Skocz do zawartości

Realne spalanie 2.0d 2. 3.0d 3.5d 2.0i 2.3i 2.8i 3.01 3.5i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Warszawa-Gdańsk trasą A2-A1, tempomat na 160 km/h. Średnio wyszło 7.5 l/100 km. Spokojnie i delikatnie :mrgreen:

A Świstak siedzi i zawija w sreberko....

• Odpowiedzi 853
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Autostrada A4, tempomat na 130km/h, spalanie 5,7l

Jak już podajesz, to napisz jaki silnik :D

Albo dodaj do podpisu - bo bez tej informacji podawanie średniego spalania ma raczej mały sens :wink:

Macie w swoich trzy tryby Eco Pro comfort i sport?

Każda F-ka ma w standardzie te trzy tryby (niektóre wersje mają więcej trybów: Sport+, Comfort+)

Opublikowano
Autostrada A4, tempomat na 130km/h, spalanie 5,7l

Jak już podajesz, to napisz jaki silnik :D

Albo dodaj do podpisu - bo bez tej informacji podawanie średniego spalania ma raczej mały sens :wink:

Macie w swoich trzy tryby Eco Pro comfort i sport?

Każda F-ka ma w standardzie te trzy tryby (niektóre wersje mają więcej trybów: Sport+, Comfort+)

Racja - poprawione w podpisie 520D

Nie każda - mimo, że mam automat to nie mam żadnych trybów do wyboru. :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A który masz rocznik?

Byłem przekonany, że F10/F11 od początku przełącznik mają w standardzie tak jak F20, F30/31...

Opublikowano

http://zapodaj.net/b15ddd09dc786.jpg.html

Dodaje zdjecie z mojej f10 520d, 2012 rok. Uprzedze komentarze:

- nie jechałem z górki. 100% droga prosta jak stół.

- droga tylko autostrada

- średnia prędkość 120-130km/h niestety jak ktos wjechał przede mnie i musiałem przyhamować to średnia spadała i daltego jest tak jak na zdj.

Chciałbym tu uprzedzić co niektóre osoby, które komentują, a mają zupełnie inny silnik bo np. 535d. Dlatego pisać w swoich postach jakie auto i z jakim silnikiem.

Opublikowano

Średnie spalanie trasa Łódź - Szczecin 9,2 licznik zamknięty prawie cały czas :D

Średnie ok 8,5 (ale brak w tym dużego miasta głównie pod wioskach na wybrzeżu rejony Kamienia Pomorskiego), jeden zbiornik pojeździłem po emerycku wyszło trochę ponad 7.

530D 2010 r.

Opublikowano

Dodaje zdjecie z mojej f10 520d, 2012 rok. Uprzedze komentarze:

- nie jechałem z górki. 100% droga prosta jak stół.

- droga tylko autostrada

- średnia prędkość 120-130km/h niestety jak ktos wjechał przede mnie i musiałem przyhamować to średnia spadała i daltego jest tak jak na zdj.

Chciałbym tu uprzedzić co niektóre osoby, które komentują, a mają zupełnie inny silnik bo np. 535d. Dlatego pisać w swoich postach jakie auto i z jakim silnikiem.

Ale co tu komentować? Przecież to krótki odcinek przejechałeś, ja mam zdjęcie mojej 520d na odcinku 80km - średnie 4.3L/100km.

Poniżej 5L/100 to mam normalny wynik w trasie na Eco pro i właśnie prędkość nie wyższa jak 130km/h (tryb w głowie: emeryt :))

Normalnie jadąc na Comfort+ w trasie mam niewiele ponad 6L/100.

Opublikowano

Ale co tu komentować? Przecież to krótki odcinek przejechałeś, ja mam zdjęcie mojej 520d na odcinku 80km - średnie 4.3L/100km.

Poniżej 5L/100 to mam normalny wynik w trasie na Eco pro i właśnie prędkość nie wyższa jak 130km/h (tryb w głowie: emeryt :))

Normalnie jadąc na Comfort+ w trasie mam niewiele ponad 6L/100.

Nie chodzi mi o komentowanie tylko o to, ze jak napisałem, że mi pali około 6 przy w miare szybkiej jezdzie to wiekszosc specjalistow mnie wysmiala i stwierdzila ze nie ma opcji, wiec chcialem udowodnic, ze jest to mozliwe. A trase zrobilem krotka bo nie mam poki co gdzie jechac dalej, wiec tylko zrobilem to tak dla pokazania ze 520d ma oszczedny silnik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Essen -> Zgorzelec -> Katowice spokojna emerycka jazda, średnia 17l/100km. W sumie jeden pit stop. Mało, nie cisnąłem bardzo, delektowałem sie widokami (krajobraz w DE i wariaci na drodze w PL).

V12 6.0 ;)

520d nie wiem ile mi pali. Nigdy nie sprawdzałem. Pare razy pytali w ASO, byla rozmowa że to oszczędny silnik. Możliwe, nie zwracam uwagi od tankowania do tankowania :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Essen -> Zgorzelec -> Katowice spokojna emerycka jazda, średnia 17l/100km. W sumie jeden pit stop. Mało, nie cisnąłem bardzo, delektowałem sie widokami (krajobraz w DE i wariaci na drodze w PL).

V12 6.0 ;)

520d nie wiem ile mi pali. Nigdy nie sprawdzałem. Pare razy pytali w ASO, byla rozmowa że to oszczędny silnik. Możliwe, nie zwracam uwagi od tankowania do tankowania :mrgreen:

chyba 1 przez przypadek Ci się wstawiła bo nie wiem czy możliwe jest taki wynik osiągnąć przy 520d. Przy prędkościach powyżej 200km/h w Niemczech średnią miałem 9,4l/100km

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

V12 6.0 ;)

chyba 1 przez przypadek Ci się wstawiła bo nie wiem czy możliwe jest taki wynik osiągnąć przy 520d. Przy prędkościach powyżej 200km/h w Niemczech średnią miałem 9,4l/100km

Przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem ;)

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I wychodzi że im większy silnik tym oszczędniejszy w przeliczeniu na 1 litr pojemności...

With mobilephone sent.

Opublikowano
Na długich trasach spalanie zależy w dużej mierze od dynamiki przyspieszeń, wyprzedzania itp. Przy stabilnej jeździe nawet sporawy silnik potrafi być oszczędny. Jak ktoś ma za ciężkie buciki to nawet 518d będzie zachwycać dużym spalaniem ;)

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano
Na drogach mazurskich jadąc zgodnie z przepisami (w miarę rozsądnie) spalanie jest poniżej 6l/100. ostatnio przejechałem 400km i średnią komp pokazywał mi 5,4l/100
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na drogach mazurskich jadąc zgodnie z przepisami (w miarę rozsądnie) spalanie jest poniżej 6l/100. ostatnio przejechałem 400km i średnią komp pokazywał mi 5,4l/100

Jakie auto? Jaki motor?

With mobilephone sent.

Opublikowano

a ja od zakupu mojej 535ix przejechałem 2kkm (50/50 miasto trasa) i średnie spalanie mam 13 l/100km :))

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
50km w 51minut... :mrgreen:

Nie przyspiesza, ale przynajmniej skromnie obchodzi się z paliwem :mrgreen:

Wolniej nie mogłem bo by mnie pks wyprzedził ;)

Nowy Sącz - Brzesko

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Może zapytam ile robicie na pełnym zbiorniku ?

Ja mam E60 520d 163km często robię trasy kiedyś kiedyś na pełnym zbiorniku jadąc z prędkośćia 130-140 na godzinę zbiornik 70l zrobiłem 1300km

Dziś pokonując tą samą trase prędkość 130-150 zrobiłem 1130km auto obciążone zawsze tak samo dwie osoby. opony 225/55/16

Opublikowano

Kolego - sporo latam w trasach i często się tak zdarza, że jadąc z miasta A do B mam średnie spalanie 5,8L a z powrotem jadąc z B do A mam 6,5L jadąc z tą samą prędkością :)

PS - wystarczy, że jest niewielki wiatr ;)

Opublikowano
Dokładnie. Chociaż ja zauważyłem że moje 520d Steptronic najmniej pali w trasie na drogach krajowych gdzie poza zabudowanym jadę do 140 a w wioskach miastach zwalniam wtedy wychodzi mi 6-6.5. Oczywiście można mniej tempomat na 100km/h to 5L ale piszę o normalnej jeździe. Ostatnio zrobiłem 800km samą autostradą na tempomacie 160. Spalanie 7.9 ale też wiatr był dosyć mocny. Chociaż wydaje mi się że przy tej masie, automacie i czterech dorosłych osobach na pokładzie to i tak dobrze.