Skocz do zawartości

Słaby sygnał radiowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji, że jest to mój pierwszy post, to na początek chciałbym wszystkich powitać i myślę, że znajdę lekarstwo na moją bolączkę.

Dwa dni temu nabyłem swoją 5-tkę. Samochód 2005 r, kombi. Skoro nie nowy to ma swoje drobne usterki.

Mam jak na razie tylko dwie, ale męczące.

1) Słaby sygnał radiowy. Odbieram jakieś może 2 stacje lokalne i to też nie za dobrze. Zaglądałem w zawiasy w klapie i znalazłem przerwaną taśmę w kolorze złotym. Tak widać z latarki. Nie wiem, czy to jest odpowiednikiem mojego zmartwienia, ale jak na BMW-u to wygląda to słabo.

2) Brak jest światła stop. Tego na szybie( trzeciego).

Proszę może ktoś miał podobny kłopot? Chciałem ściągać klapę, ale może to jest zbędne?

Znalazłem w szukajce jakieś linki do zdjęć, lecz nie za bogato opisane. Wkręt, wzmacniacz itp, itd. Mało opisu jak się do tego zabrać? Chodzi mi o demontaż?

Proszę o rady i oczywiście jak są jakieś linki do innych postów to też proszę. Chociaż raczej szukałem starannie.

Opublikowano
Witaj Masz kable popekane w szynach klapy podaj @ to podesle materil jak to zrobic :D
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
Opublikowano
  • Autor

[email protected]

Dzięki serdecznie. Szukam jakiś foto, schematów. Łopatologicznie.

Wszystko co dzisiaj dłubałem to jakieś zaślepki, korki, ale do niczego się nie dostałem. Sposób jest tylko ja nie wiem jaki?

Pzdr.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Sorry,że odgrzewam temat ale macie może jeszcze gdzieś ten materiał o tej skomplikowanej dla mnie "operacji".Mam zamiar zabrać się w poszukiwanie uszkodzonych przewodów i każdy materiał,podpowiedź będzie bezcenna. Z góry dziękuję.

Pozdr

Opublikowano

Kolego ja mam e60 2009r bezwypadkowe i też mam słabą jakość radia.

Podobno te modele tak mają.

W przypadku przebywania w jakichś małych miejscowościach daleko od nadajników radio naprawdę słabo odbiera...

BMW = Radość z jazdy
Opublikowano

Ok,możliwe. Ale ja mam dodatkowo niedziałający centralny z pilota. Obejrzałem już wzmacniacz antenowy i wydaje się być w porządku,ale nie dochodzi do niego prąd (tylko 4V jest a myślę,że powinno być 12V) więc pozostaje mi szukać uszkodzonej wiązki.

PS

Do wyjętej ze wzmacniacza wtyczki od anteny włożyłem drucik i radio grało idealnie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kolego ja mam e60 2009r bezwypadkowe i też mam słabą jakość radia.

Podobno te modele tak mają.

W przypadku przebywania w jakichś małych miejscowościach daleko od nadajników radio naprawdę słabo odbiera...

Nie zgodzę się. Miałem 5 rodzajów BMW, w sumie 10 sztuk i w żadnej radio nie odbierało tak dobrze jak w e60. W moim garażu (wielostanowiskowy pod blokiem) nic nie ma zasięgu, mało jakiemu sąsiadowi odbiera jakiekolwiek radio, u mnie łapią się wszystkie większe stacje. W poprzedniej e46 i e39 miałem z tym problem. Łamiące się kable to już standard w każdym BMW, kombi czy sedan..

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
jak radio slabo odbiera to na bank przetarty jest równiez kabelek antenowy do anteny FM jest po lewej stronie w zawiasie od szyby po tej stronie idą tylko dwa kable masa od ogrzewania szyby i wlasnie ten od radia FM.... cieżka sprawa bo porzeba posztukowac kabelek koncentryczny abo wymienić na inny koncentryczny antenowy a on jest małej średnicy , najlepiej by bylo dokupić taki kabel albo dobrac od telefonu GSM itp . i przeciągnąć przez zawias.

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie mam słaby sygnał radiowy ale uwaga tylko po podłączeniu np. ładowarki do zapalniczki z tylu tunelu środkowego. Po odłączeniu radio odbiera super wszystkie stacje. Wcześniej naprawiałam przewody z prawej strony oraz wtyczkę dochodząca do wzmacniacza.

Może ktoś wie jak naprawić ten problem ze słabym sygnałem po podłączeniu czegoś do zapalniczki. Z góry dziękuje.

Opublikowano
Kup lepszą ładowarkę. Sprawdzone 100%
Opublikowano

Ok dzięki,

Poleci ktoś jakąś ładowarke usb do zapalniczki?? Z góry dzięki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak samo różnej maści oświetlenia LED potrafią skutecznie wyciszyć radio...
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!