięty blok :evil: . Jak się okazało próbowali coś z tym zrobić, bo była nowa uszczelka wsadzona pod głowicą, ale jak to nie pomogło zaleli chłodnicę uszczelniaczem i do żyda. No i ja wpadłem :( . Kupiłem drugi silnik i mam kolejny problem. Zbiera się powietrze w układzie chłodzenia i jak go chciałem sprawdzić w trasie, to zaczął mi się gotować. Jak się wszystko uspokoiło i wystygł sprawdziłem przepływ chłodnicy (b/u), przepłukałem cały układ, zmieniłem korek od zbiorniczka na drugi no i d... nic to nie pomogło. Ręce już mi opadają. Wczoraj przejechałem się kawałek i dzisiaj rano próbowałem odkręcić korek od zbiorniczka i robi się fontanna i wyrzuca cały płyn. czyżby to była uszczelka pod głowicą????? Do tego wszystkiego zaczął mi falować podczas spokojnej jazdy do 2 tys obrotów i to bez znaczenia, czy na zimnym, czy na gorącym motorze :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrób sobie test na CO2 w płynie chłodniczym, zobaczysz czy dmucha spalinami w układ chłodzenia.
Opublikowano
Tylko podobno test robi się z oparów znajdujących nad płynem w zbiorniczku, a u mnie nie da się korka odkręcić, bo robi się fontanna i wyrzuca cały płyn...